Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuws

zaterdag 23 juni 2001  

 R E I S W E R E L D 

 

Spelevaren met Europa's
grootste ballon

Met stijgende verbazing over het Gooi

door MARCEL FROST

SOEST - Sceptisch kijk je naar het hoopje doek op de aanhanger. Dat moet straks Europa's grootste ballon worden? Gelukkig wordt die twijfel weggenomen als korte tijd later de bijbehorende mand arriveert: zo groot als een bestelbus, plek genoeg voor 25 volwassenen.

Achter het prachtige kasteel Hooge Vuursche tussen Hilversum en Baarn wordt het gevaarte met twee ventilatoren langzaam maar zeker met lucht gevuld. Familie en vrienden van de passagiers leggen het proces vast met foto- of videocamera, want dit zie je natuurlijk niet elke dag. Na ruim een half uur heeft de lap stof het formaat gekregen van een flinke sporthal. Branders aan, en het reusachtige gevaarte gaat rechtop staan. Snel in de mand, de ballon wil al beginnen met stijgen.

Europa's grootste ballon op z'n eerste vaart.

Piloot Rob Wiegers kijkt keurend rond wanneer we boven de boomtoppen uitkomen. "Het weer is optimaal, zo goed als nu is het slechts een paar keer per jaar", meldt hij uiterst tevreden. Om zijn woorden kracht bij te zetten wijst hij richting westen. "Kijk, je ziet zelfs de schepen op de Noordzee." Inderdaad, 65 kilometer (!) verderop zien we de kustvaarders voorbijtrekken. Ietwat naar rechts strekt het IJsselmeer zich uit, om ons heen herkennen we Hilversum, Amersfoort, Utrecht en Amsterdam. Alsof je over een landkaart vliegt.

Soestdijk

Meer mensen genieten vandaag van het geweldige zicht: in de verte vaart nog een viertal ballonnen. De 'onze' stijgt tot een hoogte van 2500 voet (800 meter); auto's, huizen en wegen worden speelgoed, schapen in de wei lijken stukjes kauwgum. De wind staat richting Amersfoort en loodrecht onder de ballon schuift het imposante Paleis Soestdijk voorbij. "Je moet minimaal op een hoogte van 2000 voet over het paleis, anders krijg je de marechaussee aan je broek", weet Wiegers. "Die staat regelmatig met meetapparatuur te controleren." Ook hier dus.

Paleis Soestdijk op Madurodam-formaat vanaf 800 meter.

De in Soest gevestigde Wiegers mag zich de meest ervaren ballonvaarder van Nederland noemen. Ruim drieduizend uur heeft hij inmiddels tussen hemel en aarde doorgebracht en zijn bedrijf telt 23 ballonnen, van klein tot heel groot. Daarnaast exploiteert hij er ook nog een aantal voor bedrijven. "We vliegen van april tot en met oktober, daarna wordt het te koud", vertelt hij.

Stuiteren

Amersfoort nadert. Kinderen, maar ook volwassenen zwaaien en roepen. Hoewel we nog steeds een hoogte hebben van zo'n 400 meter, versta je ze woord voor woord. Totdat in de verte een trein voorbij raast. Het lijkt wel alsof die hierboven nog meer herrie maakt dan op de grond.

Tegen het vallen van de avond wordt de giga-ballon opgevouwen.

Na een uur zet Wiegers de landing in. Tegen de achtergrond van een felrode ondergaande zon manoeuvreert hij de enorme mand handig tussen een paar bomen door. Het advies 'door de knieën zakken' wordt door iedereen opgevolgd en na drie keer stuiteren staan we in een weiland 'in the middle of nowhere'. Wat een geweldige ervaring en wat is het zonde dat het alweer voorbij is. De volgauto arriveert en de opgevouwen ballon en mand worden ingeladen. Voor de passagiers is er nog een glaasje champagne en een certificaat om het compleet te maken.

In de auto richting huis is het opvallend stil.

  • Ballonvaren kan zeven dagen per week en kost p.p. f 325 (vanaf vier deelnemers f 300 p.p.). Meer informatie: Rob Wiegers Ballonvaarten Soest, telefoon: 035-6030028. of via www.robwiegers.nl.

EIGEN FOTO'S

 

Index-Reiswereld

 

 
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.