&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> Eurojet

Adel hangt bordje 'verboden'
steeds vaker in de wilgen

door HARRY MULLER

MARKELO - Kastelen en havezaten staan meestal op de mooiste plekken van ons land. Deze woonhuizen van adellijke lieden met landgoederen er omheen waren vroeger nogal eens afgeschermd voor de gewone burgers met bordjes 'verboden toegang'.

Tegenwoordig hebben de baronnen, graven en jonkheren in ruil voor een forse belastingverlaging hun bezittingen meestal opengesteld voor het publiek en is alleen het kasteel zelf nog privé.

In Twente kon daarom een wandeltocht uitgezet worden langs verschillende kastelen, waarbij men onderweg genieten kan van kleine dorpen, bossen, tuinen en pachtboerderijen met steeds weer andere kleuren luiken, omdat ze tot verschillende landgoederen behoren.

De havezate Nijenhuis, eens de woning van raadspensionaris Rutger Jan Schimmelpenninck.

Onze wandeltocht begint bij de Hervormde Kerk in Markelo en dat is op zich al bijzonder, want dit is een van de weinige dorpen in Twente waar geen katholieke kerk is. Na ruim een kilometer staan we al boven op de Markelose Berg, slechts veertig meter hoog maar die toch voor een fraai uitzicht over de omgeving zorgt.

De heuvel ontstond in de IJstijd en met het ijs werden ook talloze zwerfkeien naar ons land gebracht. Ze staan rond Markelo nu meestal als versiering rond de boerderijen en onderzoek heeft uitgewezen, dat ze uit het noorden van Zweden en Finland afkomstig zijn.

Vroeger dacht men, dat deze stenen in de grond groeiden en weer anderen beweerden, dat ze daar door de duivel waren neergelegd. Toen ontstonden ook de mysterieuze verhalen over de witte wieven, die rond deze forse stenen zweefden.

In deze streek was vroeger de familie Schimmelpenninck erg actief. Allemaal afstammelingen van de beroemde raadspensionaris Rutger Jan. We komen langs een jachthuis van de familie, nog net binnen de grens van de gemeente Markelo. Het is nu het café 'De Viersprong'. De luiken voor de ramen zijn zwart-wit met een groene rand, de kleuren van de Schimmelpennincks.

De eerste steen werd in 1858 gelegd door het familielid Henriëtte Frederika Wilhelmina Elisabeth, die toen acht jaar oud was. Binnen hangen nog de met de hand geschreven pachtcontracten aan de muur. Je kunt er heerlijke pannenkoeken eten, waarbij men twee iets kleinere serveert in plaats van een hele grote. Dat is wel zo lekker.

De adellijke familie wilde eens rond het jachthuis een dorp stichten. Er werd een spoorlijn aangelegd, maar die werd tijdens de Tweede Wereldoorlog weer afgebroken. Ook een bakkerij verdween en een steenfabriek moest sluiten, omdat men daar een veel te zachte steen bakte. Zo kwam er van het dorp niets terecht.

Tol

Niet ver van Huize Westerflier werd eens tol geheven.

We wandelen verder en komen langs de havezate Westerflier. Joan van der Sluys, een rijke koopman uit Haaksbergen, liet het statige landhuis bouwen op de fundamenten van het huis Westerflier, dat al in het jaar 1046 in de archieven voorkomt. Dichtbij deze havezate was vroeger een tol. Er staat nog een bord langs de weg met de tarieven. Zo moest voor een wagen op vier wielen 10 cent betaald worden en voor een kar op twee wielen 5 cent. Rijtuigen van het koningshuis, postwagens, militairen in uniform, ziekenvervoer en lijkwagens waren vrijgesteld van tol.

Langzamerhand komen we dan in Diepenheim, waar maar liefst zes kastelen te vinden zijn. Ze werden daar zo dicht bij elkaar gebouwd, omdat het gebied er omheen vroeger erg moerassig was en men dus veilig zat voor een eventuele vijand. Huize Diepenheim is een van de oudste kastelen met een fraaie toegangspoort. Het is eigendom van baronesse De Vos van Steenwijk, die in Engeland woont en daarom slechts af en toe naar Diepenheim komt.

Prachtig is het park met vijvers rondom het kasteel. Enkele honderden meters verder is de Hervormde Kerk met herenbanken, de vaste plaatsen voor de adellijke bewoners van het stadje. Buiten de kerk is het graf van Gerrit Graaf Schimmelpenninck, de zoon van de raadspensionaris die ook een tijdje Minister van Financiën was.

Het kasteel Warmelo, dat vroeger door onze prinsessen
'Het warme Loo' werd genoemd.

In Huize Warmelo woonde eens Prinses Armgard, de moeder van Prins Bernhard. Toen onze prinsessen nog klein waren, noemden ze dit kasteel 'Het warme Loo' en Paleis Het Loo waar destijds grootmoeder Wilhelmina woonde 'Het koude Loo'. De tuinen rondom Warmelo kan men bezoeken. De havezate Nijenhuis werd eens bewoond door raadspensionaris Rutger Jan Schimmelpenninck. Vorige maand werd daar een groot feest gevierd, omdat het kasteel 200 jaar in bezit was van de familie en ook de pachters waren daarbij uitgenodigd. De oprijlaan tot aan de rand van het stadje is schitterend.

Watermolen

Jan Oldemenger, molenaar van de watermolen in Diepenheim.

Even buiten Diepenheim komen we langs de watermolen 'Den Haller', die in het jaar 1169 gebouwd werd. In 1912 werd de molen door Graaf Lodewijk Hiëronymus Schimmelpenninck ter gelegenheid van zijn zilveren huwelijk cadeau gedaan aan de gemeente Diepenheim. Molenaar Jan Oldemeijer is daar regelmatig te vinden, maar graan wordt er niet veel meer gemalen. Oorzaak is de vaak lage waterstand in de molenbeek. De molenaar woonde eens in de boerderij ernaast, maar nu is er een restaurant in gevestigd.

We overnachten in hotel Pierik in Hengevelde en op de tweede dag van onze wandeltocht komen we langs een wel erg fors kasteel: Huize Weldam. Daar woont nu de Duitse graaf Alfred Solms-Sonnenwalde. Hij is meer dan trots op zijn kinderen, want bij de oprijlaan naar het kasteel staat een bordje met 'Let op. Charlotte, Caroline, Isabelle'. Ook hier kan de tuin bezichtigd worden, maar alleen op werkdagen.

De toegangsprijs is drie gulden voor volwassenen en een gulden voor kinderen. Het geld moet aan de tuinman betaald worden. Voor het maken van bruidsfoto's wordt vijftig gulden gevraagd. Bij het kasteel hoort ook de havezate Wegdam. Dit landhuis werd in 1758 gebouwd. Lange tijd stond het leeg, maar na een restauratie in 1963 werd het aan een familie verhuurd.

Huize Diepenheim, waar je verder dan de toegangspoort niet mag komen.

Onze wandeling gaat verder en via een brug over het Twenterijnkanaal lopen we in de richting van Goor. Langs de zuidkant passeren we dit dorp en gaan verder over de Herikerberg. Daar zijn de leemkuilen, waar eens de klei werd uitgehaald voor het bakken van de Rijssense bouwsteen. Nu zijn de leemkuilen vervallen en het domein geworden van de motorcrossers.

Via een bos met een heuvel bereiken we Markelo. Op die heuvel stond eens een Mariabeeld en daar zou iets van het heilig bloed gevonden zijn. Jarenlang kwamen daar bedevaartgangers, maar in het jaar 1622 werd dat officieel verboden.

REISWIJZER

Deze Diepenheimse Kastelen- wandeltocht van twee dagen werd uitgezet door Twente Natuurtochten. Het begin- en eindpunt is Markelo. Op beide dagen wordt ongeveer 22 kilometer afgelegd. Overnacht wordt in Hengevelde. Dit wandelarrangement kost inclusief een uitvoerig routeboek, de overnachting en de maaltijden f 154,-- per persoon. Op verzoek wordt een uitvoerige brochure toegezonden.

INLICHTINGEN: Twente Natuurtochten, Drilscholtenstraat 12, 7556 NP Hengelo, telefoon 074- 2431804 of email: tnt.introweb.nl

Publicatiedatum = 19 juni 1999