&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> Eurojet

Kunstschilder Joop Rozendaal brengt kleur terug in Bollenstreek

door Thijs Jansen

NOORDWIJK-BINNEN - De mooiste tijd in de Bollenstreek in het westen van ons land zit er weer op. De bloemen zijn op een enkele na inmiddels van de velden verdwenen. Het wordt dan ook tijd om de bollen binnen te halen. Wat blijft zijn troosteloze velden van grijs zand.

Maar op een knus plekje in Noordwijk-Binnen lijken de seizoenen geen invloed te hebben op de kleurrijke tulpen. In het atelier van beeldend kunstenaar Joop Rozendaal aan de Voorstraat wemelt het van deze bloemen, die veelal in heldere kleuren aan het doek zijn toevertrouwd.

Joop Rozendaal is verslingerd aan de tulp. Het waarom is volgens hem niet makkelijk onder woorden te brengen. Rozendaal mag dan weliswaar moeite hebben zijn passie onder woorden te brengen, de tulp gewoon op het doek zetten of zeefdrukken er van maken gaat hem beter af.

Gezellig

Van jongs afaan ben ik al bezig met tekenen, legt hij in zijn gezellige atelier in een hoekwinkel uit. Hij legt zijn schildersspullen geen moment neer en penseelt zo nu en dan gedachtenloos door.

Joop Rozendaal: "Hoe meer tulpen in een vaas hoe mooier."

"Sinds een jaar of 12 ben ik meer energie in het schilderen gaan stoppen. In eerste instantie abstract en later ook naar de natuur. Geleidelijk aan kreeg ik ook de mogelijkheid mijn werk te exposeren", aldus Rozendaal.

Hij zegt bijzonder geïnspireerd te zijn geraakt tijdens fietstochten van Noordwijk naar het Langevelderslag, een rit dwars door de duinen naar het strand. "Vanaf een hoog duin zag ik een bollenveld met uitsluitend rode tulpen. Het was mooi weer; een felle zon, een blauwe lucht met hier en daar wat witte wolken."

Kijken

Goede kunstenaars leren mensen kijken. Zo ook Joop Rozendaal: "De schaduw, het licht en de wind veranderden het bollenveld in een rode zee. Ik heb minstens een uur naar dit fascinerende, continu wisselende beeld zitten kijken en was helemaal verkocht."

Als Rozendaal tulpen koopt zijn het er altijd veel. Voor in een grote vaas. "Hoe boeiend is het ze te zien groeien, over de rand te zien hangen, ze te zien uitvallen en uiteindelijk verwelken. De tulp als model voor het leven."

Inlichtingen: Tot en met 23 juni is er een expositie van werk van Joop Rozendaal in het Diaconessenhuis in Leiden. Ook is werk te zien in het atelier aan de Voorstraat in Noordwijk. Telefoonnummer: 071-3648202.

Publicatiedatum = 12 juni 1999