&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Noordwesten van Overijssel
goed te bevaren

door Harry Muller

BLOKZIJL - Het noordwesten van Overijssel met natuurreservaten als 'De Weerribben' en 'De Wieden' is bij uitstek geschikt om een tochtje met een rondvaartboot te maken. Er is water genoeg in de vorm van uitgestrekte meren, vaarten en plassen en het voormalige vissersstadje Blokzijl aan de rand van de Noordoostpolder is onze haven van vertrek.

Vanaf het bovendek heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.

Op het schip Sijgje-S van kapitein Jan Timmerman hebben enkele tientallen dames aangemonsterd die een dagje uit zijn. Buiten is het nog wat frisjes, maar enkele doorzetters nemen toch plaats in een plastic stoel op het bovendek. Van daaruit heb je een schitterend uitzicht over de omgeving met ook veel weilanden met grazende koeien. Horizon-vervuiling in de vorm van lelijke fabrieksgebouwen of schoorstenen kennen ze hier niet. In de verte zien we alleen de watertoren van St. Jansklooster, die vlakbij de boerderij van schaatser Evert van Benthem staat.

Omdat we met een kalm gangetje door dit landschap varen, is er onderweg ook contact mogelijk met de mensen op de kant. Er wordt gezwaaid naar een jonge boer, die braaf terug zwaait. De al wat oudere meisjes hebben dan de grootste pret en roepen in koor dat ze verkering hebben. Bij een brug die voor ons schip omhoog gaat, worden snoepjes naar enkele kinderen gegooid.

De kapitein vertelt iets over Blokzijl en deelt ons via de geluidsinstallatie mee dat hier de oudste Hervormde Kerk van ons land staat, die na de Reformatie werd gebouwd. Met een verloting werd het geld voor de bouw bijeen gebracht en toen er daarna nog niet helemaal genoeg was, werd een extra belasting geheven op het bier.

Op weg naar het dorpje Wetering komen we langs Muggenbeet, een gehucht aan het water dat bekend werd door het cafeetje van Geertien. Jaren geleden schonk deze vrouw samen met haar zuster Griet in de huiskamer steeds een borreltje en een biertje voor de rietsnijders en turfstekers in het gebied. Later werden dat de watersporters en 's winters de schaatsers. Als de zusters hun koeien moesten melken, ging een ieder in het etablissement tot zelfbediening over. Je moest alleen de doppen van de bierflessen bewaren, want die werden voor een ieder geteld en kon je zo de rekening voldoen.

Inmiddels zijn we ook de Otterskooi voorbij gevaren, volgens de informatie van Jan Timmerman de grootste van Europa. De kooi wordt nu alleen nog gebruikt om de eenden te ringen. Ze hoeven hier dus niet bang te zijn om opgegeten te worden.

Overigens voelen meer dieren zich in deze streek thuis. Al varend zien we veel reigers, futen, meeuwen en meerkoeten. Over enkele jaren wil men ook proberen de visotter weer in dit gebied terug te krijgen. Het zijn plannen van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten en heel wat stukken weiland wil men dan onder water zetten om er een moerasgebied van te maken. We gaan dan weer terug naar de tijd van vroeger, toen hier turf afgegraven werd. De huisjes van de turfstekers met een rieten dak staan er nog steeds, maar tegenwoordig zijn ze bijna allemaal in gebruik als tweede woning voor mensen die wat beter bij kas zitten.

Jan Timmerman was vroeger kapitein op een vakantieschip, dat op de Rijn in Duitsland voer. Zijn rondvaartboot met plaats voor tachtig mensen binnen en zeventig op het bovendek is natuurlijk veel kleiner, maar toch heeft Jan nog steeds plezier in zijn werk. Zijn dochter helpt hem aan boord met de verkoop van koffie met een forse appelpunt, bitterballen, ijsjes, koeken en flesjes frisdrank.

INLICHTINGEN: Voor groepen zijn rondvaarten altijd mogelijk. In de maanden juli en augustus kan men ook individueel een tocht 's morgens of 's middags vanuit Blokzijl maken. Meer informatie via telefoonnummer: 0527-291711.

Publicatiedatum = 19 juli 1997