&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Aan de wandel met de 'Goudse Geneugten'

door Jenny van der Zijden

Restaurant Brunel; buideltje waterdeeg gevuld met scampi's.

GOUDA - Dat Gouda bekend is om zijn kaas, kaarsen, pijpen, aardewerk en stroopwafels weet eigenlijk iedereen. Ook de historische binnenstad met het eeuwenoude stadhuis, wat heel eigenwijs midden op het driehoekige marktplein staat, is tot ver over onze landsgrenzen wel bekend. Maar Gouda heeft meer. Met 'Goudse Geneugten' een culinaire, culturele ontdekkingstocht door de binnenstad willen de VVV en Het Geheim van Holland Gouwenaars maar ook bezoekers van ver daarbuiten laten genieten van al het onbekende, maar zeker niet minder interessante, wat deze stad te bieden heeft.

Goudse Geneugten is een middagwandeling van 12.00 tot 18.00 uur onder leiding van een VVV-gids langs boeiende bezienswaardigheden afgewisseld met diverse stops in een aantal exclusieve, speciaal voor dit doel geselecteerde, restaurants. Het begint met een Goudse kruidenbitter met 'geheime' ingrediënten en een plateau met Goudse, Stolwijkse en Bergambachtse boerenkazen in Stadsherberg De Burgerhal onder het stadhuis.

Glas

Nadat de deelnemers hier met elkaar het glas hebben geheven begint de ontdekkingstocht door de binnenstad. De gids vertelde ons onder meer dat het kleine schavot aan de zijmuur van het stadhuis 'De kaak' heet. Op deze plek werden heel vroeger mensen voor kleine vergrijpen aan de kaak gesteld. Zij kregen een steen om hun nek en werden door passanten met van alles en nog wat bekogeld.

Drukker Gheraert Leeuw, een van Neerlands oudste drukkers, in de tuin achter De Sint Jan.

Vanaf de markt is het slechts een klein oversteekje naar de Grote of Sint Janskerk met zijn 64 schitterende gebrandschilderde glas-in-loodramen (de Goudse Glazen). In de tuin achter de kerk staat een prachtig beeld van drukker Gheraert Leeuw. Ook de pittoreske steegjes rondom de kerk, met huisjes soms niet breder dan een deur, zijn zeker het bekijken waard. Op deze plek is ook het toegangspoortje tot de tuin en ingang van museum het Catharina Gasthuis. Dit zogenoemde Lazaruspoortje is versierd met een goed bewaard gebleven veelkleurig bas-reliëf uit 1609 waarop de arme Lazarus bij de tafel van een rijk man tevergeefs bedelt om eten.

Museum

Het veelzijdige Catharina Gasthuis museum is gehuisvest in een voormalig ziekenhuis. Verschillende onderdelen van het gebouw herinneren nog aan de vroegere functie zoals de chirurgijnsgildenkamer, de stadsapotheek, de gasthuiszalen en de dolcel. Omdat de wandeling alles te maken heeft met lekker eten, bezochten wij de keuken van waar uit vroeger het hele ziekenhuis van eten en drinken werd voorzien. Hier mochten wij even snuffelen aan een kruidig goedje. Het rook naar de kruidenbitter die wij even daarvoor achterover hadden geslagen. Zou dit misschien een van de 'geheime' ingrediënten zijn?

Het toegangspoortje van de tuin van museum het Catharina Gasthuis is versierd met een bas-reliëf uit 1609.

Na een uitgebreide blik in de keuken, voerde de gids ons mee naar de Molenwerf; het oudste straatje van Gouda, het Willem Vroesenhuis; een heus oude mannenhuis waarin slechts mannen werden toegelaten die niet hadden gebedeld. Vervolgens bekeken wij in de Naaierstraat het oudste huisje van Gouda. Dateert dit nu uit 1527 of 1498? Wij kwamen er niet uit.

Zes uur

Het oudste huisje van Gouda staat in de Naaierstraat.

Goudse Geneugten duurt in totaal zes uur. Hierbij wordt het wandelen smaakvol afgewisseld met heerlijke gerechten in speciaal geselecteerde restaurants. In totaal doen vijf restaurants mee aan het project. Wij proefden voor en kregen in alle vijf een heerlijk gerecht voorgeschoteld. Zo kregen wij onder meer zeewier op ons bord en een buideltje waterdeeg gevuld met scampi's. Maar ook courgettesoep met reepjes paling uit de Reeuwijkse Plassen en een kaastaartje overgoten met rode port met marmelade. Steeds vergezeld van een heerlijk glas wijn......

Op het programma van Goudse Geneugten staan 'slechts' drie van de vijf restaurants. Er wordt per rondleiding een keuze gemaakt. Met het aperitief en het grand-dessert in de Stadsherberg heeft u toch vijf gangen. De vijf geselecteerde restaurants zijn: De Bottelaar, gebouwd op de resten van een oud kasteel aan de Molenwerf. Brunel aan de Hoge Gouwe met een terras op de authentieke visbanken. La Grenouille met duizenden sierkikkertjes in een oud grachtenpand aan de Oosthaven. Eet- en drinkhuis de Tapperij aan de Markt met een schitterend uitzicht op het gotische stadhuis en Zomers aan de Naaierstraat, waar de menukaart geheel in het teken van de zomer staat.

Geheim

De oude visbanken dienen 's zomers als terras.

De organisatie van Goudse Geneugten is in handen van Het Geheim van Holland en de VVV-Gouda. Het Geheim van Holland is een samenwerkingsverband op het gebied van cultuur-historie tussen zes oud-Hollandse steden; Delft, Dordrecht, Gouda, Haarlem, Leiden en Schiedam. Haarlem en Schiedam kennen inmiddels een culinaire wandeling. Volgens de organisatoren zullen de overige steden spoedig volgen.

Goudse Geneugten vinden plaats morgen 14 februari, 7 en 14 maart, 18 april, 10 en 24 oktober en 14 en 28 november 1999. Vooraf reserveren is noodzakelijk. Voor info en reserveren: VVV-Gouda tel. 0182-513666. Maximaal aantal deelnemers is 80. Deze zullen verdeeld in groepen, drie van de vijf restaurants bezoeken. Prijs: 90 gulden p.p. All-in m.u.v. sterke drank. Voor groepen vanaf 20 personen bestaat de mogelijkheid dit arrangement op andere data te laten plaatsvinden.

Publicatiedatum = 13 maart 1999