Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuws

zaterdag 21 juli 2001  

 R E I S W E R E L D 

 

CLINGENDAEL

Pronkstuk van stadsgroen

Nederland is natuurlijk veel te vol, mensen lopen elkaar al gauw voor de voeten en overal in de randstad is het dringen en duwen. Maar dat wandelaars op het Landgoed Clingendael omver worden geduwd door kuddes joggers, groepen trimmers en uitgelaten schooljeugd op scooters, is natuurlijk te zot voor woorden. Ik zal handhaven, luidt de Nederlandse wapenleus, maar die is allang verworden tot een loze kreet: vrijwel geen enkele wet of regel wordt nog gehandhaafd in Nederland, gedoogland.

In Den Haag worden alleen nog parkeerregels gehandhaafd: drie keer per dag loopt de parkeerwacht in dubbele bezetting door elke straat. Een agent zie je er nooit, want de politie is altijd elders bezig om de stad te beschermen.

Pronkstuk

Toch is Clingendael, het pronkstuk van het Haagse stadsgroen, een plek waar je heerlijk tot rust kunt komen en afstand nemen van alle gekte in onze regeringsstad. Alleen op mooie zondagen moet je er niet komen, want dan is het er veel te druk. "Een beetje gelijk hebben de wandelaars wel als zij klagen over luidruchtige groepen trimmers", zegt mij, over de heg, de vrouw van parkbeheerder.

Vanaf een bruggetje kijken naar een eend met jongen
. EIGEN FOTO

Het park heeft alles: een machtige oprijlaan met stoere beuken, een fabelachtige rododendrontuin, weilanden met landerige koeien en een boerderij met een kwekerij, een ontroerend serene Japanse tuin, fraaie vijvers en sloten, een oud-Hollandse tuin met keurig gestileerde buxushaagjes en romantische zitjes, een machtig duinbos, weidse speelweiden, een rosarium, een spannend sterrebos en een idyllische theeschenkerij, waar ze meer dan thee schenken.

Clingendael is met z'n 65 hectaren zo'n uitgestrekt stiltegebied, dat je er gerust kunt verdwalen of gewoon wegdromen op een bankje, zelfs stadslawaai hoor je hier niet, ook niet in de verte. Als je het aangrenzende Bosje van Zanen door loopt, kom je vanzelf in Meyendel en dan kun je, door de duinen, helemaal naar het Wassenaarse strand. Op doordeweekse dagen kom je er, vooral 's morgens vroeg, helemaal niemand tegen en dat is zo onuitspreekbaar lekker.

Clingendael heeft een rijke geschiedenis en dat voel je er meteen. Er staan vele tientallen machtig hoge bomen van wel anderhalve eeuw oud, joekels van beuken en eiken, maar ook majestueuze linden en je voelt alom dat tuinarchitect Zocher, die in het begin van de negentiende eeuw werd ingeschakeld door baron Van Brienen om diens buitenplaats naar de nieuwste inzichten te reorganiseren, er enorm z'n best op heeft gedaan. Het buitenhuis Clingendael was ooit niet meer dan een boerderij in het Wassenaarse duingebied. Philips Doublet, belastingchef van de republiek der Zeven Verenigde Provinciën, kocht de hoeve in 1591 en bouwde er een mooi landhuis, waar later ook zijn zoon Johan woonde, die was getrouwd met een zus van Constantijn Huygens. Later kocht de Rotterdamse familie Van Brienen (naar wie de brug is genoemd) het landgoed en in Den Haag heb je nu de Doubletstraat, een winkelpromenade met aan weerszijden roze verlichte etalages waar je een halfuurtje liefde kunt kopen.

Begraafplaats

Pal achter het landhuis, waar tegenwoordig wijze koppen zich over vredesvraagstukken buigen, sta ik plotseling bij een kleine dierenbegraafplaats, onder een linde, niet ver van een schitterende rode beuk. Er liggen hondjes begraven, de lievelingen van Marguerite Mary baronesse van Brienen, in de wandeling 'freule Daisy' genoemd. De zerkjes van Monty (1909-1915) en Little Billy, Peter en Miss Wu. En van 'My beautiful playful Sonnie, killed by a motor 30-07-1921'.

Na de oorlog, toen het misbaksel Seys-Inquart het landhuis bewoonde en er beschermd door Duitse soldaten op het buiten rond hinkte, kocht de gemeente Den Haag het landgoed en sedert 1954 is het open voor wandelaars: één van de allermooiste publieksparken van Nederland.

Achter het tuinmanshuisje, waar in 1942 verzetshelden werden verhoord door SS-rovershoofdman Himmler en ander nazi-rapaille, zijn nu schooltuinen en de gemeente verhuurt er ook perceeltjes grond aan flatbewoners, die er sla, bietjes en bloemen kweken.

Landgoed Clingendael: hoofdingang Wassenaarseweg, Den Haag: altijd open. Openbaar vervoer: bussen 18 en 23.

Index-Reiswereld
 
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.