&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Duik in het verleden

Van onze correspondent

ENSCHEDE - Geert, Kees en Joke nodigen hun leeftijdsgenootjes uit voor een kijkje in hun wereld en daarmee een duik in het verleden.

Het Museum Jannink in Enschede houdt een permanente kindertentoonstelling over het wonen en werken, vroeger en nu.

Geert, Kees en Joke denkbeeldige kinderen die op ware grootte zijn getekend laten zien hoe zij in vervlogen tijden hun jeugd doormaakten in hun ouderlijke woning. En daarbij gaat het niet om een traditionele expositie, waarbij slechts toegekeken kan worden maar de bezoekers mogen ook zelf hun handen uit de mouwen steken.

De tentoonstelling Jannink Junior is bijzonder geschikt voor jonge bezoekertjes, maar de ouders zijn natuurlijk ook van harte welkom.

Zo kunnen de kinderen in het boerderijtje van Geert van zo'n 150 jaar geleden zelf achter het weefgetouw kruipen en proberen een stukje te weven.
Bij Kees zijn de kinderen te gast in een arbeiderswoning van ruim een eeuw geleden. De bezoekertjes kunnen hier slapen in de bedstede, koken op een nostalgisch kachelfornuis of zich verkleden volgens de mode van die tijd. Joke op haar beurt woont in een rijtjeshuis uit de jaren zestig. Hier kan worden gepim-pam-pet en tv (zwartwit, uiteraard) gekeken.

Daarnaast laten ook de kinderen van nu zien hoe zij wonen. En behalve aan het kinderleven wordt in de tentoonstelling ook aandacht besteed aan het werken van vroeger en nu. Kinderarbeid, het werken in de textielfabriek en op het land, de lange werkdagen die indertijd werden gemaakt met de daarbij behorende belabberde arbeidsomstandigheden zijn enkele van de thema's die aan de orde komen.

Hoewel de tentoonstelling Jannink Junior in principe voor de jongste bezoekertjes bedoeld is, doen de ouders net zo hard mee. "Vinden veel kinderen tv-programma's als Pipo en Floris maar saai, ouders vinden ze juist leuk", zegt Erik van der Velde van het museum. "Bovendien vinden veel vaders en moeders het leuk hun kroost te vertellen hoe zij vroeger oma hielpen met het wringen van de was of het malen van de koffiebonen."

Het Museum Jannink is te vinden aan de Haaksbergerstraat 147. De expositie is te zien van dinsdag tot en met vrijdag van 10- 17 uur, zaterdag en zondag van 13-17 uur, maandag gesloten. Voor meer informatie, telefoon: 053-4319093.

Publicatiedatum = 2 mei 1998