&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
St. Petersburg:
het Venetië van het Noorden

Door Thea Detiger

LENINGRAD - Eén van de belangrijkste musea ter wereld is de Hermitage in St.Petersburg. Dat komt niet alleen door de 3 miljoen kunstwerken, waaronder een respectabel aantal Rembrandts, maar ook door het imposante gebouw.

Het museum is gevestigd in het Winter Paleis. Dit schitterende paleis met honderden kamers werd gebouwd tussen 1754 en 1762 en ontworpen door de Italiaanse architect Bartolomeo Rastrelli. Hij liet zich inspireren door het Koninklijk Paleis in Caserta en beschouwde het Winter Paleis als zijn absolute meesterwerk.

Grote veranderingen

Rastrelli was slechts één van de vele kunstenaars en architecten die werden aangetrokken om de nieuwe Russische hoofdstad (in 1712 nam St.Petersburg die plaats van Moskou over) internationale allure te geven.

Rastrelli bracht grote veranderingen aan de stad aan door het centrum te verplaatsen naar de linker oever van de rivier de Neva en in een waaier drie grote toegangswegen aan te leggen. Door zijn voorkeur voor de rococo riepen zijn ontwerpen herinneringen op aan de laat Italiaanse renaissance. St.Petersburg werd niet alleen om zijn kanalen het 'Venetië van het Noorden' genoemd.

 

Deze trap van ongekende architectuur is in het
Winter Paleis te bewonderen -
Foto: Winnie Denker

 

Deze elegante, kosmopolitische stad stond tsaar Peter al voor ogen toen hij op 16 mei 1703 landde op een eiland dat vroeger aan Zweden toebehoorde. Hij besloot hier het centrum van zijn imperium te vestigen. Met het zwaard van een van zijn soldaten tekende hij een kruis op de grond om aan te geven dat hier een begin zou worden gemaakt met het nieuwe Rusland, dat zich met het geciviliseerde Europa zou kunnen meten. Hoewel iedereen het toen opvatte als één van zijn excentrieke grillen, rustte Peter niet voordat zijn droom was verwezenlijkt.

Het eerste huis met twee kamers bouwde hij zelf, in drie dagen, van dennenbomen. Voor de rest liet hij tienduizenden boeren en soldaten opdraven om mee te werken aan zijn stad. Van de waarschuwingen dat deze nieuwe stad wegens de moerassige grond binnen de kortste tijd in de Baltische Zee zou zinken, trok hij zich niets aan. Ook de verlatenheid van het land, zover van Moskou, deerde hem niet.

Achteraf heeft hij gelijk gekregen. Rusland kan trots zijn op een stad die met name cultureel hoog aangeschreven staat. Nadat de naam twee keer werd veranderd (eerst Petrograd en later Leningrad) is die sinds 1991 weer net als vroeger: St.Petersburg.

Een Zwitserse architect die ook heel actief was in St.Petersburg was Domenico Trezzini. Hij ontwierp onder meer het Zomerpaleis en de Kathedraal van de Heilige Petrus en Paulus.

Publicatiedatum = 19 augustus 2000