Visvakanties in Noorwegen zijn razend populair.

Visvakanties in Noorwegen zijn dit jaar razend populair. Zo zeer zelfs dat het Noors Verkeersbureau in Amsterdam een speciale gids heeft uitgegeven voor visvakanties in het Scandinavische land. Met een kustlijn van bijna 21.500 kilometer is Noorwegen een paradijs voor vissers. Wie echter alle eilanden en fjorden meetelt komt echter aan 54.000 kilometer Noorse kust.

  • Scandinavie kent tal van schitterende visplekjes. De vanstg wordt op sommige plaatsen ter plekke bereid.

Wie van eenzaamheid houdt, vindt hier vast een zeker een geschikt en idyllisch stekje voor zich alleen. In het heldere, schone water vlak voor de kust kan men onvoorstelbaar grote hoeveelheden koolvis, kabeljauw en platvis vangen.

En iedereen die op zoek is naar iets avontuurlijks kan volgens het Noors Verkeersbureau bijvoorbeeld deelnemen aan een zee-safari en vanuit een kotter enorme lengen, heilbotten en haaien aan de haak slaan.

Of misschien wordt een bezoeker wel uitgenodigd door een plaatselijke visser om op een vistocht te gaan. Wie op zalm wil vissen, moet weten dat verschillende van de ongeveer vierhonderd zalmrivieren van Noorwegen tot de beste van heel Europa worden gerekend.

En zoetwatervissers hebben de mogelijkheid om te kiezen uit meer dan 200.000 kleine en grote meren en rivieren. Er zijn zoveel vissoorten dat zelfs geoefende vissers soms alleen met behulp van vakliteratuur kunnen bepalen wat voor vis ze hebben gevangen.

Overigens kunnen niet-vissers in de prachtige natuur aan hun trekken komen. Maar voor zowel de vissers en de natuurvorsers geldt het zogenaamde Allemansrecht, dat in Noorwegen geldt.

Dit geeft iedereen het recht zich vrij in de natuur te bewegen: langs de kust, in het bos, in de bergen en in andere, niet gecultiveerde gebieden. Men mag echter noch de natuur, noch het eigendom van anderen beschadigen.

Toon respect voor mens en dier in de natuur en houdt ook rekening met extra strenge gedragsregels in natuurreservaten, luidt een vuistregel. Tot 15 juli zijn vogelreservaten verboden en maak indien mogelijk gebruik van kampeerterreinen wanneer men wil overnachten.

Wanneer men de tent toch in de vrije natuur neerzet, doe dit dan op een afstand van minstens 150 meter vanaf het dichtstbijzijnde gebouw en tot 15 september mag er in de vrije natuur geen open vuur worden ontstoken.

Noorwegen is overigens niet alleen natuur. Het land telt ook tal van aantrekkelijke steden. Zo staat dit jaar Trondheim in het middelpunt van de belangstelling. De voormalige Noorse hoofdstad viert haar 1000e verjaardag. Zo vindt er eind juli in de Trondheimsfjord de grote Cutty Sark zeilregatta plaats.

Honderden oude zeilboten geven daarbij acte de présence. Trondheim heeft behalve deze evenementen. sowieso veel te bieden. Zoals de middeleeuwse Nidarsdom, één van de grootste kathedralen van Scandinavië, de oude pakhuizen aan de oever van de Nidelv en het vestingeiland Munkholmen.

De huidige hoofdstad Oslo heeft op cultureel gebied ook veel in huis. Bezienswaardig is het nationale theater, het parlementsgebouw en het oude koninklijk slot. De stad herbergt 50 musea en een museumeiland, dat is gewijd aan de Vikingen. Inlichtingen Noors Verkeersbureau: 020-6710061.

Publicatiedatum = 10 mei 1997

terug Noorwegen intro