&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

MEER EN BOS: VOGELPARADIJS

Vroeger. Ach ja, vroeger. Als je vroeger naar Meer en Bos ging, vertelde mijn prima buurman Ton (82), dan keken ze je in Den Haag aan of je een wereldreis ging maken. Landgoed Meer en Bos, eigenlijk het restant van een uitgestrekt duinbos dat nog eigendom was van de familie Van Oldebarnevelt, lag ver buiten de residentie, tegen Kijkduin aan.

Toen de gemeente Den Haag de oude buitenplaats in de jaren twintig aankocht, lag de grens van de bebouwde kom nog kilometers ver van het park. Wie er naar toe wilde, moest boterhammen meenemen en zich voorbereiden op een fikse wandeling. Nu is Meer en Bos volledig ingebouwd tussen de flats en andere nieuwbouw, er rijden aan alle kanten trams en bussen langs, naar het einde van de Laan van Meerdervoort. "De Laan van Minderseurt", grapt Ton.

Meer en Bos is een verrukkelijk wandelpark. En een echt vogelparadijs. Kom je op een door-de-weekse dag, dan hoor en zie er alleen de vogels, verder niemand. Het landgoed, dat vroeger deel uitmaakte van de Segbroekpolder, is nauwelijks twintig hectaren groot, maar je krijgt het gevoel dat je in een oerbos loopt.

Deken

Doordat de weerbarstige eiken, dikke bejaarde beuken en immense esdoorns zeer dicht op elkaar staan, hebben zij het voor hun broodnodige licht in de hoogte moeten zoeken: hun kronen hangen nu als een dichte deken boven Meer en Bos. Dat daardoor maar weinig licht dringt, is meteen te zien aan de bodembegroeiing. Alleen schaduwplanten houden het hier uit.

Met z'n verscholen slootjes en waterpartij is Meer en Bos een park voor dagdromers.

EIGEN FOTO

 

Je ziet er allerlei stinzen, varens en bramen, maar ook overal metershoge brandnetel. Meer en Bos heeft daardoor iets duisters, het is er een beetje mysterieus en heeft voor kinderen ook iets avontuurlijks. Vogels zijn er dol op. Het is er een geflierefluit van belang en kenners vertellen mij dat veel bijzondere vogels, zoals de wielewaal en de bosuil die het in de eeuwige herrie van de Randstad vrijwel nergens meer uithouden, hier tot rust komen.

Helaas heeft een recente storm veel schade aangericht. Nogal wat bomen liggen, afgeknapt als luciferhoutjes, over de wandelpaden.

Midden in Meer en Bos is nog een restantje te vinden van het Segmeer, dat via de goeddeels ondergrondse Haagse Beek de Hofvijver naast onze parlementsgebouwen van vers water voorzag. Er staan een paar zitbanken en je kunt hier in de stilte bij het vogelgekwetter wegdromen of kijken naar het eiland, een vogelreservaat waar niemand mag komen.

Meer en Bos kent een aantal lijnrechte hoofdpaden maar ook veel kronkelpaadjes van houtsnippers dwars door het kamperfoelie-struweel. Soms kom je ineens uit op een open plek vol seringen.

Zitjes

Verrassend veel heuvels, verscholen zitjes en een aarden wal: je kunt er bovenop wandelen, maar ook aan weerszijden. De niveauverschillen en de vele sloten met hun smalle bruggetjes geven het park iets romantisch.

Meer en Bos, het Haagse vogelparadijs, heeft ook een vogelasiel. De Wulp aan de Heliotrooplaan lapt zieke en gewonde vogels weer op. Liefdewerk door onbetaalde vrijwilligers. Ik zie er veel zieke eenden, een gehandicapte aalscholver en een reiger met een gat in z'n linkervleugel. Zieke, zwakke, kale en halfdode duiven, parkieten en gaaien.

"De Randstad is veel te vol", zegt de vogelverzorger. "Als de mensen met hun honden komen opzetten, leggen veel vogels het af."


  • Meer en Bos, bij Kijkduin. Altijd open. Tussen M. Vrijenhoeklaan en Laan van Meerdervoort. Bereikbaar vanaf Den Haag CS met tram 3 en bus 4. Vogelasiel is elke eerste zondag van de maand open voor bezoekers, van 13 tot 16 uur. Telefoon: 070-3231568.

Publicatiedatum = 01 juli 2000