&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Bijzondere fietsroute vanwege jubileum

Jarige molens pakken flink uit

door JAN COLIJN

HAAKSBERGEN - Twee molens die in hetzelfde jaar hun 200e en 450e verjaardag vieren. Voor de beheerders van de historische Oostendorper Watermolen en de windmolen De Korenbloem in het Twentse Haaksbergen is dat aanleiding eens flink uit te pakken.

'De Ster van Twente', zoals Haaksbergen zich zo graag noemt, pronkt veelvuldig met vooral de watermolen. Al heel wat kersverse echtpaartjes hebben er hun trouwdag voor eeuwig vastgelegd, op foto tenminste.

De Oostendorper Watermolen is enig in zijn soort. Reden is dat op de ene oever een korenmolen staat en op de andere oever een oliemolen. "Die combinatie maakt deze molen absoluut uniek", zegt Jan Brugman, een van de gidsen. Vandaar dat de molen is uitgegroeid tot een van de belangrijkste publiekstrekkers voor Haaksbergen. Het monumentale bouwsel is zelfs terug te vinden in Madurodam nadat de plaatselijke vloerenproducent Unipro een replica cadeau deed aan Neerlands kleinste stadje.

Bakker Sander ter Huurne aan het werk bij de zogenoemde bakspieker bij de Oostendorper Watermolen.

De plaatselijke Rabobank, die dit jaar z'n honderdste verjaardag viert, heeft nu een zogenoemde bakspieker geschonken aan de Vereniging Hoksebargse Möll'n, zoals de beherende vereniging in het Twents dialect heet. Een aantal lokale bakkers bakt er regelmatig het zogenoemde 'bakspiekerbrood', waarvan er per brood een gulden naar een goed doel gaat. Daarnaast zijn er molenproducten als pannenkoekenmeel en lijnzaad en lijnolie te koop.

Bakker Sander ter Huurne heeft vorig jaar november bakkerij Van der Linde overgenomen. Zijn voorganger gebruikte al zo'n twaalf jaar het meel van de molen om speciaal brood te bakken. "We hebben besloten deze traditie voort te zetten en bakken van dit meel onder meer molenwegge, een variant op de Twentse krentenwegge, molentaartjes en natuurzadenbrood."

Fietsroutes

Speciaal voor het jubileumjaar heeft de Haaksbergse VVV twee fietsroutes uitgestippeld langs de verschillende molens in de omgeving. Deze tochten van naar believen 50 of 37 kilometer voeren behalve langs de twee Haaksbergse molens ook naar de molens in de buurgemeente Alstätte, de Piepermolen in Rekken en de Mallumse Molen in Eibergen. In meerdere opzichten een grensoverschrijdende fietstocht want behalve Twente worden dus ook de Achterhoek en Duitsland aangedaan.

De Oostendorper watermolen is niet alleen fraai gelegen, hij is ook uniek in zijn soort.

En wie zich niet wil beperken tot een oppervlakkig kijkje in en rond de molen, waarbij gidsen tekst en uitleg bieden, kan zich verder in de historie verdiepen via het boekje 'Reeds eeuwen gedreven door water en wind'. Dit boekje (ƒ12,50) is verkrijgbaar bij de molens.

Openingstijden molens: tot september op woensdag en zaterdag van 14-17 uur,

Voor meer informatie: VVV Haaksbergen, telefoon 053-5722811.

FOTO'S: REINIER VAN WILLIGEN

Publicatiedatum = 22 augustus 1998