&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Havenstad Gdansk bestaat 1000 jaar

Polen opent 'Holland Huis'
als cultureel centrum

GDANSK - De Poolse havenstad Gdansk bestaat duizend jaar. Ter gelegenheid daarvan is het er de hele zomer feest. Ook wordt er in juli een Holland Huis geopend, waarschijnlijk door koningin Beatrix, die dan een staatsbezoek aan Polen brengt.

Het cultureel centrum Holland Huis moet tevens uitgroeien tot een economisch centrum. Gdansk staat de komende zomer geheel in het teken van het 1000-jarig bestaan. Daarbij is veel aandacht voor de eeuwenoude band met ons land.

In de binnenstad, die in de oorlog is verwoest, maar daarna is herbouwd, staan veel Oud-Hollandse grachtenhuizen en panden met voor ons land kenmerkende trapgevels. Kooplieden en immigranten uit onze regio speelden een belangrijke rol bij de ontwikkelingen van de Poolse havenstad.

In de Middeleeuwen was er een bloeiende handel tussen Danswijck, zoals Gdansk in oud-Nederlands werd genoemd, en de Hollanders. De stad werd tussen 1450 en 1600 zelfs een van de rijkste steden van Europa.

Deze welvaart kreeg gestalte in veel fraaie huizen, kerken en in het verdedigingssysteem van de stad. Er werden bibliotheken gesticht en er werden indrukwekkende kunstverzamelingen aangelegd. In de zeventiende eeuw was het uit met de welvaart.

Leninwerf

Verschillende keren vielen de Zweden er binnen en ook de Russen deden in de achttiende eeuw en deze eeuw een duit in het zakje. Nu is Gdansk een belangrijke havenstad met tal van werven. De bekendste daarvan is ongetwijfeld de Leninwerf, van waaruit Lech Walesa stakingen leidde namens de vakbond 'Solidariteit'.

De zusterstad van Gdansk, Rotterdam, geeft adviezen voor de viering van het jubileum. Het is dan ook geen wonder dat veel activiteiten zich op en rond het water afspelen.

De stad met de Nederlandse naam Dantzig, telt circa 700.000 inwoners en ligt aan de monding van de rivier de Wisla. Het was tot aan de Tweede Wereldoorlog een van de mooiste midden Europese steden. Tijdens de oorlog werd de stad verwoest. Daarna zijn vrijwel alle historische gebouwen geheel in stijl herbouwd.

Vanaf mei is er een tentoonstelling over duizend jaar Dantzig en de ontwikkelingen die de stad heeft doorgemaakt. Er zijn komende zomer trouwens nog tal van andere tentoonstellingen in de jubilerende stad. De festiviteiten worden op 19 oktober afgesloten.

Naar Dantzig is door het Pools verkeersbureau een tocht langs de Oostzee samengesteld. De route voert onder meer langs enkele Hanzesteden. Inlichtingen Pools Verkeersbureau: 020-6253570.

Publicatiedatum = 17 mei 1997

terug Polen intro