&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Gezellige terrasjes op de Markt met zicht op het sprookjesachtige stadhuis van Gouda.
Heel vroeger waren de Oudhollandse steden Gouda, Dordrecht, Haarlem, Schiedam, Leiden en Delft geduchte concurrenten van elkaar. De een wilde nog lekkerder kaas, nog mooier porselein, nog hoppiger bier en nog fraaier laken maken dan de ander en zelfs schroomde men er niet voor daarbij elkaars aanvoerlijnen te saboteren.
Handel en nijverheid werkten zich uit de naad wat leidde tot grote economische bloei. Voorname kerken en kloosters, pleinen en monumenten, maar ook statige koopmanshuizen en imposante hofjes getuigen nog van die rijkdom van weleer.
De oude strijdbijl is allang begraven. De concurrenten van toen werken nu samen in een verbond dat 'Het Geheim van Holland' heet. Maar omdat Gouda toch de lekkerste stroopwafels maakt zijn we daar gaan kijken.

Gouda: Heerlijk jong belegen!

door HENK DE KONING

GOUDA - Verbijstering en blijdschap heersten alom toen bij de renovatie van Grand Café Central aan de Markt in hartje Gouda een belangwekkende kunsthistorische vondst werd gedaan.

Achter dikke lagen oud behang van de vroegere 'Grand Salon' kwamen prachtige plafond- en wanddecoraties in loepzuivere Art-Decostijl tevoorschijn.

Het betrof oorspronkelijk werk uit de twintiger jaren van de Rotterdamse kunstschilder en decorateur Pieter den Besten. Bekend van voorname Art-Decoschilderingen in diverse Rotterdamse theaters, maar ook in het Amsterdamse Tuschinsky-theater en aan boord van het super-de-luxe stoomschip 'Nieuw Amsterdam'.

De figuratieve elementen in het kunstwerk, uitgevoerd in getemperd rood, oker en zacht groen, vormen een samenspel met dertien vrouwenfiguren. Oorspronkelijk zestien, maar door de tand des tijds gingen er drie verloren. De gemeente Gouda die het bijzondere van deze vondst wel in zag stelde ogenblikkelijk 75.000 gulden voor restauratie beschikbaar.

"Echt verrast was ik niet", bekent uitbater Louis de Groot. "Mijn grootvader begon hier in 1916 een feestzaal. In 1924 gaf hij Pieter den Besten opdracht het interieur decoratief te beschilderen. Bijzonder is dat Den Besten eerst de verf op linnen aanbracht en vervolgens de doeken op de wanden en aan het plafond bevestigde."

"Vooral het schoonmaken van de schilderingen was een heidense klus. In de salon zijn vroeger heel wat sigaren weggepaft zodat de prachtige heldere kleuren en geometrische vlakverdelingen door een dikke laag rookaanslag waren bedekt," vertelt De Groot. De Art-Decozaal het enige bewaard gebleven twintiger jaren ensemble in die stijl in ons land is na de restauratie als Rijksmonument aangemeld.

Pronkstuk

Gouda (momenteel 70.000 inwoners) kreeg al in 1272 stadsrechten van graaf Floris de Vijfde. Pronkstuk vormt het 15e eeuwse, in laat gotische stijl opgetrokken stadhuis op de Markt. Twee grote branden hebben Gouda in 1361 en in 1438 grotendeels verwoest. Met het puin van de ruïnes werd de moerassige Markt opgehoogd, waardoor een stevige ondergrond ontstond voor de bouw van het sprookjesachtige raadhuis. Toch bleek vanwege instortingsgevaar in 1945 een algehele restauratie nodig. Die duurde tot 1952. In 1996 vond een tweede restauratie plaats.

De spreekwoordelijke verdraagzaamheid van de Gouwenaars bewijst zich in de spreuk boven boven de toegangsdeur van het stadhuis: 'Hoor ook de wederpartij'. Zes sterren in het stadswapen verkondigen de wijsheid: 'Door de doornen naar de sterren'. Ofwel: succes gaat gepaard met vallen en opstaan. Maar dat wist u al.

Van het interieur van het stadhuis maakt vooral de hedendaagse trouwzaal (eertijds raadzaal) met zijn overweldigende eiken en marmergeschilderde zoldering grote indruk. De 17e eeuwse wandtapijten met prachtige bosgezichten zijn van de hand van de Goudse (oorspronkelijk Vlaamse) tapijtwever David Ruffelaer. In de trouwzaal worden elk jaar nog zo'n 700 huwelijken voltrokken; circa 30.000 bezoekers komen er jaarlijks verrukt een kijkje nemen.

Op de breed uitwaaierende Markt valt bijna het hele jaar wel wat te beleven. Hoogtepunten zijn: het internationale Pottenbakkersfestival; de Goudse Kaas- en Ambachtenmarkt; de Goudse Vee- en Kaastentoonsteling, Gouds Mont Martre ( antiek en curiosa) en het spetterend Randstad Jazzfestival. Gouda bij Kaarslicht (dit jaar op 16 december) vormt het betoverend slotstuk, wanneer de Markt feeëriek is verlicht door duizenden (uiteraard) Goudse kaarsen.

Hollandse stad

Gouda, kabbelend omarmd door de Hollandse IJssel en de Gouwe, telt zo'n 300 monumenten. Veel gebouwen zijn in oude stijl gerestaureerd. Het is een echte Hollandse stad met fraaie Oudhollandse buurtjes, harmonisch verbonden met grachten en bruggen. Kinderen spelen in hofjes, jonge mensen wonen in pakhuizen.

In een bijna anderhalf uur durende stadswandeling ontsluiert Gouda haar mooiste plekjes. De tocht kan individueel met behulp van een tekstboekje (ƒ2,50) maar ook onder leiding van een (veel duurdere) persoonlijke VVV-gids worden gemaakt.

Tot voor kort konden ook rondvaarten door de grachten van Gouda worden gemaakt, maar rederij 'Het Groene Hart' heeft die gestaakt vanwege de enorme troep in het water. Regelmatig had men een fietswiel in de schroef.

Gestart bij het VVV-kantoor (in 1407 Parochieschool) bezien we (onder leiding van VVV-gids Evalien de Haan) aan de rand van het marktveld de uit 1668 daterende Waag. De overeenkomst met de Waag in Leiden is frappant. Niet zo vreemd, want Pieter Post, de bouwmeester van de Leidse Waag en het Mauritshuis in Den Haag, kreeg opdracht het ontwerp te maken.

Op de Goudse Waag zijn nooit heksen gewogen, maar van meet af kazen. Sedert 1995 doet de weeginstelling dienst als 'Kaasexposeum'. Vriendelijke dames bieden de bezoekers blokjes kaas aan om te proeven dat dit product nergens zo goed smaakt als in de kaasstad Gouda. Een presentatie die vanaf oktober wordt uitgebreid met een officiële kaas- en wijnproeverij. Tevens wordt in de Waag met tal van voorbeelden de historie en de bereiding van de beroemde Goudse kaas boeiend toegelicht.

Wat niet iedereen weet is dat de vader van de vermaarde humanist Desiderius Erasmus ooit als hulpprediker in Gouda werkzaam was. Als kind bezocht Desiderius dan ook de parochieschool in deze stad. Trots prijkt zijn borstbeeld aan de buitenmuur van de 15e eeuwse Agnietenkapel, maar ooit deed het kunstwerk dienst als vogelverschrikker op een bouwland, ergens verloren in Zuid-Amerika. Een landgenoot die het daar zag herkende er ogenblikkelijk Erasmus in. Hij kocht het beeld en bracht het naar Gouda", vertelt onze gids.

Langste kerk

De 16e eeuwse St. Janskerk is de enige kerk in Nederland die vrijwel nog geheel is beglaasd met de oude, oorspronkelijke 16e eeuwse glasschilderingen. Met een lengte van maar liefst 122,75 meter is deze oude hoofdkerk van Gouda (gewijd aan Johannes de Doper) bovendien het langste laat gotische bouwwerk van ons land.

De zeventig gebrandschilderde ramen, waarvan sommigen tot een hoogte van 22 meter reiken, omvatten in totaal 2000 vierkante meter glas. De voorstellingen zijn ontleend aan de Bijbel en vaderlandse geschiedenis. De glazen, door verschillende glazeniers gemaakt, werden bijna allemaal aan Gouda geschonken door vorsten, bisschoppen en stadsbesturen.

Gedurende de oorlog werden de ramen stuk voor stuk in delen uit hun sponningen gebikt en in kisten verpakt in de duinen begraven. Ze werden daar door de bezetter met rust gelaten zodat ze na de oorlog onbeschadigd weer op hun oude plaats in de kerk konden worden aangebracht.

Gouda is een van de meest karakteristieke Oudhollandse steden.

Tevens tot de bezienswaardigheden van Gouda behoren de resten van vele kloosters en kapellen. Het Stedelijk museum 'Het Catharina-Gasthuis' behoort met zijn 16e en 17e eeuwse stijlkamers, tot de fraaiste in zijn soort van ons land. Interessant is ook het pijpen- en aardewerkmuseum 'De Moriaan'. Het waren de Engelse pijpmakers die als huursoldaten in het leger van Prins Maurits dit ambacht rond 1600 in Gouda introduceerden. In zijn atelier in de Peperstraat ontmoeten we Adrie Moerings, de enige Nederlander die nog beroepsmatig kleipijpen maakt met behulp van oude mallen. Het publiek heeft er vrij entree.

Meer inlichtingen VVV Gouda, tel: 0182-513666.

Reiswijzer

Met het 'Gastvrij Gouda Passe-Partout' heeft men toegang tot alle voornaamste bezienswaardigheden van de stad. Bovendien krijgt men hiermee 10% korting op aankopen in de pottenbakkerij en pijpenmakerij van Adrie Moerings. Ook is er een bon bij voor een kopje koffie plus stroopwafel in het restaurant van het Verzetsmuseum. De Passe-Partout is voor f15,- verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV en blijft het hele jaar geldig.

Publicatiedatum = 1 november 1997