&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Romantisch trouwen in Salzburg

door Harry Muller

SALZBURG - Een romantische bruiloft is tegenwoordig weer populair en de toekomstige bruid en bruidegom zijn vaak op zoek naar exotische plekken op onze aardbol om met elkaar in het huwelijk te treden.



Het huis waar Mozart woonde en werkte.

De Seychellen bijvoorbeeld zijn aardig in trek, maar ook Indonesië, Nepal, Kreta of Zuid-Afrika. Sinds kort is daar ook Salzburg in Oostenrijk bijgekomen, de geboortestad van de componist Wolfgang Amadeus Mozart en waar hij later ook woonde en werkte. De oude binnenstad is sinds die tijd nog maar weinig veranderd en ook nu nog rijden de koetsjes af en aan. Kastelen waar de huwelijksplechtigheid kan plaatsvinden zijn er te kust en te keur.

Paartjes uit de hele wereld stromen toe, waarbij de Japanners aan kop gaan en de Amerikanen, Engelsen, Canadezen en Duitsers daarna op een bescheiden afstand volgen. Ook enkele Nederlanders trouwden al in Salzburg of in de naaste omgeving, waar de aartsbisschoppen het eens voor het zeggen hadden en in deze streek een groot aantal paleizen lieten bouwen.

Een gewoon huwelijk sluiten in het stadhuis van Salzburg is op zich al een hele belevenis. De burgemeester en zijn ambtenaren hebben namelijk hun intrek genomen in het Schloss Mirabell, dat in het begin van de 17e eeuw gebouwd werd in opdracht van aartsbisschop Wolfgang Dietrich. Deze geestelijke had een vriendin Salome Alt en hij zorgde ervoor dat ze twaalf kinderen kreeg. Salome moest natuurlijk een behoorlijk onderdak hebben en dat werd het paleis Mirabell in het hartje van de stad met prachtige tuinen er omheen en protserig ingericht met veel beelden en marmeren trappen.

Vooral Japanse paartjes vinden het schitterend om hier te trouwen. De belangstelling is zo groot dat een verhuurbedrijf van feestkleding speciaal voor hen kleinere trouwjurken en pakken liet maken. Ze komen meestal zonder familie, worden met een Rolls Royce afgehaald bij het hotel en naar de Marmorsaal, de trouwzaal van Mirabell, gebracht. Het is een ruime zaal met veel gouddecoraties en spiegels. Trompetters heten het bruidspaar welkom en na de plechtigheid wordt het met een koetsje naar een plek gebracht, waar het bruiloftsmaal wordt genuttigd. Een fotograaf heeft in de tuinen van het paleis Mirabell dan al heel wat foto's gemaakt en een kiekje op een van de staatsietrappen is natuurlijk ook nooit weg.

De aartsbisschoppen hielden in die tijd van het leven en lieten zelfs op enkele kilometers afstand ten zuiden van Salzburg een pretpaleis bouwen. Het werd Schloss Hellbrunn met een kolossaal park er omheen. Rondom het kasteel werden vijvers aangelegd met talrijke watervalletjes en fonteinen. Verder bedachten de geestelijken allerlei grapjes om zichzelf en ook hun gasten te vermaken.

Zo'n grap was dat bij een van de vijvers een stenen tafel werd geplaatst met in het midden een waterbak om daarin het bier te koelen. Rondom de tafel waren stenen zetels waarin fonteintjes waren verstopt. Alleen de bank van de aartsbisschop die steeds aan het hoofd van de tafel zat, was geen fontein. Wanneer alle gasten aan tafel zaten, werden de fonteinen in de banken in werking gezet. Niemand durfde dan op te staan, omdat de bisschop gewoon bleef zitten. Zo werden zijn gasten kletsnat en daar werd dan veel om gelachen.

Bij een van de hoeken van het kasteel hangt een stenen kop van een hert. Wanneer je daar met de rug naar toe gaat staan, komt uit het gewei een straal water. Onder het kasteel is een grot gemaakt, waar met behulp van water allerlei vogelgeluiden worden geproduceerd. Ernaast is een vertrek dat op instorten lijkt te staan. Ook een grap van de aartsbisschop.

De vriendinnen van de aartsbisschoppen mochten steeds mee naar het Schloss Hellbrunn, maar als er gasten kwamen moesten ze zich terugtrekken in een kasteeltje op ruim een kilometer afstand. Daar is nu een museum in gevestigd.

Buiten Salzburg in het dal van de rivier de Salzach is het Middeleeuwse kasteel Hohenwerfen, dat verrassend gaaf is gebleven. Het ligt op een berg en je moet een heel eind omhoog wandelen om de burcht te bereiken. Toch is deze klim meer dan de moeite waard. In het kasteel heeft men zelfs een eenvoudige bruidssuite ingericht. Van daaruit heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.

Dominerend in de stad Salzburg is de vesting Hohensalzburg, die op een berg is gebouwd. Je kunt er met een trammetje heen, dat steil omhoog gaat. In moeilijke tijden zochten steeds enkele duizenden mensen daar een veilig heenkomen. Het is een geweldig complex met heel wat huizen en gebouwen. In het midden van de vesting bij een pleintje is de Georgkirche, die in 1502 in opdracht van aartsbisschop Leonhard von Keutschach werd gebouwd. Het altaar kwam gereed in het jaar 1779. Ook in deze kleine historische kerk kan men trouwen.

In de oude binnenstad bij de Domkerk is de residentie, waar de aartsbisschoppen eens woonden. Het is een gebouw dat weelderig is ingericht met ook verschillende pronkkamers. Hier werd al vaak een bruiloft georganiseerd, waarbij het zelfs mogelijk is om in kostuums van vroeger rond te lopen. Die worden gehuurd van de maatschappij die destijds de film Amadeus in roulatie bracht over het leven van deze beroemde componist.

Salzburg is natuurlijk niet alleen een stad waar je kunt gaan trouwen. Voor de gewone toerist is er veel te beleven. Alle in dit verhaal beschreven kastelen zijn te bezichtigen en vanaf de vesting Hohensalzburg heb je een schitterend uitzicht over de stad. De historische binnenstad met het klooster St. Peter van de Benedictijner monniken is overzichtelijk en daarom kun je er heerlijk wandelen. De monniken hebben een eigen bakkerij, waar een ieder brood kan kopen.

's Zomers is de stad in de ban van de Salzburger Festspiele met veel concerten en operavoorstellingen. Dan lijkt de tijd van vroeger terug te keren, omdat vrijwel alle bezoekers van zo'n voorstelling in avondkleding over straat lopen. Het huis waar Mozart geboren werd, is in de Getreidegasse en daar is ook een museum. Heel bijzonder is een oude apotheek met daar tegenover het kleinste huis van de stad, dat tussen twee winkelpanden geklemd zit.

Tenslotte kan een ieder die niet gaat trouwen toch met een koets door Salzburg rijden. Goedkoop is het niet want voor een rit van twintig minuten moet je ongeveer acht tientjes betalen.

REISWIJZER

Trouwen in Salzburg hoeft niet extreem duur te zijn, maar aan iedere wens zit natuurlijk wel een prijskaartje. Een trouwpakket waarbij ook alle ambtelijke zaken geregeld worden, kost ongeveer ƒ3.000 voor een bruidspaar. Hierbij komen nog de kosten voor het vervoer naar Salzburg en de overnachtingskosten in een hotel. Voor een bruiloftstaart, het bruiloftsmaal, de fotograaf en eventueel het huren van de trouwkleding moet extra betaald worden. Ook een ski-huwelijk behoort tot de mogelijkheden.

INLICHTINGEN: Albatros Travel Service, Bergstrasse 22, A-5024 Salzburg, telefoon 0043-662-8816710. In ons land kunt u zich wenden tot Extravacanza huwelijksreizen, Postbus 94, 5280 AB Boxtel, telefoon 0411-610000.

Inlichtingen over de stad Salzburg: Oostenrijks Toeristenburo, Stadhouderskade 2, 1054 ES Amsterdam, telefoon 020-6129682.

Publicatiedatum = 8 maart 1997

terug Oostenrijk intro