&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Gastvrij Twente komt met 't Gastenbeukske

door JAN COLIJN

BOEKELO - Twentenaren noemen zichzelf graag gastvrij. De hoteliers in Twente, verenigd in de stichting Hotel Overleg Twente (HOT), hebben nu de daad bij het woord gevoegd en een alleraardigst boekje op de markt gebracht met belangwekkende wetenswaardigheden voor de toerist: 't Gastenbeukske.

Foto: Reinier van Willigen

Voorwaarde voor de verhalenbundel 't Gastenbeukske was volgens de iniatiatiefnemers dat het geen prullaria mocht worden. De woorden van dominee prof. Anne van der Meiden, onder meer bekend geworden van zijn kerkdiensten in het Twents dialect, deden de hoteliers dan ook deugd. Van der Meiden roemde namelijk de kwaliteit van het boekje, terwijl hij normaal gesproken de talloze promotiefolders en -brochures over zijn geboortestreek veelal verafschuwt omdat ze een 'hoog gladjanusgehalte' zouden hebben.

Overzicht

De Heus had als voorzitter van de stichting Hotel Overleg Twente (HOT) en directeur van hotel Bad Boekelo, het vroegere vermaarde kuuroord, de gepensioneerd journalist en Twente- kenner Harry Wonink in de arm genomen. Uitgangspunt was dat het Gastenbeukske een overzicht moest geven van wat alles wat Twente zoal te bieden heeft.

"Aangezien er al vele publicaties bestaan over dorpen en steden of streken in deze regio, wilden wij een totaalbeeld schetsen. Vandaar dat we de auteur de opdracht meegaven een boek te schrijven over niet alleen de Twentse tradities en toeristisch interessante informatie maar ook aandacht te schenken aan cultuur, historie en nostalgie."

"Belangrijk daarbij was dat, wanneer de gast met het boekje in de hand naar een locatie in Twente gaat die wordt beschreven, er nog iets van terug te vinden moet zijn. We wilden dus niet alleen wegzwijmen in hoe mooi het vroeger was en wat we hier ooit allemaal hadden."

Kriebels

Het Gastenbeukske is bij alle bijna 50 deelnemende hotels te koop voor slechts f 9,95. "Wij hopen dat het boekje bij terugkomst in de eigen woonomgeving nog eens wordt gelezen of uitgeleend aan anderen die vervolgens de kriebels krijgen en een bezoekje aan Twente brengen", zegt De Heus.

De eerste editie van het Gastenbeukske is in een oplage van 10.000 exemplaren uitgebracht. "Maar aangezien diverse grote Twentse ondernemingen het al hebben besteld als relatiegeschenk zijn we al zo goed als door onze voorraad heen zodat er een tweede editie zal moeten worden gedrukt."

Publicatiedatum = 27 juni 1998