&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Fietstocht langs kapelletjes rond Losser

Op bedevaart door Twente

door JAN COLIJN

LOSSER/DE LUTTE - Op bedevaart door Twente. Het noordoostelijke deel van deze regio kent tal van pittoreske kapelletjes met elk zo z'n eigen verhaal. De VVV Losser/De Lutte heeft een 59 kilometer lange fietstocht uitgestippeld langs de meest bezienswaardige kapelletjes, landkruizen, kerken en gedenkstenen.

Het was vrijwilliger Theo Meijerink die voor de VVV z'n stalen ros beklom en alle vijf dorpen van de gemeente Losser aandeed op zoek naar de fraaiste plekjes. En om zich te vergewissen over de herkomst van de kapellen dook hij in de archieven van de diverse parochies en de plaatselijke bibliotheek en sprak hij met tal van buurtbewoners.

Gastvrij

"Wanneer ik aanbelde bij buren werd ik meestal doorverwezen naar de oudste buurtbewoner. Vaak werd ik daar met Twentse gastvrijheid ontvangen en moest ik eerst koffie drinken voor ik uiteindelijk het verhaal te horen kreeg. Zodoende was ik soms een halve dag per kapel kwijt. En soms kreeg ik meerdere versies te horen, waarna we besloten te kiezen voor het meest aannemelijke verhaal", zegt Meijerink, die een hele zomer opofferde voor de kapelletjestocht. Een heidens karwei, maar het resultaat mag er zijn.

Kapelletje aan de Kruiseltlaan.

Het drie gulden kostende boekwerkje staat bol van de lezenswaardige anekdotes, waarin de historie van de kapelletjes en andere (semi-)religieuze objecten uit de doeken wordt gedaan. En een prettige bijkomstigheid is dat de tocht voert door een van de fraaiere stukjes Twente, waarbij in het boekje keurig staat aangegeven waar u een bankje, picknicktafel of horeca-etablissement kunt vinden.

De start vindt naar believen plaats vanaf het VVV-kantoor in Losser of het kerkdorp De Lutte. Vanuit De Lutte staat na een kleine veertien kilometer aan de Ruhenbergerweg een kapelletje dat is gebouwd om reden waarom zoveel van deze bouwseltjes zijn verrezen. Namelijk uit dankbaarheid dat de zonen des huizes na de Tweede Wereldoorlog behouden thuis kwamen. Het oorspronkelijke Mariabeeld werd echter in de jaren tachtig door onverlaten gestolen, waarna het nu is vervangen door een ikoon.

Processie

Nauwelijks een kilometer verder staat de Heilige Gerhardus Majellakerk (1910). De Italiaanse lekenbroeder (1726-1755), die in 1904 heilig werd verklaard, staat in deze regio in hoog aanzien. Jaarlijks vindt hier op 16 oktober een processie plaats die traditioneel duizenden mensen op de been brengt.

Ongeveer op de helft, bij kilometer 28.3 om precies te zijn, staat een kapel die in 1948 werd gebouwd door de inwoners van Zuid-Berghuizen en De Lutte uit dankbaarheid dat ze de oorlog goed hadden doorstaan.

De kapel die echter het meest in het oog springt is die aan de Hanhofweg. Waar de meeste bouwsels 50 jaar of ouder zijn, is dit exemplaar vrijwel nieuw. In het verleden stond hier ook al een kapel, maar nadat die teloor was gegaan besloten omwonenden enkele jaren geleden dat er een nieuwe moest komen. Ze zamelden geld in, schaften materiaal aan en togen aan de slag. Na weken van noeste arbeid vol passie werd de nieuwe kapel in september vorig jaar gewijd door de pastoor.

De heer Theo Meyerink bij de kapel aan de Hanhofweg. Zijn de meeste kapelletjes een halve eeuw of ouder, de verf van het bouwsel aan de Hanhofweg is nog vers. De kapel kwam er op initiatief en kosten van de buurtbewoners.

Zo'n tien kilometer voor het eind staat aan de Bentheimerdijk een landkruis, eigendom van de familie Bos die hier woont. Dit corpus werd ooit geschonken door een Duitser, die in de crisisjaren als werkzoekende bij deze familie tijdelijk een goed onderkomen vond. Jaren later stuurde hij als blijk van dank het beeld toe dat van de familie een gepaste entourage kreeg.

Fietsen

Bijna 60 kilometer fietsen is bepaald niet niks, beseft directeur Ad Ruiter van de VVV Losser/De Lutte: "Maar de meeste mensen hebben tegenwoordig kwalitatief erg goede fietsen, dus dat hoeft niet het grootste probleem te zijn. En wie het toch nog te lang vindt, kan de route naar believen afsteken."

Het aardige van het boekje is dat van begin tot eind heel nauwgezet de kilometers worden bijgehouden. Uiterst handig om te weten hoever u reeds bent gevorderd. Aan de andere kant, het kan natuurlijk ook uitermate frustrerend zijn om te weten hoeveel kilometers u nog voor de kiezen krijgt...

Voor meer informatie: VVV Losser, telefoon: 053-5382468 of VVV De Lutte: 0541-551777.

Publicatiedatum = 20 juni 1998