&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
| |
door JOS VAN NOORD 'T WOUDT - Het ruikt er Oudhollands: een pikante geur van koeienmest en pas gemaaid gras. Een echte idylle, midden in de randstad. Gemoedelijkheid en rust zoals je die in druk Holland nagenoeg nergens meer vindt. Een gezellig praatje over de heg. Ga toch even zitten en neem een kopje koffie, vers gezet! Willen jullie soms even kijken in de koeienstal? Stadsmensen met kinderen vinden dat meestal wel leuk. De welgeteld 56 inwoners van 't Woudt maken zich niet te sappel. Alleen wie aan hun rust komt, kan rekenen op duchtige tegenstand. Het Zuid-Hollandse dorp 't Woudt met z'n idyllische kerkje ligt te midden van weilanden vol paardebloemen.
Het eeuwenoude kerkdorp 't Woudt ligt een beetje verscholen achter hoge bomen in het poldergebied Midden-Delfland tussen Delft en Maassluis. Veel mensen kennen het Zuid-Hollandse dorpje helemaal niet en als het aan de inwoners van 't Woudt ligt, mag dat gerust zo blijven. Eigenlijk ligt 't Woudt in het Westland, de door nieuwbouw en snelwegen bedreigde Glazen Stad. Maar de grootste dreiging, zo zien ze dat in 't Woudt, komt uit Den Haag. Die stad rukt almaar verder op. Tegenwoordig is het bouwbeton van compleet nieuwe woonwijken en kantoorpalen nog maar zeven kilometer weg. Dijkhuisjes Nu weer worden bewoners van een lieflijk rijtje dijkhuisjes langs een oude vaart in het nabije buurtschap Sion onder Den Hoorn verjaagd wegens de aanleg van een waterzuiveringsinstallatie in de Harnaschpolder. Ook weer bedacht in Den Haag. In 't Woudt geheel Beschermd Dorpsgezicht volgen ze de bewegingen van Haagse planologen met argusogen. Slootje met oude knotwilgen.
Vanuit Schipluiden kun je, als 't echt niet anders gaat, 't Woudt bereiken per auto, over een smalle weg, een soort jaagpad. Maar veruit het beste kom je er met de fiets. Wielrenners en toerfietsers kennen 't Woudt meestal wel, want zij stoppen er graag voor een frisdrankje op het terras van de enige uitspanning in het dorp, De Hooiberg van de familie De Jong. De fietstocht alleen al: weilanden vol boterbloemen, links en rechts de Woudsepolder, in de twaalfde en dertiende eeuw ontgonnen. Toen de veenbodem als gevolg van de bemaling inklonk, vestigden de bewoners zich op de hoger gelegen kleibanen uit de pre-romeinse tijd. Ook 't Woudt ligt op zo'n kleibaan. In de verte de skyline van Delft met de scheef gezakte toren van de Oude Kerk. Paardebloemen alom. Kwakende kikkers in het ruisende riet langs sloten met waterhoentjes, koeien die nergens van opkijken, gefluit van weidevogels, molens in velden vol klaprozen. Een onbeschrijflijk genieten. Vanaf elk fietspad, of je nu komt van Den Haag, uit Wateringen of uit Schipluiden, zie je in de verte tussen hoge bomen alleen de stoere toren van de Hervormde kerk van 't Woudt. Die is gebouwd op fundamenten van een kerk uit 1277. Toen bestond 't Woudt al. Maar waarschijnlijk was het dorp er al veel eerder. Wat een verademing. Het allermooiste van 't Woudt is dat er nog zoiets bestaat! 't Woudt is een van de kleinste dorpen van ons land, volgens sommigen zelfs het kleinste. Van oudsher bestaat het dorp eigenlijk uit twee families: twee gezinnen Van Woerden en twee gezinnen De Jong. Goed-boerende melkveehouders. Maar er wonen ook anderen. Zo is het eerste huis, als je 't Woudt binnen komt meteen links, gekocht door een zakenman uit Rotterdam, die de oude boerderij De Lindehoeve met veel smaak heeft gerestaureerd. "Iedereen wil wel in 't Woudt wonen. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Er komt bijna nooit iets vrij en als er een huisje te koop komt, dan is het dikwijls erg duur", zegt drs. J. W. Moerman, voorzitter van de historische vereniging Oud-Schipluiden. 't Woudt valt onder de gemeente Schipluiden en Jacques Moerman is een groot kenner van de geschiedenis van het kerkdorp. Hij heeft er ook een boek over geschreven. Direct naast de kerk hier kraakt het grindpad nog lekker ouderwets onder je schoenen bevindt zich het schoolhuis dat 1772 als bouwjaar heeft. In 1874 werd er voor het laatst les gegeven. Tegenwoordig worden er in het voormalige schoolgebouwtje op zondag kinderdiensten gehouden. Rustdag Wielrenners, toerfietsers en wandelaars komen graag in het kerkdorp: rustig genieten van een frisdrankje op uitspanning De Hooiberg.
Zondag is in 't Woudt een echte rustdag. Het koffieterras van De Hooiberg is dan dicht. Toch is het in het dorp nog druk genoeg. Je hebt er dan ook de beste kans om Jacques Moerman (47) tegen het lijf te lopen. Hij is namelijk ook de vaste organist van de kerk, die op zondag ook gebedshuis is voor de hervormde gemeente van het nabije Den Hoorn. Het kerkje heeft een schitterend orgel met 613 pijpen. Het klassiek-ogende mechanische orgel, negenstemmig met twee klavieren en een vrij pedaal, werd in 1970 gebouwd door Henk van Eeken uit Heukelem. En behalve voor begeleiding van de samenzang tijdens de zondagse diensten, is het ook zeer geschikt voor speciale orgelconcerten. Jacques zit natuurlijk ook in het Comité Kerkconcerten dat dit jaar nog drie zomeravonduitvoeringen organiseert in de prachtige oude kerk. Op 15 juli concerteert het klassiek klarinetkwartet André, op 19 augustus spelen Marijke Miessen (blokfluit) en Menno van Delft (clavecimbel) en de zomerreeks wordt op 9 september afgesloten door Bart van Oort, die een achttiende-eeuwse forte-piano bespeelt. "Er is steeds meer belangstelling bij jonge stelletjes om in de kerk van 't Woudt hun huwelijksdienst te houden", vertelt Jacques. "Het is ook zo'n lief kerkje, zo'n idyllisch dorp." Kippen scharrelen vrij rond bij de melkvee-boerderijen in kerkdorp 't Woudt.
Wie naar Den Haag terug fietst, komt bij Wateringen langs een prima restaurant, 'De Oude Scheepswerf', aan het water. Verderop in oud-Wateringen protesteren ze bijna huis-aan-huis met affiches op de ramen tegen de inpik-plannen van Den Haag, dat grote delen van de buurgemeenten wil inpalmen. Ook in aangrenzend Rijswijk alom posters tegen de Haagse landjepik. Wie over de Huis te Landelaan in Rijswijk fietst om rechtdoor uiteindelijk de Alberdingk Thijmstraat in Den Haag binnen te rijden, die snapt dan meteen waarom ook Rijswijk per se niet bij Den Haag wil horen. FOTO'S: WIM HOFLAND Publicatiedatum = 15 juli 2000 |