&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Heinkenszand:
centrum van de zwarte bes
door Huib Boogert
HEINKENSZAND - De naam van het dorp Heinkenszand suggereert,
dat het bier er rijkelijk vloeit. Dat klopt wel, maar dat gaat volledig
buiten Freddy Heineken om.
De Zeeuwse plaats krijgt groeiende bekendheid in binnen- en buitenland
door de onvoorstelbare rij van hapjes en drankjes, die er gemaakt
worden van... zwarte bessen.
Het bedrijf de Koe-bel puilt uit van de streekeigen
producten, die gemaakt zijn van zwarte bessen. Voorbeelden:
zwartebessendessertsaus, zwartebessenjam, zwartebessenwijn,
zwartebessenlikeur (crème de cassis de Zélande),
zwartebessenbier (Schoenlappertje). Er is zelfs zwartebessenazijn en
zwartebessenmosterd te koop.
De meest recente aanvulling op dat hap- en slikwerk is een
zwartebessenbier, dat luistert naar de naam 't Schoenlappertje. Het
wordt gemaakt bij een ambachtelijk tweemansbrouwerijtje in het naburige
's-Gravenpolder.
"Het enige fruitbiertje dat in Nederland wordt gebrouwen",
vertellen ze trots in Heinkenszand. Ze zijn er vast van overtuigd, dat
aanstaande zomer de vele fietsende toeristen het friszure biertje
zullen bestellen, bij het uitblazen op een terrasje. Zoals je ook een
kriekje bestelt, als je in België bent.....
Onafzienbare groene velden met zwartebessenstruiken sieren in voorjaar en zomer het landschap in de gemeente Borsele.
Sinds een aantal jaren ziet het de Zeeuwse gemeente Borsele (waartoe
Heinkenszand behoort) in toeristisch opzicht zwart voor de ogen. Sinds
de gemeente, de VVV en het bedrijfsleven ontdekten, dat maar liefst 75%
van de Nederlandse zwartebessenoogst afkomstig is van deze
gemeentegrond, is een massieve campagne op gang gekomen om de zwarte
bes te exploiteren als het nieuwe 'zwarte goud'.
De gekste verwennerijtjes worden sindsdien gemaakt van het streekeigen
fruit. Het begon vier jaar geleden met een likeurtje onder de naam
'Creme de Cassis de Zelande'. Daarna volgde een zwartebessenwijn,
-limonade, -bonbons, -jam, -chutney, -vlaaien en een -paté. Een
paar snackbar- en restauranthouders maken tegenwoordig zelfs een heuse
zwartebessenijs. De laatste ontwikkeling: zwartbessenkaas en
zwartebessenmosterd.......
Er is geen volstrekte zekerheid over de vraag, wie ooit het idee
opperde om van de gemeente Borsele dé zwartebessengemeente van
Nederland te maken. In elk geval was het iemand die al jaren aanhikt
tegen de repeterende ervaring, dat 'Borsele' in den lande wordt
geassocieerd met 'kerncentrale'.
In zijn delicatessenwinkel in Heinkenszand graaft Jan-Willem Geijs
langdurig in zijn geheugen. Volgens hem is de burgemeester de 'dader'.
"Ik wilde zo'n vijf jaar geleden kerstpakketten verkopen aan de
gemeente. De burgemeester wees me terug, omdat er niks 'eigens' in mijn
pakketten zat. En dat heeft me aan het denken gezet."
Vervolgens laadde de versmade ondernemer een paar kistjes zwarte bessen
in zijn auto, stuurde aan op Schiedam en liet een stokerij op proef een
aantal likeuren maken. Op het gemeentehuis werd het resultaat 'blind'
geproefd. Het lekkerste drankje kreeg de naam Creme de Cassis de
Zelande. Dát was het begin.....
Nu vragen de rondtoerende toeristen (die veelal aan de kust verblijven,
maar af en toe graag de gastvrije rust van het 'binnenland' opzoeken)
zich verbaasd af, waarom zwarte bessen in Nederland eigenlijk alleen
maar in de gemeente Borsele worden geteeld. Ze krijgen dan te horen,
dat dat alles te maken heeft met de wijze waarop het gebied (de Zak van
Zuid-Beveland) is ontstaan. In de Middeleeuwen streken Vlaamse monniken
er neer als dijkenbouwers. Ze veranderden het uitgestrekte
schorrenlandschap in vruchtbare polders. Juist in die zeeklei voelen de
ronde moriaantjes zich prima thuis. Het 'zwarte woud' van
bessenstruiken gedijt al eeuwen in de regio.
In de zwartebessen-wijnmakerij van de familie Boonman in Lewedorp krijgen de bezoekers desgewenst alle mogelijke informatie over de verwerking van zwarte bessen, plus een rondleiding. En ook hier kan de bezoeker kennis maken met de streekproducten.
Jan Ruissen van het Fruitmuseum in het naburige Kapelle-Biezelinge
meldt dat de gemeente Borsele overigens pas écht de 'hoofdstad
van de zwarte bessen' is geworden, sinds zo'n tien tot vijftien jaar
geleden de oogst machinaal kon worden binnengehaald. Een aantal telers
stak toen de koppen bij elkaar, kocht gezamenlijk een gigantische
plukmachine en regelde zijn afzet. Dat maakte Borsele tot het
epicentrum van de zwartebessenteelt.
"Ze hebben bovendien het voordeel, dat in Zeeland de kans op
nachtvorst in het voorjaar véél geringer is dan elders.
De bloesems vriezen dus niet zo gauw kapot. Voorts heeft Zeeland
volgens het KNMI ook gemiddeld zo'n 40 uren zon meer dan de rest van
Nederland. Dat helpt ook", aldus Jan Ruissen, voormalig
fruitteelt-bedrijfsvoorlichter van het ministerie van Landbouw en
Visserij.
Zwartebessenpaté,
en de overige producten zijn niet exclusief te koop
zijn in de Koe-bel, maar ook elders in Zeeland.
Belangstellende recreanten kunnen zich op diverse locaties rondom
Heinkenszand alles laten uitleggen over de teelt en (vooral) de
verwerking van het 'zwarte goud van Borsele'. Aan de Stoofweg bij
Nieuwdorp is de wijnmakerij van de familie L. Boonman, waar het proces
'van bes tot fles' wordt uitgelegd. Bij de familie Goense aan de
Louisepolderweg in Ovezande wordt alles verteld over de teelt en over
de oogst met de reusachtige plukmachines. In 's-Heerenhoek staat aan de
Werrilaan het ambachtelijk vrouwenbedrijf 't Siepje, waar onder meeer
jams en chutneys worden bereid. En via de delicatessenwinkel van
Jan-Willem Geijs in Heinkenszand kan iedereen alles thuis nog eens
'naproeven'. De fietstocht (zo'n 30 km) passeert onderweg uiteraard
grote lappen zwartebessenvelden.
Het bedrijf de Koe-bel puilt uit van de streekeigen producten, die
gemaakt zijn van zwarte bessen. Voorbeelden: zwartebessenpaté,
zwartebessendessertsaus, zwartebessenjam, zwartebessenwijn,
zwartebessenlikeur (crème de cassis de Zélande),
zwartebessenbier (Schoenlappertje). Er is zelfs zwartebessenazijn en
zwartebessenmosterd te koop. Bijgaande fotocollage toont slechts een
greep uit de vele producten, die overigens niet exclusief te koop zijn
in de Koe-bel, maar ook elders in Zeeland.
Rondleiding
Onafzienbare groene velden met zwartebessenstruiken sieren in voorjaar
en zomer het landschap in de gemeente Borsele.
In de zwartebessen-wijnmakerij van de familie Boonman in Lewedorp
krijgen de bezoekers desgewenst alle mogelijke informatie over de
verwerking van zwarte bessen, plus een rondleiding. En ook hier kan de
bezoeker kennis maken met de streekproducten.
Het zomerseizoen wordt in Borsele tegenwoordig geopend met de
Zwartebessendag, altijd op de eerste zaterdag na hemelvaartsdag. Dat is
dit jaar op 23 mei. Uitvalsbasis op die dag (voor auto-, fiets- en
wandeltochten) is ook nu weer het dorp Heinkenszand. Verondersteld
wordt, dat het dan opnieuw 'zwart' ziet van de mensen..........
REISWIJZER
De Zak van Zuid-Beveland ligt (globaal) tussen de
snelweg Goes-Middelburg en de Westerschelde.
Het is een curieus dijkengebied dat door het rijk is
aangewezen als 'Waardevol Cultuur Landschap'. Het bestrijkt de gehele
gemeente Borsele. De hoofdplaats is Heinkenszand. Te bereiken via de
snelweg A58, afslag Heinkenszand.
Informatie over de streek verstrekt de VVV Goes-Borsele
(kantoor naast NS-station Goes), tel. 0113 220577. Diverse wandel- en
fietsroutes beschikbaar.
Het Fruitteeltmuseum in Kapelle-Biezelinge is geopend
op wo., do. en vr. geopend van 13-17 uur, op zat. van 10-17 uur. Adres:
Biezelingsestraat 10, Kapelle.
Publicatiedatum = 2 mei 1998
|