&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Spelenvaren langs kasteeltjes en
sprookjesachtige theehuisjes

Vecht is nu op zijn mooist

door BERBER GOVAARS

WEESP - De rijke Amsterdamse kooplieden deden het al vanuit hun 'buitens': 'Schuitje varen, thee-tje drinken' op De Vecht. Anno 1998 is het nog steeds een bijzonder uitje. Prachtige doorkijkjes, kerktorentjes die in de Nederlandse wolkenlucht priemen, kasteeltjes die prinsen en prinsessen doen vermoeden en sprookjesachtige theehuisjes die alleen maar van hooggeplaatste notabelen kunnen zijn.

Misschien komt het omdat De Vecht in deze tijd op zijn mooist is. Het roze, blauw en wit van de hortensia's bulkt over de waterkant en de temperatuur doet de terrassen en fietspaden langs het water eindelijk volstromen. Het gras is hier écht groener dan thuis.

Om te genieten van dit landschap, waar sinds de gouden eeuw de tijd lijkt stil te staan, geld één regel: Hier heeft men geen haast. Dat is ook precies het belangrijkste advies dat we meekrijgen van Arjan Kok van Sell Plan als we inschepen in een van zijn sloepen om zoveel mogelijk van de 40 kilometer lange Vecht te ontdekken.

Sell Plan richt zich eigenlijk op de markt van relatiegeschenken. Maar Arjan Kok weet dat hij met de Sloepenbon een cadeau heeft verzonnen dat heel moeilijk weggeven is. Het is namelijk veel te leuk om zo'n perfect voorbereide dag zelf te ervaren. Een luxe gemotoriseerde sloep, een riant gevulde picknickmand, die aan het eind van de dag als souvenier mee naar huis mag, een koelbox met allerhande drankjes en uit thermoskannen kan koffie, thee of warme chocolademelk worden geschonken. Aan alles is gedacht. Zelfs aan details als een vuilniszakje voor het lege flesje wijn.

De royaal gevulde picknickmand mag aan het einde van de dag mee naar huis.

Geen reclameteksten of naam van het bedrijf op de sloep. "Dat is expres zo. Het is de komende uren jullie eigen boot. En let wel, ervaren watersporters hebben altijd de stootwillen binnenboord. Beginners vallen door de mand door ze buitenboord te laten hangen", aldus een instructie die Arjan Kok meegeeft aan onervaren watersporters. Want zelfs voor wie nog nooit in een boot heeft gezeten is de sloep gemakkelijk te bedienen. Bovendien kunnen de boten gewoon onder alle brugjes door en hoeven we niet door sluisjes.

Glorietijd

De glorietijd van De Vecht begon in de zeventiende eeuw. Rijke koopmannen uit Amsterdam besloten hier in grond te investeren en bouwden er hun 'buitens'. Grote landhuizen, liefst met theehuisjes aan het water.

Theehuisjes en kerktorentjes op de idyllische Vecht.

Nadat in de tweede helft van de 18-de eeuw een einde aan de welvaart kwam, is de omgeving langs het kronkelende riviertje bijna bevroren in de tijd. Inmiddels worden de meeste buitens 'bewoond' door gemeentediensten, kantoren of opleidingsinstituten. En De Vecht wordt nu alleen nog bevaren door de recreatievaart.

Het is lang discusiëren over welk deel van het riviertje nu het mooist is. Is het het wijdse oeverlandschap in de omgeving van Muiden en Weesp, of zijn het de Anton Pieck-achtige dorpjes tussen Nigtevecht en Loenen? En wat te zeggen van de enorme rij bijna protserige buitens en kastelen tussen Vreeland en Maarssen?

Het brugwachtershuisje van Vreeland.

Elk plaatsje langs de rivier heeft wel iets te bieden. Neem Nederhorst den Berg. Genoemd naar het oorspronkelijk 13-eeuwse kasteel Nederhorst. Een impossante vesting die helaas niet bezocht, maar wel bekeken kan worden. Hier kunnen fietsers en wandelaars met een pontje over de Vecht naar Nigtevecht varen. Doordat de handelsroute voornamelijk met door paarden getrokken trekschuiten werd bevaren, is er bijna geen stukje Vecht waarlangs geen wandel- en fietspaden lopen.

In Vreeland houden we een sanitaire stop bij het aan het water gelegen cafetaria en maken een wandelingetje door de kleine straatjes die met hun kleine kronkelpaadjes bijna Frans aandoen.

Tegen de achtergrond van een van de mooiste buitens langs De Vecht.

Loenen valt op door de scheefstaande toren, onderdeel van een kerk die op de fundamenten staat van andere kerken, waarvan de oudste waarschijnlijk al uit 953 dateert. Ook in Loenen, ligt het landgoed Terra Nova. Een natuurgebied dat aan het begin van de twintigste eeuw werd gesticht.

In Nieuwersluis zien we de imposante Willem III Kazerne, de militaire gevangenis uit de 19-de eeuw. De kazerne maakt deel uit van een groot verdedigingswerk en is nog steeds in gebruik.

Doorvarend vlak na Breukelen passeren we de drie kastelen. Oudaen, Gunterstein en Neijenrode. Tegenwoordig worden hier economen opgeleid. De tuinen van Neijenrode zijn een bezoekje waard. Maar wij redden het niet meer. We moeten terug, willen we op het door ons gekozen sukkeldrafje van 5 km per uur op tijd in Weesp terug zijn. Na ruim zeven uur schuitje varen en thee-tje drinken op De Vecht weten we het zeker: Dit was niet de laatste keer.

Bij Kaasboerderij De Willigen vlak voor het centrum van Vreeland, kunt u gemakkelijk even aanmeren. Hier kunt u onder meer zien hoe de vermaarde kruidenkaasjes worden gemaakt. Open: ma.-za. 9-18 uur. Inlichtingen: 0294 251668

In Loenen ligt landgoed Terra Nova dat aan het begin van de 20-ste eeuw werd aangelegd door de Amsterdamse koopman Richard Erdman. Hij maakte van een kaal moerasgebied een waar lusthof en nog wel met behulp van Amsterdams huisvuil. Inmiddels is het 50 ha grote landgoed met plassen, binnenmeren en een park een beschermd natuurgebied geworden. Een rondleiding over Terra Nova is mogelijk. Er zijn ook vaartochten mogelijk door het vogelreservaat. Open: Op afspraak. Inlichtingen: 0294 231572.

In Breukelen kunnen de schitterende tuinen en parken rond Kasteel Nijenrode bezocht worden. Inlichtingen: 03462 91543.

Musea

In het oude stadhuis van Weesp is het Gemeentemuseum Weesp gevestigd. Hier veel bewegende machines van vroegere Weesper industrie, zoals de cacoa fabriek Van Houten. Ook is hier een collectie Weesper porselein te zien. Verder aandacht voor het klooster, de gilden en de jeneverstokerij. Open: di.-do. 9.30-12.30 uur, za. 13.30-16.30 uur. Adres: Nieuwstraat 41, Weesp.

In Muiden is het Muiderslot te bezichtigen. In 1280 liet Graaf Floris de V een vesting bouwen aan de monding van de Vecht, het Muiderslot. Ruim een eeuw later is het slot opnieuw opgebouwd. Erbij gelegen is het prachtige kruidhof en de pruimenboomgaard. Open: ma.-vrij. 10-17 uur, za.-zo. 13-17 uur. Entree: ƒ7,50, kinderen en 65+ ƒ5.

De sloepenbon

De sloepenbon kost ƒ440 voor het weekeinde en ƒ346 voor door de week. Daarvoor mag u van 10 uur tot ongeveer 18 uur over De Vecht varen in een luxe sloep.

De bijgeleverde goed gevulde picknickmand, compleet met vier bordjes, bestekjes en bekers, mag naar afloop mee naar huis genomen worden. Een voorbeeld van de inhoud: paté, leverworst, osseworst, punt brie, diverse smaken jam, boter, 12 verschillende broodjes, toastjes, paar zakjes chips, wat snoepgoed, twee pakken koekjes, twee pakken kaas voor uit het vuistje. Verder aan boord te bereiden koffie, thee en warme chocomel. In de koelbox onder meer bier, witte wijn, sinas, 7-up, cola, sinnasappelsap en appelsap. De gebruikte drankjes worden nadien afgerekent.

Verder vind u aan boord een map met geplastificeerde informatie. Een routekaart, beschrijving van de bijzonderheden langs de oevers. En, helemaal niet onhandig: Adresjes waar een toilet bezocht kan worden. Een couponnen boekje geeft korting op onder meer de kaasboerderij De Willigen.

De sloepenbon is een jaar geldig en geld voor vier personen. Er kunnen maximaal drie extra passagiers mee aan boord voor een meerprijs van ƒ58,75 per volwassenen. Met de Sloepenbon is het niet de bedoeling om uit te wijken naar de vele plassen en jachthavens in de omgeving. Wel is het mogelijk om een overnachting met de boot te doen in een luxe hotel. Doordat er dan twee dagen gevaren kan worden is de af te leggen afstand natuurlijk ook twee keer zo groot. Inlichtingen: Sell-Plan Nederland (Weesp), 0294-430143.

Andere bootideeën:

Wie zich sportiever op De Vecht wil begeven kan bij Watersportvereniging De Vecht in Weesp een waterfiets huren om stilletjes door het landschap te bewegen. Inlichtingen: Watersportvereniging De Vecht (Weesp), 0294 412700.

Verkerk Charters in Maarssen organiseren vaartochten onder andere over De Vecht.
Inlichtingen: Verkerk Charters (Maarssen), 0346 555595.

Eten aan het water

Taveerne en Pannekoekenhuis Vriens. Ligt met een schitterend terras aan De Vecht. U kunt zo aanmeren vlak voor de ophaalbrug in Loenen. Voor een hollandse maaltijd of een oud-Hollandse pannenkoek kunt u hier altijd terecht, maar ook voor slechts een drankje. Inlichtingen: 0294-231286.

Hotel-Restaurant De Nederlanden is een 350 jaar oude herberg. De keuken heeft al jaren een Michelin-ster. Het restaurant heeft een terras met uitzicht op de Vecht en het bruggetje met schitterend sluiswachtershuisje van Vreeland. Een viergangen menu kost hier ƒ105. Inlichtingen: 0294-232326.

In Breukelen kunt u voor een diner aan het water terecht bij de voormalige buitenplaats Hofstede Slangevegt. De Franse keuken biedt culinaire menu's vanaf ƒ55. Inlichtingen: 0346-250011.

In de Kerkstraat van Loenen zit De Proeverij. Bij deze bistro kan ook buiten gegeten worden. Een driegangenmenu kost ongeveer ƒ55. Inlichtingen: 0294-234774.

De brugwachter hoeft voor de sloepen van Sell Plan niet in actie te komen. Die passen er moeiteloos onderdoor.

FOTO'S: BERBER GOVAARS

Publicatiedatum = 1 augustus 1998 (Vaarkrant)