&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
OCEANIUM:
DROOGZWEMMEN IN EEN HAAIENVIJVER
De mooiste vissen zie je in het Oceanium aan je voorbij
glijden en het lijkt alsof de bezoeker zelf mee zwemt.
Sommige mensen zitten er uren te turen.

Een unieke reis in het Rotterdamse Blijdorp door
de wondere wereld van de diepzee OCEANIUM

door Jos van Noord

ROTTERDAM - Zo gaat heel Nederland naar de haaien. Komt door het Oceanium van de Rotterdamse diergaarde Blijdorp. Alsof je rondzwemt in een haaienvijver.

Een attractie van wereldformaat, dat Oceanium aan de rand van de Maasstad. Hier wordt de bezoeker ondergedompeld in kilometers diepe oceanen en onder water meegevoerd door wereldzeeën: van onze eigen Noordzee, via de Golf van Mexico tot de Zuidelijke IJszee en dan op de warme golfstroom via de Californische kust weer helemaal naar Alaska.

Vooral kinderen genieten van het kleurige gebeuren bij de koraalriffen.

Een unieke reis door de wondere wereld van de diepzee, waarbij men af en toe even boven water komt om verbaasd rond te kijken op een vogelrots voor de Schotse kust, op het strand van een tropisch eiland in hete Caribisch gebied of bij een pinguïn-kolonie op de Falkland Eilanden.

En nu komt het hele mooie: je hoeft geen zwemgoed of duikbril mee te nemen. Je wordt niet eens nat! "Tenzij de zeeleeuwen een flinke duik nemen. Die hebben 't hier reusachtig naar hun zin en zijn heel vaak in 't water. Als zij springen van plezier, dan vliegen de spetters hier wel in het rond", zegt Constance Alderlieste van het Oceanium, nog niet eens officieel open.

Ontdekkingsreis

Het Oceanium van Blijdorp is eigenlijk een aaneenschakeling van reusachtige aquaria waar je als bezoeker doorheen kunt lopen. Zo maak je dan een ontdekkingsreis onder water.

Het immense zeeleeuwenverblijf met een miljoen liter zeewater en een diepte van vier meter is de nieuwste aanwinst. Het leuke is: je kunt met eigen ogen zien wat deze speelse zeerobben het mannetje Billy en z'n harem van vijf vrouwtjes zoal onder water uitspoken. Je ziet er ook de papegaaiduiker rond suizen. Deze guitige vogel met z'n oranje snavel vliegt ook onder water: het is een feest om te zien hoe-ie klapwiekend naar visjes duikt.

De verwachting is dat tegen de herfstvakantie het hele Oceanium klaar zal zijn.

Hoe wonderlijk mooi is de natuur van de zee. Er komen al nu steeds meer mensen naar het Oceanium, die er een abonnement nemen en die er een paar keer in de week gewoon enkele uren onder water gaan zitten, voor hun rust. Meneer De Hoop uit Rotterdam is zo iemand. Rotterdam is boven water een oceaan van rumoer, net als vrijwel overal elders in ons lawaaiige en veel te volle landje. Meneer De Hoop en zijn dochter ontsnappen daar geregeld aan. Dan duiken zij onder in het Oceanium. Door een onzichtbare wand van tien centimeter dik plexiglas kijken zij dan uren lang onder water rond. 't Werkt beter dan valium.

Rust

In het Oceanium overheersen de serene rust en de kalmte van de diepzee. Je hoort er de zee ook: het rollen van de golven, de zeemeeuwen, je ziet er de twinkeling van het zonlicht in het water. Een belevenis. Alsof je wordt ondergedompeld in een bubbelbad van Melisana.

Zeven miljoen liter zeewater is met tankerschepen uit de Atlantische Oceaan naar Roterdam gebracht om het Oceanium te vullen.

Totaal is er zeven miljoen liter vers zeewater in het Oceanium gepompt, met tankerschepen aangevoerd uit de Atlantische Oceaan. Alleen al in het haaienbassin zit drie miljoen liter. De ongewervelde, meest kwetsbare zeedieren hebben behoefte aan zeer zuiver water. Een ingenieuze zuiveringsinstallatie met enorme filters zorgt voor permanente verversing.

Het haaienbassin is zo gebouwd dat er geen dode hoeken in zitten. Als haaien zich, bijvoorbeeld wanneer een duikploeg de ramen aan de binnenkant komt schoonmaken, in een hoek gedreven voelen, kunnen ze onrustig en zelfs agressief worden. Verder zijn het bedaarde vissen, zelfs de Atlantische mensenhaai is als-ie maar voldoende te eten krijgt en dat krijgt-ie in het Oceanium een kalme jongen. In het Oceanium zie je allerlei haaien: de hamerhaai, de verpleegsterhaai, de kathaai, de hondshaai en de gladde haai, ze zwemmen gewoon rond. Andere, kleinere vissen zoals de steenbolk en de puitaal raken er totaal niet opgewonden of nerveus van. De dierenwereld kent geen zinloos geweld.

Visboer

De onderwaterreis in het Oceanium begint eigenlijk bij Bass Rock voor de Schotse kust. Hier duiken we meteen de zanderige Noordzee in. Je ontdekt er vissen die je normaal gesproken alleen bewegingloos op het schaafijs bij de visboer ziet liggen: wijting, tong, rode poon, kabeljauw, tarbot en ik zag zelfs een hele school blauwe makrelen, een schitterend schouwspel zoals dat hele gezelschap door het water glijdt, alle neuzen steeds in dezelfde richting.

Volop platvis op de zandbodem. Alleen onze meest populaire zeevis, gewoon zo'n Hollands harinkje, die hebben ze in het hele Oceanium niet. Wel zandspiering, geep, kornaarvis en veel zeesterren, kreeften en krabben. Maar geen haring te zien.

Reusachtige schildpadden leggen hun eieren op het Caribisch strand van het Oceanium.

In de Grote Oceaan vallen vooral de enorme groene zeeschildpadden en de kolossale pijlstaartroggen op. Machtige dieren, die al blijf je nou de hele dag met je neus tegen het glas staan kijken ongestoord hun eigen onderwatergangetje gaan, net als een hele school 'neerkijkers', een vissoort met een hoog voorhoofd, die naar het lijkt inderdaad permanent de bodem in de gaten houdt.

De nassaubaars is een echte publieksvis, het nieuwsgierig aagje onder de zeedieren: regelmatig verschijnt hij aan de natte zijde van de acrylruit om het publiek te bekijken.

Rif

Het koraalrif in het Oceanium, de rijkste levensgemeenschap van de zee, is eigenlijk nog in wording. In de toekomst wil Blijdorp z'n eigen koraal gaan kweken. Nu al zie je er de mooiste en kleurigste vissen: de geelstaartsnapper, de hertogsvis en de gekroonde keizervis, letterlijk schitterend van kleur. Om over de Spaanse lipvis en de Franse knorvis, azuurblauw met gele strepen, maar te zwijgen. Je kunt er ook allerlei garnalen, Caribische zeepaardjes en de buisaal zien.

Vooral kinderen genieten van het kleurige gebeuren bij de koraalriffen.

Boven water, in het mangrovegebied van de Antillen, komen vlinders uit de zogenoemde poppenkast. Je ziet er de wondermooie passiebloemvlinder. Ook zitten er dwergkaaimannen en neushoornleguanen.

Op onze Antillen wordt nu ook de leguaan bedreigd. Blijdorp helpt. De diergaarde wil met z'n elf hectaren grote Oceanium, dat 86 miljoen gulden heeft gekost, vooral niet alleen een 'levend museum' zijn. Met gerichte fokprogramma's en onderzoek in het eigen zeebiologisch laboratorium wil het Oceanium actief bijdragen aan natuurbehoud, aan bescherming van de wereldzeeën en kusten met hun unieke flora en fauna.

Als straks, na de herfst, de koningspinguïns komen en hun eigen verblijf met 450 kuub zeewater en een ingebouwde koeling is klaar, dan nog is het Oceanium eigenlijk niet helemaal af. De komende jaren staan nog een Everglades-biotoop en een Zuid-Amerikaans regenwoud gepland om aan het Oceanium te worden toegevoegd. En er is ook alvast ruimte gereserveerd voor een toendra-gebied, waar straks de ijsberen een passend onderkomen zullen vinden.

REISWIJZER:
Het Oceanium van Blijdorp aan de Abraham van Stolkweg bij het Kleinpolderplein in Rotterdam is, weer of geen weer, elke dag open, van 09:00 tot 17:00 uur. Op de rondweg Noord (A-20) afslag 13 'Blijdorp' nemen. Er is parkeergelegenheid voor 1400 auto's. Openbaar vervoer, van Rotterdam CS: bus 32 of 33. Inlichtingen: telefoon 010-443 1495 of www.diergaardeblijdorp.nl

Publicatiedatum = 30 september 2000