&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Jos Bunschoten: "Gratis dagje uit
voor de oudere medemens"

door Gerrit Leeflang

LOOSDRECHTSE PLASSEN - Het was alsof ze een wereldreis maakte. Het was in ieder geval een eindeloze ervaring. Een aantal aan rolstoel gebonden gehandicapte ouderen van het woonzorgcentrum Maria Dommer uit Maarssen kozen onlangs als eersten het ruime sop met het speciaal ingerichte schip de Rietgans. Twee sterke buitenboordmotoren geven het vierkante gevaarte van 9 x 3 meter een onverwachte wendbaarheid, die wel nodig is in de vele tochten van het zuidelijke deel van de Loosdrechtse Plassen. In de Rietgans kunnen tien rolstoelers comfortabel genieten van de natuur onder begeleiding van hun verzorgers.

Jos Bunschoten helpt een van zijn gasten aan boord van het schip.
Foto: Jan Stappenbeld.

Jos Bunschoten liep al jaren rond met het plan iets te doen voor zijn gehandicapte oudere medemens. Het werd uiteindelijk een dagje uit op het water met koffie voor en een lunch na. En... alles gratis.

"Die mensen hebben het al tien keer betaald. Zo mooi als die ons land gemaakt hebben", aldus Bunschoten, die op een soort schiereiland aan de Loosdrechtse Plassen woont. Hij zocht contact met verzorgingscentra voor ouderen uit de buurt. "Het loopt nu storm", zegt hij tevreden.

Op zijn stuk grond staat ook het oude café-restaurant Stekelenburg, dat hij momenteel opknapt en inricht onder andere als ontvangstruimte. Het half in het laagveen weggezakte gebouwtje heeft hij voorzichtig opgekrikt en voorzien van een nieuwe fundering.

De Rietgans maakt tochten van twee tot drie uur door onder andere het natuurgebied De Zuidelijke Kievitsbuurt en als het even kan, wordt de motor afgezet om te speuren naar de zeldzame ijsvogels, die hier voorkomen.

Bunschoten heeft zijn charitatieve activiteiten ondergebracht in een project 'De Houten Diamant' dat zich ten doel stelt boottochten voor groepen bejaarden met een handicap te verzorgen die gekluisterd zijn aan een rolstoel.

Nu zijn activiteiten haalbaar en succesvol blijken te zijn, wil de Utrechtse hoteleigenaar mensen met een gelijke instelling elders in het land interesseren hetzelfde te doen in natuurgebieden bij hun in de streek.

Publicatiedatum = 27 september 1997