&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Eerste vijf-sterren hotel voor Utrecht

Riddertijd herleeft in 'Duitse Huis'

Van onze redactie Reiskrant

Soms zijn er in Nederland nog monumentale verrassingen te vinden. Wie wist bijvoorbeeld dat er zich achter een neoclassicistisch gebouw aan de Catharijnesingel in Utrecht het grootst bewaarde middeleeuwse bouwwerk bevindt? Over naar schatting negen à tien maanden is het voor iedereen te bewonderen want het Duitse Huis wordt omgetoverd tot het eerste vijf-sterren hotel van Utrecht.

Vele duizenden reageerden afgelopen zondag op de uitnodiging van projectontwikkelaar Maarten Cuppen om een kijkje achter de schermen van deze grootscheepse renovatie te werpen. In lange rijen schoven inwoners van de Domstad door de bouwlocatie en bekeken de voormalige kapittelzaal, de refter (straks restaurant), de oudste keuken van Nederland (waar vroeger met gemak twee ossen aan het spit geregen werden), de voormalige graanzolder en de zieken- en slaapzaal. Aan het eind van de kille tocht wachtte bruinebonensoep en een glas wijn. "De kelders moesten we helaas dicht houden omdat de trappen te gammel zijn", zegt Maarten Cuppen, die hiermee aan zijn tweede project met een historisch karakter begonnen is.

Regie

Eerder verrezen onder zijn regie de buitenplaatsen It Wiid, Gerner en Mechelerhof. Vorig jaar voltooide zijn onderneming 'De Vechtse Slag' samen met horeca-ondernemer Camille Oostwegel het prestigieuze Château Sint Gerlach in het Limburgse Houthem. Ook bij dit project zal Cuppen koopappartementen realiseren die vanaf mei volgend jaar in de hotelorganisatie worden opgenomen.

Omgeven door historische figuren salesmanager Elke Croiset van Uchelen, projectontwikkelaar Maarten Cuppen en bouwdirecteur Ubbo Hylkema. Foto: Oscar Flos

Bouwdirecteur Ubbo Hylkema steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken en kan urenlang boeiend praten over het Duitse Huis. Als voormalig directeur van de Rijksdienst voor Monumentenzorg weet hij dan ook waar hij het over heeft. "Het Duitse Huis heeft een heel rijke geschiedenis die begint in 1348", zo vertelt hij, "maar het middeleeuwse deel bevindt zich achter het van de Catharijnesingel goed zichtbare militair hospitaal. Dat werd pas rond 1820 gebouwd.

In de 14e eeuw vestigde de ridderlijke Duitse Orde haar regionale hoofdkwartier in het oudste deel. Deze orde van kruisridders werd aan het eind van de twaalfde eeuw opgericht. Behalve het heroveren van het Heilige Land zorgden de ridders ook voor zieken, gewonden en bejaarden. Verder was deze orde behoorlijk actief met het bestrijden van heidenen in Oost-Europa. Een van hun belangrijke uitvalspunten werd het bekende Schloss Mariënburg in Oost-Pruisen."

Lyrisch

Maar Hylkema wordt pas echt lyrisch als hij kan verhalen over alle bouwkundige vondsten die gedaan zijn. "Zo hebben we in de refter een tegelvloer uit de 14e en 15e eeuw blootgelegd. Aan de oude balkgaten in het metselwerk in de Kapittelzaal hebben we kunnen afleiden dat het 14e eeuwse plafond in de 16e eeuw opgevijzeld is om esthetische redenen. En nog iets geks", zegt Hylkema wijzend op een kozijn van een kloosterraam, "men dacht altijd dat er pas zandsteen gebruikt werd na de 15e eeuw, maar hier werd dat al honderd jaar eerder toegepast."

Volgens de bouwdirecteur herleeft in het Duitse Huis straks de geschiedenis als het vijf-sterrenhotel, de (kruiden)tuinen, een toprestaurant en een informele bistro gerealiseerd zijn. "Dit is altijd de plek geweest waar de groten der aarde in Utrecht ontvangen werden."

Publicatiedatum = 14 maart 1998