&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Ecodrome een uniek familiepark

door HARRY MULLER

ZWOLLE - Mr. Pieter van Vollenhoven heeft gisteren in Zwolle het Ecodrome geopend, een uniek familiepark met als thema de natuur en de geschiedenis van de aarde. Heel bijzonder is de eerste tentoonstelling met souvenirs gemaakt van beschermde diersoorten, die na de vakantie op de luchthaven Schiphol door de douane in beslag werden genomen. Hoewel het maar de buit is van anderhalve maand, had men een vrachtwagen nodig om alles naar Zwolle te vervoeren.

Groot zijn de ivoren slagtanden van olifanten en ook het bewerkte ivoor is tentoongesteld. De hoeveelheid koraal en fraai gekleurde schelpen uit verschillende tropische landen is kolossaal. Ook opgezette schildpadden, schoenen van slangenleer en bontjassen zijn populair. Zelfs werd een blikje krokodillen-paté in de bagage van een toerist gevonden.

Spectaculair is het in elkaar zetten van een versteend skelet van een dinosaurus. Dat gebeurt door biologie-studenten van de universiteit in Groningen, die alle botten uit stukken grijze steen moeten bikken. Als een soort puzzel wordt daarna de dinosaurus opgebouwd, een karwei dat ongeveer twee jaar gaat duren. Het skelet van de Allosaurus werd gevonden in de Amerikaanse staat Utah. Het dier leefde ongeveer 200 miljoen jaar geleden op aarde en kon een snelheid van 35 kilometer per uur halen.

Het Eco-paviljoen stond eens op de Floriade in Zoetermeer en naast ruimtes voor tentoonstellingen kun je daar met een karretje een rit maken en vertelt men in kort bestek de geschiedenis over het ontstaan van de aarde. In een ander paviljoen zijn veel fossielen te zien, maar ook de botten van een mammoet. Kinderen kunnen in het park zelf zo'n bot opgraven. Even verderop maak je kennis met nieuwe vormen van energie, zoals windmolens en zonnecellen.

In het Ecodrome wordt veel aandacht besteed aan het milieu. Er kan onder water naar het leven in een vijver gekeken worden en zelfs zwemmen er weer stekelbaarsjes in schoon water. Veel ruimte in het park wordt ingenomen door verschillende tuinen, waar een ieder ideeën kan opdoen voor z'n tuintje thuis. Zo is er bijvoorbeeld een boerentuin, een kleurentuin, een geurtuin, een schaduwtuin en zelfs een tuin voor verliefde paren met veel rozen en perkjes in de vorm van een hart.

De speeltuin is heel bijzonder. De kleintjes kunnen daar in een batterij klauteren of spelen in een draaimolen in de vorm van een afgekloven appel. Er is ook een doolhof en men kan zich vermaken met een waterfiets in de vorm van een grote zwaan.

Het Ecodrome met 200 parkeerplaatsen ligt aan de Willemsvaart in Zwolle, dichtbij de binnenstad en het station. De bouwkosten bedroegen 23 miljoen gulden. Dit geld werd bijeen gebracht door de gemeentelijke, provinciale en rijksoverheid en verschillende bedrijven. De Libéma-groep met parken als het Autotron en de Beekse Bergen zal het Ecodrome exploiteren. Men verwacht jaarlijks ongeveer 120.000 bezoekers te trekken.

Directeur Jaep van Dijk: "Natuur en de kennis van de oudheid kunnen ook leuk zijn. Bij ons is ruimte geschapen voor verwondering en verbazing, maar ook voor plezier en ontspannen pret."

INLICHTINGEN: Ecodrome-park Zwolle, telefoon 038-4215050.

Publicatiedatum = 28 juni 1997