Duizenden kilometers kustlijn
voor de verwende visser

AMSTERDAM Een visreis moet aan een aantal voorwaarden voldoen om van een succes te kunnen spreken. Allereerst moet er liefst véél vis worden gevangen. Bovendien moeten verblijfadres en het eten goed zijn. Tenslotte moet het ook betaalbaar zijn.


Op weg naar een mooie visvakantie is het oppassen voor overstekende elanden.

Noorwegen voldoet aan deze criteria, verzekert directeur J.T. Gronlund van het Noors verkeersbureau in Amsterdam in een zojuist verschenen gids over visvakanties in Noorwegen. "Mijn land heeft de sportvisser veel te bieden", zegt hij zonder overdrijving.

Gronlund noemt onder meer de duizenden kilometers kustlijn, honderden meren en meertjes, honderden rivieren en riviertjes en tientallen vissoorten. Zwemmen er voor de kust al talloze soorten vis, ook heeft Noorwegen de zoetwatervisser veel te bieden. In ongerepte gebieden kan een hengeltje worden uitgeworpen.

Maar met name de zeevisser kan in het Scandinavische land helemaal aan z'n trekken komen. In het heldere en zuivere zeewater kunnen dicht onder de kust enorme koolvissen, kabeljauwen en platvissen worden verschalkt. De experimentele zeevisser kan daarnaast ook in het diepe zijn geluk beproeven.

Groenlandse haaien

Op een diepte van 100 tot 400 meter kunnen enorme lengen, lommen, heilbotten alsmede Groenlandse haaien worden gevangen. De beschutting van fjorden en eilanden voor de Noorse kust garandeert ook bij minder gunstig weer vismogelijkheden. Ook hengelaars met een eigen boot kunnen langs de enorm lange kustlijn hun hart ophalen.

De Noren vissen vaak voor de pot, zo weet directeur Gronlund. Ze zijn er volgens hem zo aan gewend dat ze snel vis vangen, dat ze nauwelijks toekomen aan experimenteren. De moderne sportvisserij staat nog in de kinderschoenen. Er valt dan ook nog een hoop te ontdekken voor de ondernemende hengelaar.

Het land is dun bevolkt en voor iedere bezoeker zijn er dus volstrekt maagdelijke stukken kust en viswater te vinden. Daarbij geldt onder meer het zogenaamde allemansrecht. Dat geeft iedereen het recht om zich in de vrije natuur te bewegen: langs de kust, in het bos, in de bergen en in andere, niet gecultiveerde gebieden.

Reizigers mogen echter noch de natuur, noch het eigendom van anderen beschadigen. Toon respect voor de dieren en de mensen in de vrije natuur. Houd tevens rekening met strenge gedragsregels in natuurreservaten.


Om deze maat zalm te vangen heb je meer nodig dan een visakte.

Om te mogen vissen in meren en rivieren moeten zestienjarigen en ouderen een visakte kopen. Ook voor het vissen op zalm moet een vergunning worden gekocht.

Inlichtingen Noors verkeersbureau: 020-6710061.

Publicatie datum = 11 mei 1996

terug Noorwegen intro