&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Ballonvaren beetje duur, maar te gek

door THIJS JANSEN

AMERSFOORT - Alleen misdadigers mochten van koning Lodewijk de Zestiende van Frankrijk in het begin van de ballonvaart een tochtje als passagier meemaken. Hij dacht twee eeuwen geleden dat het voor gewone mensen veel te riskant was om zich in hogere luchtlagen te wagen.

Het binnenste van een ballon levert een schitterend plaatje op.

De allereerste passagiers waren dan ook een schaap, een haan en een eend. Ze brachten het er volgens de verhalen goed vanaf en nu is een ballonvaart voor mensen een fluitje van een cent. Bij wijze van spreken dan, want een tocht van vier tot vijf kwartier boven ons land kost al snel een paar honderd gulden per persoon.

"Ballonvaren mag dan wel duur zijn", oppert Marco Kempers, "Maar het is wel heel erg leuk." Marco Kempers is medewerker van IAC Ballonvaartcentrum in Amersfoort. Vanuit zijn kantoor ziet hij regelmatig heteluchtballonnen het luchtruim kiezen; soms wel drie tegelijk.

Bedrijven

Een heteluchtballon oplaten is geen kleinigheid.

Het zijn volgens hem dikwijls bedrijven die de mandjes met hun personeelsleden vullen. Vaak gaat aan zo'n tocht een barbecue vooraf of een andere activiteit. Maar hoogtepunt is toch elke keer weer een ballonvaart. Samen met de piloot kunnen er in totaal zeven mensen in een mandje.

Soms gaan we wel met tien ballonnen de lucht in, vertelt Marco Kempers. Het is dan niet de moed, maar de wereld die onder de luchtreiziger wegzakt. En als het vaartuig eenmaal op hoogte is en het vuur onder de ballon op de waakvlam staat, komt er een weldadige rust over de reiziger. En wie eenmaal zo'n tocht heeft gemaakt verbaast zich over het aantal dieren dat op de grond te zien is.


Eenmaal in de lucht komt er een weldadige rust over de reiziger.

Spannend is ook dat reizigers nooit van te voren weten waarheen de vaart gaat. De wind wijst de weg. Een ballon wordt vanaf de grond gevolgd door een volgwagen. Na de landing, waarbij volgens Kempers vers bemeste weilanden worden gemeden, ondergaat de reiziger een 'traditionele ballon-luchtdoop-ceremonie'.

Marco Kempers: "Veel mensen denken dat het tijdens een vaart koud is aan boord van het mandje. Dat is niet juist, want men gaat immers even snel als de wind. Ook in de winter kunnen dan ook schitterende vaarten worden gemaakt." Inlichtingen: 033-4611566.

Publicatiedatum = 4 april 1998