Met de auto door Noorwegen?

Koop een nieuwe wegenkaart!

Wie met de auto naar Noorwegen gaat doet er goed aan om een recente wegenkaart van Noorwegen aan te schaffen. Sinds vorig jaar heeft een aantal autowegen in Noorwegen een ander wegnummer gekregen.

Aangezien u in Noorwegen meer op wegnummer dan op plaatsnamen moet letten, kan het geen kwaad om in een nieuwe wegenkaart te investeren. ANWB-leden kunnen overigens een gratis routekaart ophalen bij alle ANWB-kantoren. De belangrijkste wijziging is de weg van Kristianssand via Stavanger, Bergen, Förde naar Trondheim. Vroeger had deze weg maar liefst vijf verschillende wegnummers, maar sinds mei '97 is hij omgenummerd tot nu E39.

Hier volgen de overige belangrijkste omnummeringen. Wegnummers staan op zwart/witte bordjes. De E-nummers zijn wit op een groen schild. Hoewel Noorwegen een vrij dicht wegennet heeft, in verhouding tot de aard van het landschap en het aantal bewoners, is maar een deel voorzien van beton of asfalt. Zodra u de snelweg verlaat kunt u echter te maken krijgen met wegen waarvan de bovenlaag van oljegrus' is bedekt, een mengsel van grint en asfalt.

Een klein deel van de wegen is onverhard ( grusveger'). Dit zijn meestal particuliere wegen of onbelangrijke weggetjes. Houdt u rekening met steenslag en let extra op bij het passeren van fietsers of voetgangers. Vanwege de kans op steenslag kan het meenemen van een noodvoorruit geen kwaad. Zeker niet als u van plan bent met de auto een rondreis door Noorwegen te maken.

Verkijkt u zich niet op de afstanden in Noorwegen. Van noord naar zuid meet het land ongeveer 2500 kilometer, en de afstanden tussen verschillende

In een land met zoveel fjorden en inhammen is het logisch dat er veel veerdiensten varen. Dat scheelt soms honderden kilometers omrijden. Sommige veerdiensten worden alleen in de zomer uitgevoerd maar de belangrijkste veerdiensten varen het hele jaar door. Als u met de auto naar Noorwegen reist, ontkomt u zelfs niet aan het nemen van een veerboot.

Zeker tijdens de zomer is het slim om de overtocht van tevoren te reserveren. Eenmaal in Noorwegen hoeft u zich niet druk te maken om mogelijke vakantiefiles. Van een echte verkeersdrukte is in Noorwegen zelden sprake. Wel kan het op de uitvalswegen van de grote steden als Oslo, Bergen en Trondheim bij begin en eind van de vakanties even dringen zijn. Ook de E06 Oslo - Svinesund (grens met Zweden) en de E18 Oslo - Kristiansand zijn drukbereden wegen.

Nieuwe wegen in Noorwegen

In oktober hopen de Noren de nieuwe weg bij de luchthaven van Oslo te openen. De RV147 verbindt Oslo Gardermoen International Airport met de E6 bij Jessheim. Die bewuste E6 Oslo-Lillehammer-Trondheim wordt trouwens dit jaar verbreed tot autosnelweg tussen Vestby en Moss. Verkeersinfo via het Internet Via http://www.vegvesen.no kunt u actuele verkeersinformatie over Noorwegen opvragen. Helaas wordt de informatie alleen in het Noors gegeven.

Reserveer ferrytickets

Vervoer per ferry tussen de Deense eilanden en naar Noorwegen en Zweden verloopt snel en efficiënt. Wel is het zaak om tijdig te reserveren, wan zeker in de zomermaanden wil het nog wel eens druk zijn op de veerboten. Vooral op de volgende veerdiensten is reserveren raadzaam: * Helsingör - Helsingborg * Puttgarden - Rödby Havn * Knudshoved - Halsskov * Ebeltoft - Sjllands Odde (Overby).

Tijdens de weekeinden in juli en augustus is het meestal erg druk op de wegen naar en van de verschillende ferryterminals. De drukte op de overige wegen valt wel mee. Op vrijdagmiddagen is er naast de gebruikelijke avondspits wat extra drukte op de uitvalswegen van Kopenhagen en andere grote steden als Arhus, Aalborg en Odense. Bij mooi weer trekken vooral de kuststreken in Noord- en West-Jutland en Noord-Sjlland veel verkeer. De Route 181 is dan een drukbereden weg.

Publicatiedatum = 16 mei 1998

terug Noorwegen intro