&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Winterroutes '97/'98: Oostenrijk

door: René Passet & Ward Koopmans

Wie gebruik maakt van de Oostenrijkse snelwegen moet sinds begin dit jaar een tolvignet op de autoruit hebben zitten. Maar als u wintersportbestemming in Tirol ligt, heeft u misschien geluk. Want voor het eerste gedeelte van de Oostenrijkse Inntalautobahn (A12) geldt geen tolplicht. Zonder tolvignet mag u tot de afrit Kufstein/Süd doorrijden. En dat is nou precies de afslag die veel wintersporters nemen.

Want bij Kufstein/Süd is ook de afslag naar de B173 en de B312, de Bundesstraßen die richting skioorden als Scheffau, Westendorf, Sankt Johann en Kitzbühel voeren. Voor wintersporters die maar een weekje gaan skieën is het voordeel slechts een kleine twaalf gulden (de prijs van een tiendaags tolvignet). Als u twee weken de lange latten onder wilt binden, loopt het voordeel op tot 25 gulden (de prijs van het twee-maandenvignet). Als uw wintersportbestemming verder in Oostenrijk ligt dan ontkomt u vaak niet aan de aanschaf van een tolvignet. U kunt de vignetten bij de grens kopen, maar ook bij de ANWB-kantoren. Voordeel daarvan is dat u geen tijdverlies bij de grens heeft.

Overigens is de Oostenrijkse overheid door de Europese Commissie op de vingers getikt dat met de huidige regeling het Schengenverdrag, dat een vrij grensverkeer regelt, wordt geschonden. De ÖAMTC, de Oostenrijkse zusterclub van de ANWB, verwacht dat de overheid de tol vanaf de grenzen tot de eerste of tweede afrit van de snelwegen gaat afschaffen. In dat geval zijn bijna alle skigebieden in Tirol, het Salzburgerland en Vorarlberg bereikbaar zonder tolvignet. Hoe de nieuwe regeling er exact gaat uitzien is echter op dit moment nog niet bekend. Daarvoor zult u dus de berichtgeving in deze krant in de gaten moeten houden!

Knelpunten: vooral drukte op Bundesstraßen in Tirol

Als u de lange en vaak vermoeiende rit over de Duitse Autobahnen achter de rug hebt en de Oostenrijkse sneeuw al bijna kunt ruiken, moet u vaak toch nog even geduld hebben. In de winter is het namelijk iedere zaterdagmiddag weer dringen op de Bundesstraßen in Tirol. De Bundesstraßen (in Nederland hebben we het over provinciale wegen) zijn de overvolle toegangsroutes naar de wintersportoorden. Op de belangrijkste routes, zoals de Fernpassroute (B314), de Lofenerbundesstraße (B312) en Ennstalbundesstraße (B146) door Schladming en Gröbming, moet u op zaterdag rekening houden met behoorlijke vertragingen. Ook kunt u rekenen op wachttijden bij de grensposten Pfronten-Reutte, Füssen-Reutte, Oberstdorf, Lofer en natuurlijk Kufstein/Autobahn (A12).

Elders in Oostenrijk zijn het vooral de tunnels in de Tauernautobahn (A10), de Brennerautobahn (A13) en de A1 bij Salzburg die vaak files veroorzaken. Net als in Zwitserland wil de Oostenrijkse verkeerspolitie bij drukte nog wel eens besluiten tot blockabfertigung oftwel blokrijden. U moet dan voor de tunnel wachten en wordt onder begeleiding door de tunnel geleid. Hiermee wordt filerijden in de tunnel (een ongezonde en verkeersonveilige aangelegenheid) voorkomen.

De knelpunten op een rijtje:

* A10 Salzburg - Villach voor de Tauerntunnel en voor de Katschbergtunnel
* A12 Kufstein - Landeck - Innsbruck t.h.v. Kufstein en voor de Perjentunnel
* A13 Innsbruck - Brenner voor de grensovergang
* Alle bundesstrassen tussen Duitsland en Tirol, waaronder:
* B138 Pyhrnpassbundesstraße
* B146 Ennstalbundesstraße
* B314 Fernpasroute

Drukke grensposten met Duitsland:
* Salzburg, * Kufstein, * Pfronten/Reutte, * Suben
Met Italië:
* Brennerautobahn (A13), * BrennerBundesstraße, * Thörl-Maglern

Weinig nieuw asfalt in Oostenrijk

Dit jaar zijn er weinig nieuwe trajecten in Oostenrijk bijgekomen die interessant zijn voor automobilisten richting wintersportgebieden. De Oostenrijkse overheid heeft voornamelijk geïnvesteerd in uitbreidingen en verbeteringen van het wegennet in het oosten van Oostenrijk, zoals op de A3 tussen Wenen en Hongarije. De Pinzgauerbundesstraße (B311) is wel een stukje uitgebreid: de rondweg van Zell am See is geheel gereed, inclusief de Schmittentunnel. In de loop van 1998 wordt de opening verwacht van 8 kilometer snelweg tussen Pians en Flirsch op de A12 Feldkirchen-Landeck. Helaas is nog niet duidelijk wanneer dat precies zal zijn.

De drukste weekeinden

Zoals al eerder gezegd is het in het winterseizoen iedere zaterdag druk op de wegen naar de Oostenrijkse wintersportgebieden. De Oostenrijkse toeristenbond ÖAMTC voorspelt dat twee weekeinden er dit jaar tussenuit zullen springen als de drukste. In het weekeinde voor Kerstmis worden duizenden voornamelijk Duitse wintersporters verwacht. Ook veel Oostenrijkers zullen dan de skioorden gaan opzoeken. In het laatste weekeinde van februari (20 en 21 feb) begint voor bijna heel Oostenrijk de voorjaarsvakantie en ook veel Duisters komen dan richting de sneeuw. Reken maar dat het druk wordt op alle toegangswegen naar de wintersportgebieden.

Afgesloten passen en bergwegen

Veel hooggelegen passen en bergwegen worden gedurende de hele winter afgesloten. Het is onbegonnen werk om deze wegen iedere keer weer sneeuwvrij te maken. In sommige gevallen betekent dat dat u niet de kortste weg naar uw wintersportbestemming kunt kiezen, maar om moet rijden. De meeste winterafsluitingen worden pas ver na Pasen weer opgeheven.

De belangrijkste wintersluitingen in Oostenrijk van west naar oost:

* Silvretta
* Timmelsjoch (pas naar Italië)
* Staller Sattel (pas naar Italië)
* Grossglockner-Hochalpenstraße
* Nockalmstraße

Het traject Lech - Warth kent weliswaar geen officiële winterafsluiting, maar bij flinke sneeuwval is deze weg s winters vaak wekenlang afgesloten. Skifanaten op weg naar Lech of Zürs kunnen dan alleen kiezen voor de route over de Flexenpas. Verder zorgt de winterstremming van de Silvretta ervoor dat wintersporters moeten omrijden. Skioorden als Gaschurn, Galtür en Ischgl zijn door de winterstremming van de Silvrettapas namelijk maar vanaf één kant te bereiken.

Als u wilt weten of de open passen sneeuwvrij zijn of niet, belt u dan met de ANWB Reisnieuwslijn Europa: 06-910 910 10 (75 ct/min). Deze informatielijn houdt u 24 uur per dag op de hoogte van de verkeerssituatie in het buitenland.

Langdurige wegwerkzaamheden

A1 Westautobahn Salzburg-Wenen
- t.h.v. Salzburg (duur: t/m nov. 97)
- tussen Altlengbach en knp. Steinhausl, richting Wenen (duur: t/m eind december 97')
A2 Südautobahn Graz-Villach-Tarvisio
- tussen Graz/oost en knp. Graz/west, richting Tarvisio (duur: tot juli 98)
A10 Tauernautobahn Salzburg-Villach
- tussen Zederhaus en St. Michael/Lungau, richting Villach (duur: tot einde 97)
- tussen Rennweg en Gmünd/Maltatal (Katschbergtunnel),
richting Salzburg (duur: tot einde 97)
- bij Parternion-Feistritz, in beide richtingen (duur: onbekend)
- bij Pongau, richting Salzburg (duur:onbekend)
A12 Inntalautobahn Kufstein-Landeck
- tussen tussen Zams en Schönwies, richting Kufstein (duur: t/m 20 december 97)
- tussen Innsbruck/Ost en Hall (duur: t/m 31 dec. 96)
A13 Brennerautobahn Innsbruck-Brenner
- tussen Schönberg en Matrei, in beide richtingen (duur: tot juli 98)
- tussen Matrei/Steinach en Nösslach, in beide richtingen (duur:tot augustsus 98)
A 14 Rheintalautobahn Hörbranz-Bludenz
- tussen Bregenz/Bürs en Bludenz/Montafon, richting Tirol (duur: tot medio 98)
A 22 Donauuferautobahn Stockerau-Wenen
- tussen Korneuburg/west en Stockerau/oost, in beide richtingen. (duur: tot medio 98)
B190 Vorarlberger Bundesstraße
- tussen Koblach en de L62, in beide richtingen (duur: t/m 20 januari 1998)

Publicatiedatum = 6 december 1997

terug Oostenrijk intro