&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
In hip Wenen
is het altijd feest
Skatend het centrum door

Skaten, griezelen, kunst
kijken en shoppen

door PAOLA VAN DE VELDE

WENEN - Natuurlijk wordt er nog gewalst in Wenen. Maar de tijd dat alleen oudere dames en heren of verstokte Sissi-fans de Oostenrijkse hoofdstad bezochten om op de klanken van Strauss, Mozart en Beethoven de beroemde Sacher-taart te eten en zich voor even figurant te wanen in het roemruchte verleden van het ooit zo machtige Habsburgse rijk, lijkt voorbij. Wenen is anno 2000 niet langer uitsluitend klassiek en conservatief, maar ook jong, hip en trendy. Modieuze designwinkeltjes, restaurants, koffiehuizen, clubs en fonkelnieuwe musea schieten her en der als paddestoelen uit de grond.

Een prettige bijkomstigheid is bovendien dat Wenen op verschillende punten (eten, drinken, shoppen) goedkoper is dan bijvoorbeeld populaire stedentripbestemmingen als Londen of Parijs. Daarnaast is de stad alhoewel zakkenrollers er net als elders goede zaken doen veel minder druk en veiliger dan de meeste andere Europese hoofdsteden. Vrouwen kunnen er ook na middernacht probleemloos alleen over straat.

Gezellig keuvelen met op de achtgrond experimentele muziek

 

In de disco's en bars, zoals B 72 of Chelsea langs de zogenaamde 'Music Mile' aan de Gürtel (ring) van Wenen een door de Europese Unie financieel ondersteund cultureel project is het elk weekend feest. Jonge discjockeys met ambitie doen een moord voor een plekje achter de draaitafels, die echter meestal worden ingenomen door de stars de elektro scene, zoals Kruder & Dorfmeister, Pulsinger & Tunakan, DSL, Makossa of The WAZ Experience.

Begeleiding

De opzwepende beats van deze dj's die ook buiten Oostenrijk steeds meer bekendheid krijgen, klinken eveneens uit de luidsprekers van de bezemwagen van de populaire Friday Night Skate. Elke vrijdagavond (van mei tot oktober) verzamelen om 22.00 uur honderden mensen (jong en oud!) zich op de Heldenplatz om gezamenlijk en onder politiebegeleiding telkens een andere schaatsroute door het centrum af te leggen.

Het is een fantastische ervaring om in het donker op wieltjes langs de fraai verlichte hoogtepunten van Wenen te glijden, zoals de keizerlijke Hofburg, het operagebouw, het in neo-klassieke stijl opgetrokken parlementsgebouw en het uit 1883 daterende stadhuis. Oefen thuis echter nog wel even flink op de juiste remtechniek, want Wenen kent meer hoogteverschillen dan de gemiddelde Nederlandse stad.

Wie van kunst houdt, is op slag verliefd op Wenen. Deze stad met zijn rijke, imperialistische architectuur is, zonder overdrijven, een waar openluchtmuseum. Maar ook onder de grond is er voor wie over stalen zenuwen beschikt iets beleven. Zo kun je via een trapje aan de Friedrichstrasse/hoek Esperantopark (op steenworp afstand van het beroemde Sezessions-gebouw en de Kunsthal) afdalen in de mysterieuze ondergrondse gangen van het Weense riool.

Hier werd in 1948 de kaskraker 'The Third Man' opgenomen, een bloedstollende film over Harry Lime, een penicillinesmokkelaar in het naoorlogse Wenen. Het verhaal gaat dat hoofdrolspeler Orson Welles destijds het stinkende riool rijkelijk liet parfumeren met 'Chanel no. 5' voordat hij wenste af te dalen in de smerige catacomben. En dan nog liet hij de meeste scènes graag over aan zijn 'bodydouble', een Weense slager. Als jouw reukorgaan wat minder gevoelig is als die van Welles is het de moeite waard om warm aangekleed een kijkje te nemen hoe enkele acteurs vandaag de dag Harry Lime, de held uit het verhaal van Graham Greene weer tot leven wekken. Kies echter wel voor de Engelstalige rondleiding, want het Weense dialect van de gidsen is nauwelijks verstaanbaar. Kosten: 90 ATS, met de Wien-karte 15 ATS (100 ATS is circa 16 gulden).

Pracht en praal op de Heldenplatz

Wenen telt bijna veertig musea. Uiteraard is het Kunsthistorisches Museum, waar het beroemde 'zoutvaatje' van Cellini (1543) en Vermeers 'Allegorie op de schilderkunst' is te zien, een must. Liefhebbers van contemporaine kunst mogen echter de vorig jaar geopende Sammlung Essl niet overslaan. Dit museum, dat net even buiten Wenen in Klosterneuburg ligt en eenvoudig met metro (U4) en bus (nr. 239) bereikbaar is, herbergt de privéverzameling van Agnes en Karlheinz Essl. Dit steenrijke echtpaar dat fortuin vergaarde met de bekende Baumarkt-keten, laat zich bij hun kunstaankopen onder meer adviseren door onze eigen Rudi Fuchs en dat is te merken. Alle favorieten van de directeur van het Amsterdamse Stedelijk Museum zijn er terug te vinden: Karel Appel, Georg Baselitz, Günther Förg, Jannis Kounellis, Arnulf Rainer, Penck en Immendorf.

Voelbaar

Een aanwinst is ook het in juni geopende Haus der Musik aan de Seilerstrasse. In dit nieuwe museum dat 90 miljoen gulden heeft gekost geld dat voornamelijk door Siemens en een Weense verzekeringsmaatschappij bijeen is gebracht is middels een interactieve, multimediale presentatie muziek niet alleen hoorbaar, maar ook voelbaar en aanschouwelijk gemaakt. De oren worden op ontdekkingstocht gestuurd langs tal van verbazingwekkende geluidsfenomenen. Ook maakt men opnieuw kennis met de klassieke componisten die Wenen heeft voortgebracht, zoals Haydn, Mozart, Schubert, Strauss, Mahler en Schönberg. De jongste generatie popmuzikanten heeft zich helaas nog geen plekje veroverd in dit museum (entree 110 ATS, met Wienkarte 70 ATS).

Hoogtepunt van de rondgang is zonder twijfel het virtueel dirigeren van het befaamde Wiener Philharmoniker. Waan je voor even de baas over het orkest. Zwaai met het dirigeerstokje en laat de musici op jouw aanwijzingen 'An der schönen blauen Donau' inzetten of de aanstekelijke Radetzkymars. Doe je het goed, dan klinkt er na afloop luid applaus. Krijg je echter de slag niet te pakken, dan wordt je geblunder genadeloos afgestraft. De musici staan gepikeerd op en draaien je de rug toe!

In de zomer van 2001 wordt in Wenen het nagelnieuwe MuseumQuartier geopend. In de voormalige keizerlijke stallen vindt dan een tiental musea en culturele instellingen gezamenlijk onderdak. Het MuseumQuartier zal, naar eigen zeggen, in kwantiteit en kwaliteit niet onder doen voor het Museum Insel in Berlin.

Meer info over het klassieke en het trendy Wenen vind je op de websites: http://info.wien.at of http://www.vienna.at/Falter. Het Oostenrijks verkeersbureau is bereikbaar onder telefoonnummer
020-468.28.57.

EIGEN FOTO'S

Publicatiedatum = 21 oktober 2000