&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

'Rondje Zwolle', rust van platteland
afgewisseld met dynamiek van de stad

door JAN COLIJN

ZWOLLE - Zwolle gezien vanaf de tweewieler. De plaatselijke VVV heeft een tocht rond de historische Hanzestad uitgestippeld, waarbij de voordelen van de fiets optimaal worden benut. Je kunt in korte tijd een relatief grote afstand afleggen, terwijl je alle tijd hebt de bezienswaardigheden eens goed te bekijken. En gaat het toch nog te snel, dan stap je gewoon even af.

'Rondje Zwolle' heet de 40 kilometer lange fietstocht rond de Overijsselse provinciehoofdstad en duurt uiteraard naar gelang hoe stevig u doortrapt zo'n 2,5 tot 3 uur. Het routeboekje doet daarbij dienst als gids. Op elke pagina staat een plattegrondje afgebeeld, terwijl de verschillende blikvangers uitvoerig staan beschreven.

Via de Katerveerbrug fietst u aan het eind van de trip
Zwolle weer binnen.

De trip voert vooral langs het waterrijke IJssel- en Weteringenlandschap, terwijl ook het karakteristieke Vechtdal en het Zwartewater worden aangedaan. De vertrouwde aanblik van de befaamde Peperbus dient telkens als oriëntatiepunt.

"Rondje Zwolle kenmerkt zich door tegenstelling en afwisseling", zegt woordvoerster Astrid Crum van de VVV. "Het ene moment fietst u, omgeven door stilte en rust, over kronkelige paadjes terwijl u even later oog in oog met de dynamiek van de stad."

Startplaats is park 't Engelse Werk. Van oorsprong is dit een vestingwerk, dat rond 1670 werd aangelegd. Toen het begin 1800 z'n defensiefunctie verloor, werd het door koning Lodewijk Napoleon aan Zwolle geschonken. De stad heeft het toen ingericht in Engelse landschapsstijl, waaraan de huidige naam is ontleend. Vandaag de dag is het park voor velen een favoriet wandelplekje.

Genieten van de rust op een steenworp afstand
van het bedrijvige Zwolle.

Vervolgens gaat het onder meer richting de feeërieke buurtschap Oldeneel en het gelijknamige natuurgebied, het Landgoed Zandhove, de Wythmenerplas waar in de zomer badgasten uit de hele regio een verfrissende duik nemen, het Erfgenamenbos, het Zwarte Water, de wijkboerderij Klooienberg waar u verse eieren en zelfgemaakte kaas en boter kunt kopen en de Katerveersluizen.

Aan het eind van de fietstocht rijdt u over de Katerveerbrug, die in de Tweede Wereldoorlog tot driemaal toe werd verwoest en uiteindelijk in 1947 werd herbouwd, Zwolle weer binnen.

Voor wie 40 kilometer wat te veel van het goede vindt, heeft de VVV een zestal alternatieven. Daarbij kan een keuze worden gemaakt uit de Zwarte Water-, de Westerveld-, de Zalkerveer, de Salland-, de Windesheim- en de Veluweroute. De afstanden hiervan variëren van 15 tot 30 kilometer.

Het routeboekje 'Rondje Zwolle' is voor ƒ3,75 verkrijgbaar bij de VVV. Voor meer informatie, telefoon: 0900-1122375.

Publicatiedatum = 27 februari 1999