&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Oostenrijks ski-eldorado ligt rond Zugspitze

door PIETER KLEIN BEERNINK

Een van Oostenrijks grootste en bekendste ski-eldorado's ligt rond de 3000 meter hoge Zugspitze, op de Duits-Oostenrijkse grens. Duitse skiërs zullen u vertellen dat de Zugspitze de hoogste berg in hun eigen land is. Maar Oostenrijkers zullen schouderophalend zeggen dat er slechts één hellinkje van hun machtige skiberg in Duitsland ligt. In ieder geval kunt u een ligstoel op het zonneterras alleen afrekenen in Duitse marken. Maar de kabelbaan moet u betalen in Oostenrijkse shillingen!

Hoe dichter de auto de plaats van bestemming nadert, hoe mooier het wordt. Vanaf München slingert de weg door besneeuwde sparrenbossen, zodat je al snel in de ski-stemming komt. Eenmaal langs de Oostenrijkse douanier met zijn ouderwetse uniform is het nog maar tien minuten rijden, en tolvrij, naar Ehrwald.

Gelegen op 1000 meter hoogte aan de zonzijde van de Zugspitze is dit bergdorp een ideaal vertrekpunt voor skiplezier op de berg. In tien minuten zweeft de cabine naar de top, waar negen sleepliften en een stoeltjeslift zorgen voor aansluitend vervoer.

Het is niet eens noodzakelijk zo hoog te gaan om lekker door de sneeuw te kunnen suizen: aan de andere kant van het plaatsje ligt op 2000 meter de uitgestrekte Ehrwalder Alm met onder meer een piste van 1,5 kilometer. Ook hier loopt een eigen cabinebaan naartoe, die er twintig minuten over doet. Er komt een snellere verbinding zo snel de plaatselijke VVV de vergunningen rond heeft.

De rust is weldadig in het dorp, dat voor de helft bestaat uit stokoude boerderijen die onder monumentenzorg staan. De vogels tjilpen in de dennen bij de rijk besneden huizen en de zon is overheerlijk warm. Op het terras voor de konditorei zitten mensen met hun ski-jacks open. Een paar skiërs klossen voorbij met de latten op hun schouder. Ze krijgen een niet commercieel "Gruß Gott" van een Tiroler in een blauwe overall die met een kruiwagen zijn erf oploopt.



Adembenemend uitzicht vanuit de gondel.

Ehrwald alleen al heeft in totaal 25 kilometer skipiste, maar een trip met de gratis skibus brengt u al in een paar minuten aan de voet van de skiliften in Lermoos of Biberwier. Het hele Zugspitze-gebied strekt zich uit rond een dal met zeven bergdorpen, die allemaal snel met de bussen te bereiken zijn.

De 43 skiliften liggen dusdanig dicht bij elkaar, dat het een koud kunstje is om langere skitochten te maken, waarvoor speciale routes zijn uitgezet. Een dagkaart voor de pistes in het hele Zugspitze-gebied is ongeveer ƒ50,-, uitgezonderd de Zugspitze zelf. Deze kost ƒ65,- per dag maar je kunt je op het Zugspitzplatt met zijn tien liften dan ook flink uitleven.

Voor wie zijn vleugels nog verder wil uitslaan, bestaat de Happy-Skicard van rond de ƒ275,- voor zes dagen. De kaart geeft toegang tot een nog groter gebied met meer dan 100 liften, waarvan een aantal in Duitsland.

Snowboards

Hoewel Oostenrijk er niet om bekend staat, rukken ook hier de groepen snowboarders op. Achter een leraar aan schieten enkele groepjes over het Zugspitzplatt. "Tieners willen allang niet meer langlaufen of skiën, die willen nog meer avontuur," legt 28-jarige Raymond Soks uit, die al 16 jaar in Ehrwald woont. En hij kan het weten, want deze Nederlander van oorsprong is verantwoordelijk voor alle snowboard-wedstrijden in Oostenrijk.

Ook op de Zugspitze worden wedstrijden georganiseerd en is inmiddels speciaal een half-pipe aangelegd. "Eigenlijk niet nodig, zolang er nog weinig snowboarders zijn", vindt hij. "De brede pistes zijn bovendien heerlijk om overheen te carven", vindt de snowboard-fanaat.

Gezinnen

De meeste pistes in dit ski-eldorado zijn gemakkelijk tot middelzwaar en zeer in trek bij gezinnen met kinderen. Want ook liefhebbers van andere wintersporten in de familie kunnen hier aan hun trekken komen. Er worden zoveel langlauftrajecten aangeboden, dat je moeilijk kunt kiezen.

Prachtige wandelingen zijn er uitgezet, die al dan niet met die onhandige tennisracket-achtige schoenen kunnen worden gemaakt. Met liefst twee skischolen voor kinderen en een ski-kleuterschool, compleet met lift, worden zelfs de jongste gezinsleden serieus genomen.

Het veelzijdige Ehrwald is met 2300 inwoners de grootste plaats in het Tiroler Zugspitzegebied. Hier is dan ook het meeste te beleven voor wie op zoek is naar nachtelijk vertier. Maar met een goed verborgen disco en een paar halfvolle cafés blijft het een rustig, familiegericht dorp.

De bedrijvigheid is 's avonds vooral te vinden in de talloze ouderwetse hotel-restaurants. Hier komt de stevige Oostenrijkse pot op tafel. De menu's lopen uiteen van Tiroler Grostl (aardappel-runderschotel) met spiegelei en sla (ƒ15,-) tot hertenmedaillons met blauwe kaas en veenbessen (ƒ40,-) Wie zelf wil koken in zijn huisje of appartement kan goed terecht bij de plaatselijke Spar, want de prijzen verschillen nauwelijks van thuis.

Nederlanders

Weinig verschil ziet men eveneens aan de auto's in het Zugspitze-dal: overal Nederlandse nummerborden! Hier zou de goede bereikbaarheid per auto vanuit ons land de reden van zijn. "Nog minder dan een dag rijden", legt een Nederlandse wintersporter uit.

"De helft van onze gasten komt uit Nederland", zegt de trotse VVV-directeur Hermann Oberreiter, een geboren en getogen Tiroler, "misschien komen ze hier, omdat ze op ons lijken." Vervolgens begint hij boven zijn bierpul allerlei sympathieke overeenkomsten op te sommen, maar de voorraad raakt snel uitgeput. "Nederlanders zijn wél veeleisender dan wij", besluit hij tenslotte. Hij kon niet nalaten het te zeggen. Hij was zelfs jarenlang met een Nederlandse getrouwd.

Publicatiedatum = 1 maart 1997

terug Oostenrijk intro