&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

'Almabtriebe', een toeristische bezienswaardigheid

door Nico van der Zwet Slotenmaker

GERLOS - Hoewel de wintersporters het tegenwoordig winnen, bestaat er in Oostenrijk nog wel degelijk een zomerseizoen dat wordt overheerst door wandelaars en buspassagiers die het naast vergezichten vooral voorzien blijken te hebben op zeer forse taartpunten. Zo tegen het thee-uur willen de restaurants nog wel eens vollopen met groepen die in de schemering in hotels op hoge bergdorpen aan het oog worden onttrokken.

Eind september vertrekken de laatste gasten, en de laatste jaren is er de leuke gewoonte ontstaan ze met festiviteiten uit te luiden. Daartoe is de jaarlijkse 'Almabtriebe', waarbij het vee voor de winter van de bergweiden naar de warme stal wordt gedreven, in de agenda enigszins naar voren geschoven.

Vroeger kende men deze aardige traditie ook al, maar vond die voornamelijk plaats in beperkte dorpskring omdat zelfs de meest volhoudende Brit dan al was vertrokken en je eindelijk onder elkaar eens een pint kon pakken. Ook toen al werden de koeien op hun weg naar beneden wat feestelijk aangekleed, al is deze maskerade pas goed op gang gekomen toen iemand op het idee kwam er een toeristische bezienswaardigheid van te maken.

Er is geen vaste regel, maar normaal vindt de Almabtriebe plaats op de laatste zaterdag van september nadat in de voorafgaande dagen ook al wat feestelijke programmapunten zijn afgewikkeld om alvast wat in vorm te komen. Sommige dorpen en stadjes maken er zelfs hele festivals van en vooral in bijvoorbeeld Ebbs is de bevolking er in feite het gehele jaar mee bezig en duurt het evenement met (vee)markten, braderieën en andere ook sportieve activiteiten wel drie weken.

Vorig jaar mocht ik het spektakel meemaken in de vooral bij Nederlanders meer dan bekende wintersportplaats Gerlos en het is dan zaak reeds enige dagen van tevoren wat berghutten te bezoeken waar de herders zich voor het feest gereed maken. De portretten van beschermheiligen die de koeien op hun weg naar beneden op hun kop dienen te dragen worden wat bijgeschilderd, de kruisen met bloemen omgeven en na een fikse wasbeurt kan de tocht worden aangevangen.

Zelf bent u waarschijnlijk wel eens in zo'n berghut geweest om na een wandeling een consumptie te nemen. Het merendeel is echter zo goed als onbereikbaar en de mannen verkeren niet zelden vier maanden in volstrekte afzondering met hun beesten. Daar zitten ze echt niet op toeristen te wachten en ik bezoek ze dan ook alleen maar op voorspraak van wat dorpsnotabelen die een schrijver nu eenmaal in de loop der jaren heeft leren kennen. Aan scheren zijn de herders nog niet toegekomen en ook de boezeroen zal nog even in het sop moeten voor ze weer in de schoot van hun familie terug zullen keren. Als bijzondere versnapering krijg ik een nap zogenoemd 'melchermuos' aangeboden, zijnde een soort pap die de smaak en de weerbarstigheid van een pot gluton overtreft. Gelukkig maken de mannen ook pittiger slokken in de vorm van eigen gestookte obstler die in flessen van drie liter op tafel staat en waarvan ruim gebruik wordt gemaakt. Ze doen het voorkomen of ze juist ter hoogte van de aanstaande blijde gebeurtenis naar de fles grijpen, maar ik begrijp al snel dat er nog wel andere gelegenheden zijn om het glas te heffen. Mannen onder elkaar, en wie gaat er nu vier maanden op een droogje zitten.


Schitterende natuur in Gerlos.

Het naar beneden brengen van het vee is overigens een stuk moeilijker dan het lijkt en niet zelden viel er vroeger nog wel eens een koe in een kloof of verdween ondanks de bel spoorloos. Dan was het de gewoonte ook alle andere dieren de versierselen af te nemen om het feest wat te temperen, een maatregel die nu in verband met de toeristen achterwege wordt gelaten.

Op de bewuste dag (dit jaar op zaterdag 28 september) zijn er in het dorp allerlei vermakelijkheden opgesteld en ontbreekt de fanfare uiteraard niet. De koeien sloffen met zichtbaar genoegen stalwaarts en de herders nuttigen vele neuten die langs de weg door dames in traditionele klederdracht worden aangeboden.

Dan is er even vakantie voordat ze over een paar maanden als skileraar opnieuw in de belangstelling staan.

Publicatiedatum = 14-09-1996

terug Oostenrijk intro