&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Theekoepels te kust en te keur

LOENEN - Niemand hoeft te worden uitgelegd hoe mooi het is om een wandeling te maken langs de Vecht in en rond Loenen. Als de wandeling dan ook nog voert langs de mooiste landhuizen, pittoreske kerken en romantische theekoepels, kan de pret niet op.

Er is geen plaats waar zoveel theekoepeltjes langs het water staan als in Loenen.

De familie Vriens van het gelijknamige pannenkoekenrestaurant heeft voor komend seizoen een wandelroute uitgestippeld. De tocht begint bij het restaurant aan Oud-Over 15 in het plaatsje. Vanaf het terras heeft de wandelaar een mooi uitzicht op de meest markante bouwwerken van het dorp, dat al ruim duizend jaar oud is.

De wandeling gaat richting oude dorpskern. Wie daar op de brug staat over de Vecht, moet zich bedenken dat deze rivier de belangrijkste waterverbinding is geweest tussen Utrecht en Amsterdam. Het meeste verkeer ging in het verleden overigens over water.

Uitzicht

In Loenen staan tal van statige herenhuizen langs de rivier de Vecht.

Vanaf de brug hebben wandelaars ook een mooi uitzicht op de tuinen van de woningen aan de Dorpsstraat. In veel van die tuinen staat nog een theekoepel. Nergens in ons land vindt men nog zoveel van deze bouwwerken als in Loenen. In de gemeente staan er maar liefst twintig. De meeste stammen uit het einde van de achttiende en het begin van de negentiende eeuw.

De route is circa zes kilometer lang, waarbij wandelaars onder meer de mooie, 350 jaar oude Chinese theekoepel en het voormalig klooster 'Mater Dei' uit 1752 passeren. Het voormalige klooster is nu gemeentehuis. Inlichtingen: 0294 231286.

Publicatiedatum = 3 april 1999