&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Plaveisel wijst de weg
door 'Ster van Twente'

door Jan Colijn

HAAKSBERGEN - Rode en groene tegeltjes voorzien van voetjes wijzen de weg door Haaksbergen. 'De Ster van Twente' zoals het dorp zich zo graag noemt heeft met dit nieuwe plaveisel twee bestaande wandelroutes nieuw leven ingeblazen. Wandelaars hebben voortaan geen routeboekjes meer nodig, maar kunnen dank zij de tegeltjes geheel hun eigen gang gaan.

In totaal zijn er zo'n 4500 tegeltjes tussen de bestaande bestrating aangebracht. De voetjes geven de looprichting aan van de rode tegels die horen bij de route langs de meest markante bouwwerken, karakteristieke panden, toeristische trekpleisters, monumenten en kunstwerken. De groene tegeltjes horen, zoals de naam al doet vermoeden, bij de groene route die voert langs zo'n veertig verschillende soorten bomen.

De statige villa Blankenborgh, waarvan de tuin momenteel op de schop wordt genomen. In deze stadstuin in wording staat de beeldengroep 'De Drie Vorstinnen'.

Speciale bordjes bij zowel de bouwwerken, monumenten als bomen bieden tekst en uitleg. De wandelingen duren normaal gesproken zo'n anderhalf uur, maar wie de bouwsels of het groen nauwkeuriger wil bestuderen is uiteraard wat langer onderweg.

Rood

Voor de groene route is inmiddels een brochure uitgegeven, voor de rode versie is deze nog in de maak. "Maar de route is dusdanig in elkaar gedraaid dat-ie ook zonder brochure kan worden gelopen", licht gemeentemedewerkster Linda van de Wege toe.

Beide uitstapjes beginnen bij 'De Boerendansers' op de fraaie Markt. Dit beeldje ligt verscholen onder de Pancratiuskerk, die recent nog in het nieuws kwam omdat volgens een moderne methode de toren via verhitting tot maximaal 65 graden wordt omgetoverd tot een sauna. Dit in een ultieme poging de bonte knaagkever te verdrijven, het vraatzuchtig beestje dat voor tientallen miljoenen guldens schade aanricht onder de monumenten in ons land.

Via een aantal historische panden in het centrum en een gerestaureerde korenmolen voert de route naar de statige villa Blankenborgh, waarvan de tuin momenteel op de schop wordt genomen. Deze tuin was zo verwilderd dat je letterlijk door de bomen het bos niet meer zag.

Het beeldje 'De Boerendansers' op de Markt waar de wandeling begint.

In deze stadstuin in wording is onder meer een sculptuur geplaatst in het kader van een uitwisselingsproject. De kunstwerken van zes Nederlandse beeldhouwers vertrokken naar Duitsland en zes objecten van Duitse makelij zijn in ons land op een voetstuk geplaatst, waarvan een in Haaksbergen. Dit sculptuur bleek uiteindelijk goed voor de eerste prijs. Een ander kunstwerk in deze stadstuin is overigens de beeldengroep 'De Drie Vorstinnen', eveneens een Euregio-object.

Spoor

Een van de publiekstrekkers bij uitstek in Haaksbergen is de Museum Buurt Spoorweg (MBS). Dit is naast de NS de enige officieel erkende spoorlijn die ons land rijk is. Regelmatig wordt er met de nostalgische stoomtreintjes heen en weer gependeld richting Boekelo. Aangezien Haaksbergen geen bewaakte spoorwegovergangen kent, moet de conducteur telkens even uitstappen om het verkeer tegen te houden.

De groene route is uitgestippeld in samenwerking met de lokale afdeling van het IVN. Eigenlijk zijn het drie verschillende trips die op elkaar aansluiten. Wie wat krap in de tijd zit, kan zich beperken tot een route. Maar wie minder tegen de klok hoeft te leven, kan hiermee een hele ochtend of middag zoet zijn met bomen als de Anna Paulownaboom, de Ginkgo of de Christusdoorn.

Publicatiedatum = 19 september 1998