&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Stadswandeling door Zwolle:

Voetsporen door een ver verleden

door JAN COLIJN

De Pelsertoren

ZWOLLE - Een monumentale stad als Zwolle draagt nog tal van sporen uit een vervlogen verleden. De plaatselijke VVV heeft daarom een stadswandeling uitgestippeld langs de talloze cultuurhistorische bezienswaardigheden die de Overijsselse provinciehoofdstad rijk is.

Zwolle vindt z'n oorsprong in de achtste eeuw toen een aantal kooplieden zich vestigde bij een natuurlijke havenkolk van een zijtak van het Zwarte Water. Al snel verrezen de eerste handels- en pakhuizen rond een heuse haven. In de schaduw van de Grote Kerk, die in 765 werd gesticht door Lebuinus en Marcellinus, ontstond vervolgens het handelscentrum Zwolle; deze lokatie gaat overigens vandaag de dag door het leven als de Grote Markt. Tal van monumenten herinneren aan de veelbewogen geschiedenis van Zwolle als Hanzestad.

Boekje

In het fullcolour routeboekje 'Voetsporen uit een ver verleden' staan behalve deze 'geboorte' van Zwolle ook de daaropvolgende eeuwen beschreven. Nadat u dit boekje hebt aangeschaft bij de VVV aan het Grote Kerkplein begint vanaf deze plek de rondwandeling met als eerste blikvanger het stadhuis.

De Sassenpoort

Wie geïnteresseerd is in de historie en cultuur van de Zwolse binnenstad, kan uitgebreid zijn hart ophalen. In het boekje staat niet alleen via kaartjes nauwkeurig de route beschreven, maar ook volgt er een uitgebreide beschrijving van de verschillende gebouwen, kerken en andere roemruchte bouwsels. Gelardeerd met foto's en tekeningen is te lezen wat deze monumentale gebouwen door de eeuwen heen zoal hebben meegemaakt.

"Met name de Sassenpoort, de Peperbus en de Grote Kerk zijn kenmerkend voor de stad. Maar Zwolle heeft meer te bieden. Deze stadswandeling leidt langs belangrijke sporen uit het verleden van deze stad en laat de wandelaar even in de middeleeuwen leven", zegt Astrid Crum van de VVV.

Het monumentale Hopmanshuis. Dit pand werd ooit in 1663 gebouwd als pakhuis en bevond zich aan de vroegere handelskade van de stad. In 1725 gaf hopman Nauta het gebouw zijn huidige vorm en vanaf 1843 deed het dienst als Nieuwe Stadsherberg. In de volksmond werd het ook wel 'het huis met de 99 vensters' genoemd.

De twee uur durende wandeling eindigt op de Diezerpromenade, de bekendste winkelstraat van de stad. En wie nog adem over heeft, kan hier in het hedendaagse Zwolle nog even z'n gang gaan.

De Pelsertoren blikt uit over de Thorbeckegracht. Deze locatie heette voorheen De Dijk, die samen met het Rode Torenplein de haven van Zwolle vormde. Vroeger vertrokken hier tal van beurtvaartschepen. Langs deze gracht is niet alleen een aantal zeer fraaie gevels te zien, maar kan ook een blik worden geworpen over het totaal van de stadsmuur.



Het routeboekje 'Voetsporen uit een ver verleden' is voor ƒ2,95 te koop bij de VVV Zwolle, Grote Kerkplein 14.
Voor meer informatie: 0900-1122375.

Publicatiedatum = 2 januari 1999