&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Groep eilanden in de Indische Oceaan
verrassend groen en gastvrij

De Seychellen:
je zal er maar mee gestraft worden

door Peter Babbéko

VICTORIA (Seychellen) - Je zal er maar mee gestraft worden, met verbanning naar de Seychellen, een eilandengroep in de Indische Oceaan zo'n 1500 kilometer uit de kust van Oost-Afrika. Zo gek was dat honderden jaren geleden niet, omdat er in die tijd eens in de paar maanden een schip langskwam.

Landschildpadden zijn gelukkig nog steeds overal te vinden en het zijn op deze eilanden niet van die kleintjes.

Dus als je er eenmaal op zat, kwam je er ook bijna nooit meer af. Of je moest de kapitein van een passerend schip omkopen en dat lukte maar zelden, omdat de banneling ook nog eens zwaar werd bewaakt.

Veel bannelingen zijn voor ons Nederlanders onbekend, het waren toen hoofdzakelijk Arabieren of Afrikanen, maar nog niet zo lang geleden werd de bekende aartsbisschop Makarios van Cyprus om politieke redenen door de Engelsen voor een jaar op de eilandengroep achtergelaten. De bewoners waardeerden de 'gast' met name om zijn mooie zangstem tijdens de kerkdiensten.

Zonovergoten

Maar of verbannen worden naar de Seychellen nu echt een straf was is de vraag, want er zijn zonovergoten stranden, een glasheldere blauwe zee vol met tropische vissen, af en toe een verfrissend buitje om het prachtig groen te houden en ongelooflijk gastvrije en aardige inwoners.

Het eerste wat opvalt als men op het hoofdeiland Mahé aan de grond komt, is dat het net lijkt alsof je in het Caraïbisch gebied precies aan de andere kant van de wereld bent aangekomen. Franse en Engelse invloeden zijn direct zichtbaar.


De rust straalt van de eilanden af. Lezen, zwemmen en genieten van de natuur, wat wil een mens nog meer.

De belangrijkste taal op de Seychellen is Creools, naast het Frans en Engels. Dat betekent dat de bewoners van de Seychellen en die van het Caribisch gebied elkaar kunnen verstaan, terwijl ze nooit contact met elkaar hebben gehad. Oorzaak is de slavenhandel. De Nederlanders en de Engelsen haalden slaven van de Afrikaanse oostkust en brachten die o.a. naar de Seychellen, waar de Arabieren toen grote plantages hadden.

De rust straalt van de eilanden af. Lezen, zwemmen en genieten van de natuur, wat wil een mens nog meer.

Het Creools heeft een Afrikaanse intonatie en er zijn woorden overgenomen uit o.a. het Indiaas, Arabisch en natuurlijk Engels en Frans met hier en daar wat Spaans en Portugees.

Er hangt op de Seychellen dan ook een ontspannen sfeer met gezellige, vrolijke, maar ietwat verlegen inwoners. Iedereen heeft werk en eten. Het gemiddelde inkomen ligt fors hoger dan dat in de landen in de directe omgeving, zelfs op dezelfde hoogte als in sommige westerse landen.

Hoofdrol

De goede politieke en economische situatie brengt veel vertrokken Seychellers toch weer terug naar de eilanden. En terecht, want deze behoren tot de mooiste ter wereld. Toerisme speelt ook hier een hoofdrol, vooral nadat koningin Elizabeth van Engeland in 1971 het vliegveld op het hoofdeiland Mahé opende. Een groot deel van de inwoners is er inmiddels voor hun bestaan afhankelijk van.

En toch zijn de eilanden onbedorven. Geen massatoerisme en gigantische hotels langs de stranden die het uitzicht bederven , maar laagbouw met veel, heel veel groen. De huidige regering wil dit graag zo houden. De meeste hotels, van twee tot en met vijf sterren, zijn in vergelijking met westerse maatstaven klein en gezellig.

Een van de vele koraaleilanden.

Naast de prachtige stranden die altijd pal voor de deuren liggen zijn er natuurlijk zwembaden. En dat is erg verstandig, want even de zee in rennen voor een verfrissende duik is soms niet echt verstandig. Veel koraal ligt direct onder de waterspiegel en is vlijmscherp. Ook stromingen en de vaak hoge branding kunnen voor problemen zorgen. Alles is echter zeer goed aangegeven met borden en vlaggen. Badschoenen zijn aan te bevelen.

De meeste eilanden van Seychellen zijn van koraal, maar de grotere zijn bezaaid met gigantische blokken graniet.

Dat het koraal zo dichtbij ligt is echter weer heel plezierig voor snorkelen en duiken. Er zijn ruim tien duikscholen op Mahé. De beste periodes om het koraalrif te bekijken zijn april-mei en oktober-november. De meeste duiken vallen in de categorie 10-20 meter en worden gemaakt bij dichtbij de kust gelegen riffen.

Dolfijnen

Tussen de koraalriffen leven duizenden uiterst kleurrijke vissen, klipvissen, papegaaivissen, murenen en trompetvissen, met een beetje geluk komt men af en toe een verschrikte zeeschildpad of een groepje dolfijnen tegen. Het is overal verboden met speren te vissen en in de beschermde zeegebieden, en dat is ongeveer 46 procent van het totaal land- en zeeoppervlak van de Seychellen, is het verzamelen van stukken koraal en schelpen streng verboden.

Voor de vogelliefhebbers is een bezoek aan Bird Eiland zeer beslist de moeite waard. Vogels zijn er trouwens genoeg op al de eilanden, maar op Bird Eiland, een half uurtje vliegen vanaf Mahé, zijn er miljoenen bij elkaar. Overal op het eiland nestelen ze in bomen, op het gras en aan het strand. De gasten krijgen lijsten met op het eiland voorkomende vogels als de drieteenstrandloper, de zwaluw, de fregatvogel, opaalstern en bonte stern.

Op het Bird Eiland kan men de jonge vogels zo aanraken.

De gasten op het eiland verblijven in uitstekende vrijstaande huisjes met alles d'r op en d'r aan, maar geen airco, tv, telefoon en ook geen sleutels, want er wordt niets afgesloten. Er is een bibliotheek, een winkel, een varkensstal, een boerderij, waar groente en fruit voor de gasten wordt geteeld, en een uitstekend restaurant. Tijdens een wandeling rond het eiland (ongeveer twee uur) komt u bijna altijd Esmeralda tegen, de tamme landschildpad die in het Guinness Book of Records staat als oudste ter wereld. Ze kunnen 150 jaar oud worden, maar deze zou al 200 jaar oud zijn. Een dubbel record dus.

Te voet

Praslin en La Digue zijn eveneens prachtige eilanden en je kunt ze het best verkennen te voet of met de fiets. De bewoners van Mahé gaan er zelf met vakantie en dat wil wel wat zeggen van de rust en schoonheid.

De 'honorary consul' van Nederland op de Seychellen, Albert Geers, is erg blij met zijn 'verbanning'.

De Nederlander Albert Geers (45) werd in 1974 niet verbannen naar de Seychellen, maar ging vrijwillig. Na een horeca-opleiding in Duitsland en een paar jaar te hebben gewerkt in Afrika vertrok de 'avonturier' naar de Seychellen. Na eerst zijn geluk te hebben beproefd met een groot vissersschip, 'maar drie maanden op zee was niets', kocht hij een hotelletje en later nog een. Er zijn inmiddels plannen voor een derde.

Naast een op de eilanden bekende horecaman is Albert Geers ook Honorary Consul van ons land op de Seychellen. Geen erg drukke 'baan', soms wat vertaalwerk, een overlijden, en het verstrekken van visa, maar als zakenman heeft de Nederlander het druk genoeg. De vader van drie kinderen gaat nooit meer voorgoed terug naar ons land.

Waar zie je dit soort panorama's nog?

'Ja, soms met vakantie' en dan gauw weer naar dit uiterst plezierige en schitterende 'verbanningsoord': de Seychellen.

REISWIJZER

De Seychellen zijn tegenwoordig redelijk snel en goed te bereiken. Air Seychellen brengt u bijvoorbeeld vanaf Londen, via Zürich in 9 uur naar het hoofdeiland Mahé. De maatschappij beschikt over twee zeer moderne Boeings en een groot aantal kleine vliegtuigjes voor transport naar de andere eilanden. De service is gemoedelijk en perfect.

Echt goedkoop zijn de eilanden niet te noemen. De prijzen zijn een beetje Europees, maar dat kan ook nauwelijks anders als het gemiddelde inkomen van de bewoners hoog ligt en er veel geïmporteerd moet worden. Vis, de belangrijkste voedselbron van de bewoners, is echter ook duur en dat is verbazend omdat de eilanden liggen in de meest visrijke gebieden van de wereld.

Er is een uiterst prettig en handzaam boekje in de handel over de Seychellen van de hand van Paul Tingay. De uitgever is Van Reemst/Standaart (ISBN 90410 17135).

Thika Travel in Kockengen, telefoon 0346-242526, verzorgt langere en kortere reizen naar de Seychellen. De eilanden zijn ook optimaal te combineren met een safari in Oost-Afrika. Wie met safari of op familiebezoek gaat in Zuid-Afrika, kan dat eveneens combineren met een verblijf op de Seychellen of op het 'buur'-eiland Mauritius.

Publicatiedatum = 5 december 1998