&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Milieuvriendelijke campingbaas
als voorbeeld voor collega's

door JAN COLIJN

DENEKAMP - Zelfs het getapte pilsje wordt op zo milieuvriendelijk mogelijke wijze koel gehouden. De Papillon in het Twentse Denekamp is als eerste camping in ons land uitgeroepen tot milieuvoorbeeldbedrijf in de recreatiesector.

Veel collega's heeft Alex Wassink, die samen met zijn echtgenote Kerstin sinds zes jaar de camping exploiteert, nog niet over de vloer gehad. Die hebben in het hoogseizoen immers wel wat anders aan hun hoofd. Maar straks na de vakantie volgen de eerste rondleidingen. "De eerste afspraken zijn hierover gemaakt met een medewerker van de bedrijfsmilieudienst", zegt Wassink.

Camping De Papillon, verscholen in het fraaie Twentse natuurschoon, is door de provincie Overijssel, de Koninklijke Horeca, de Recron en de Hiswa uitgeroepen tot voorbeeldbedrijf. Dat houdt in dat andere kampeerbazen bij Wassink inspiratie kunnen opdoen hoe ze met hun onderneming het milieu kunnen ontzien, terwijl dat beslist niet ten koste hoeft te gaan van de omzetten cq winst.

"Integendeel", zegt Wassink. "Het is een misverstand dat milieuvriendelijke maatregelen alleen maar geld zouden kosten. Ze kunnen zelfs geld opleveren."

Een woordvoerder van de provincie Overijssel laat weten dat niet alleen campingbazen uit de regio maar uit heel Nederland welkom zijn om een kijkje te komen nemen op De Papillon. Volgens de zegsman bestaat er voor milieuvriendelijke investeringen een bepaald systeem, waarbij naar vier factoren wordt gekeken. "Per beslissing is een afweging gemaakt tussen milieu, economie, onderhoud en kwaliteit. Op deze manier wordt een bewuste keuze gemaakt welke factor uiteindelijk doorslaggevend is bij een investering."

Duurzaam

Behalve dat het dienstencentrum van De Papillon is opgetrokken uit duurzame en gerecyclede materialen heeft Wassink, die twee jaar geleden bij een renovatie besloot tot een 'camping nieuwe stijl', alle douches uitgerust met waterbesparende koppen terwijl het water wordt verwarmd met behulp van zonnepanelen. Hemelwater wordt in pvc-vrije regenpijpen opgevangen en voor hergebruik afgevoerd naar de wasserette en de toiletten worden waterbesparend doorgespoeld.

"Ook hebben de kranen op het terrein drukknoppen. Als bijvoorbeeld kleine kinderen gebruik maken van een draaiende kraan, laten ze die vaak open staan. Bij drukknoppen heb je dat probleem niet." Volgens Wassink leveren deze voorzieningen hem op jaarbasis een waterbesparing op van 40 procent. Een andere simpele maar doeltreffende maatregel is 's avonds het zwembad afdekken, wat een besparing van 60 procent aan stookkosten betekent.

'Eco-frites'

De 'eco-frites' in de cafetaria van De Papillon worden geserveerd in kartonnen bakjes. "Dat is een compromis", zegt Wassink. "De meest milieuvriendelijke oplossing de eetbare bakjes van zetmeel blijken niet alleen nogal moeilijk verkrijgbaar maar zijn bovendien erg breekbaar. Plastic bakjes zijn uiterst slecht voor het milieu, die vind je vele jaren later nog terug op je terrein. Kartonnen bakjes daarentegen kun je zelfs probleemloos in de compostbak gooien."

Ook het afval wordt in een ondergrondse container gescheiden ingezameld. Wassink: "Op veel campings zie je dat nog niet. We krijgen hier echter mensen van Groningen tot Maastricht. Tegenover hen kun je het toch niet verkopen dat ze thuis een heffing moeten betalen voor de gescheiden inzameling van afval, terwijl het op de camping in een grote bak zou belanden."

Wassink vindt het een morele plicht met zijn bedrijf het milieu zoveel mogelijk te ontzien: "Ik ben heus geen 'geitenwollensok', maar ik vind dit niet meer dan normaal. Over enkele jaren is dit volledig ingeburgerd, dan is het de gewoonste zaak van de wereld. En als ik daarin een steentje bij kan dragen door mijn bedrijf open te stellen voor collega's, dan doe ik dat graag."

Publicatiedatum = 4 oktober 1997