&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Eurojet
Parkportretjes
door Jos van Noord

WALLERTUIN: jungle in hartje Delft

Met twee fietsen staat hij mij op te wachten bij het station, Geert van Poelgeest, de gedreven voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging regio Delft. Zo peddelen we op een miezerige zondagochtend door slaperig Delft, op weg naar de Wallertuin, een verwilderde groene oase middenin deze eeuwenoude Oranje-stad.

Verscholen tussen een rij statige herenhuizen langs de Nieuwe Plantage en het Rijn-Schiekanaal ligt dit unieke stukje Delfts stadsgroen: de privé-tuin van de familie Waller, eigenaren van de Gist-fabriek. Decennia lang werd geen enkel onderhoud gepleegd, de hekken zakten dus vanzelf in elkaar en de Wallertuin werd feitelijk een openbare struintuin, ook al ging het gebied onlangs over in andere particuliere handen.

Ruig parkbos

Doordat er nooit eens iemand met een zaag of een hark langs kwam, ontwikkelde de Wallertuin zich volkomen natuurlijk tot een ruig parkbos met een groot bramenstruweel en een overwoekerd grasland met sloten, een grote poel en rotstuin vol zwerfkeien, rijk aan mos. Neem vooral laarzen mee, want doorgaans is het er drassig, om niet te zeggen een modderboel.


De poel, middenin de Wallertuin, groene oase in hartje Delft.
EIGEN FOTO

Verharde paden zijn er niet, maar je kunt er heerlijk dolen tussen de varens, struiken en immense bomen.

Je zou verwachten dat zo'n verloederde tuin in de loop der jaren een achteruitgang van de natuurwaarde te zien geeft, maar niets is minder waar: de Wallertuin is er door spelende kinderen, uitgelaten stadsmensen met hun honden en het achterstallige onderhoud gek-genoeg juist op vooruit gegaan. De stinzeflora, zo kunnen we dit voorjaar zien, staat er mooier bij dan ooit, de dikke oude bomen doen het fantastisch, al hebben onverlaten brand gesticht in de uitgeholde stam van een reusachtige schietwilg. Ondanks dit vandalisme staat-ie volop in knop.

De route naar de nauwelijks twee decimeter diepe poel voert door een woud van gele dovenetel en speenkruid. Middenin deze heldere poel met z'n dikke bodem van bladeren een baggeraar zou hier wonderen kunnen doen zie ik een plechtige stoet: moe eend voorop, gevolgd door vijf kleintjes. Geert zegt er ook bruine kikkers te hebben gezien, volop waterpissebedden, poelslakken, duikerwantsen en jonge padjes. Rondom zie ik gele lis en wolfspoot, maar wat vooral opvalt is de verbijsterende schoonheid van de ongerepte natuur. Je raakt hier bevangen door het groen. De mens heeft er geen hand naar uitgestoken en heeft hier dan ook niet meer te zeggen: hier gaat de natuur gewoon z'n gangetje.

Ik zie twee majestueuze roodbladige beuken, in z'n soort niet uitzonderlijk, maar hier toch weer van een verpletterende grandeur. Aan hun voeten fijn laddermos en pluizig dikkopmos, evenmin zeldzame soorten. Het aardige is dat de mossen hier niet zijn platgetreden maar slechts zijn losgewoeld door vogels, ongestoord op zoek naar nestmateriaal.

Broedvogels

Over broedvogels gesproken. De Wallertuin zit er vol mee en er komen er steeds meer: de waterhoen, meerkoet, Turkse tortel, bonte specht, winterkoning, roodborst, zwartkop, tjiftjaf, staartmees, boomkruiper, kauw, vink en pimpelmees, soms zie je ze niet direct, maar hun geluiden zijn overweldigend.

De Perzische bereklauw grijpt in de Wallertuin ook ongestoord om zich heen en wie allergisch is voor deze stekelige varen moet dus oppassen voor brandblaren. In een nog overeind gebleven deel van de oude muur langs de Vrijenbanse Laan huizen vleermuizen en ook groeit hier de muurleeuwebek, door sommigen 'Delfts plantje' genoemd, omdat-ie voor 't eerst werd gevonden in Delft. "Hij groeit tussen twee muurstenen", legt Geert uit. "Net als Delft: tussen twee werelden." Tussen Rotterdam en Den Haag. Maar ook tussen het historische oud-Delft en de toonaangevende Technische Universiteit van deze prachtstad.

Tussen die twee grootheden ligt, midden in Delft, de paradijselijke Wallertuin, waar de natuur onverstoorbaar z'n gang gaat.

Wallertuin, Delft: altijd open. Ingang aan het eind van de Klein Vrijenban, een kort zijstraatje van de Nieuwe Plantage. Ook te bereiken met HTM-tramlijn 1, halte: Vrijenbanse Laan. Inlichtingen en excursies: 015-2610048.

Publicatiedatum = 29 april 2000