Eurojet

Noorwegen wordt ontdekt als wintersportland

door SIGRID STAMKOT

Wie aan wintersport denkt, dwaalt met zijn gedachten al snel af naar het koude Oostenrijk of het besneeuwde Zwitserland. Maar voor vernieuwende wintersport kan ook aan het hoge noorden gedacht worden. Noorwegen is door Nederlanders sinds kort ontdekt als wintersportland bij uitstek.

Het grote voordeel van Noorwegen is dat de wintertijd van november tot en met april loopt, tijd genoeg om de ski's onder te binden dus. Vooral in de hoog gelegen gebieden kan er bijna een half jaar naar hartelust van de sneeuw gebruik gemaakt worden. Door de Noren gebeurt dit al sinds jaar en dag, maar ook toeristen beginnen dit land met zijn diverse wintersportgebieden te ontdekken. Om maar een gebied te noemen: Hemsedal, 200 kilometer ten noordwesten van hoofdstad Oslo, telt 15 skipistes met een totale lengte van ruim 120 kilometer. Naar hartelust kan hier geskied worden. Langlaufers halen hun hart op aan de dertig langlauf loipes.

Met de sneeuwscooter op pad is een heel avontuur.

Foto Fred Stamkot

De leeftijden van de wintersporters liggen ver uit elkaar. Een 10-jarig jongetje, getooid met de verplichte veiligheidshelm, suist bijvoorbeeld met gemak met een duizelingwekkend vaart een wat oudere skiër voorbij die voor een rustiger afdaling heeft gekozen. Voor de allerkleinsten die deze kleuter nog niet kunnen evenaren is een Trollia kinderpark ingericht, waar de skiërs-in-spé onder professionele leiding spelenderwijs de kunst van de lange latten wordt bijgebracht.

Andere activiteiten

Voor wie niet alleen aktief wil skiën, biedt Hemsedal nog legio andere mogelijkheden. Zo is bijvoorbeeld met een sneeuwscooter de bergen in een onvergetelijke ervaring. Het gevaarte kan een maximum van 140 kilomter per uur bereiken en met naast je een diepe afgrond is voorzichtigheid geboden.

Een andere mogelijkheid is om, gehuld in rendiervachten, plaats te nemen op een slee en je met hoge snelheid voort te laten trekken door een aantal sledehonden. Onderweg wordt gestopt bij een typische lappentent waar Noorse specialiteiten genuttigd kunnen worden.

Helemaal te gek is het beklimmen van een bevroren waterval. Gewapend met veiligheidstouwen, pikhouweel en schoenen met spijkers wordt, net als alle activiteiten onder professionele begeleiding, de waterval bij het dorpje Tuv bedwongen.

Een andere vorm van langlaufen kan beoefend worden door met een gids 'off piste' te treden en met ouderwetse, houten langlaufski's een urenlange tocht door de bossen en over bevroren meren te maken. Halverwege kan gestopt worden om op traditionele wijze een gat in het meer te hakken en ouderwets een vis aan de haak proberen te slaan.

Geen tijd om stil te zitten, in het 1700 inwoners-tellende Hemsedal. Het centrum van het dorpje ligt in de vallei op 600 meter, omringd door bergen tot 1900 meter. In de enkele kleine cafeetjes die het Noorse plaatsje rijk is, komt de après-ski al snel op gang. In de gezellige drukte drinken vooral de Noren graag meerdere pintjes, waarna de avond onder luid gezang tot in de late uurtjes door gaat. Een goede manier om kennis te maken met de bijzonder gastvrije Noren.

Nu Noorwegen langzaam maar zeker ontdekt is door de toeristen, is het land ook vanuit Nederland steeds beter bereikbaar. Vrijwel alle bekende reisorganisaties hebben Scandinavië in hun pakket zitten. De SAS vliegt dagelijks naar de Noorse hoofdstad en Transavia biedt chartervluchten naar Fagernes. Vanaf Oslo is Hemsedal met de trein goed te bereiken, vanuit Fagernes gaat een rechtstreekse busverbinding. Bijkomend voordeel is dat u vanuit zowel bus als trein meteen kunt genieten van het Noorse natuurschoon. Hier kan gerust gezegd worden, dat wintersport nog veel meer is dan slechts skiën en langlaufen!

Publicatiedatum = 29 januari 2000