&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Kuieren door Salland

door JAN COLIJN

LUTTENBERG - In het dialect willen woorden nog weleens meerdere betekenissen hebben. Zo hebben Twentenaren een gekscherend grapje over zichzelf. Als een Tukker 'joa' zegt bedoelt hij 'ja', maar als hij 'joa, joa' zegt dan houdt hij een fikse slag om de arm. Denkt de gemiddelde Randstedeling nog dat het om een bevestiging gaat, de goede verstaander weet wel beter!

Wandelaars op een gedeelte van een Kuierroute
in het prachtige Salland.

Zo ook het woordje kuieren. Behalve praten en keuvelen betekent het namelijk ook wandelen. Het Overijssels Bureau voor Toerisme heeft een aantal zogenoemde Kuierroutes samengesteld rond een aantal kleine kernen in de regio Salland.

Elke Kuierroute heeft een totale lengte van circa 20 kilometer met overigens in veel gevallen een 'afkortmogelijkheid' en leidt langs de mooiste weggetjes en fraaiste plekjes en objecten van dorpjes en gehuchten met idyllische namen als Liederholthuis, Tuk, Luttenberg, Lemelerveld, Ane en Laag Zuthem.

Het gaat om acht trips door de regio Salland die overigens deel uitmaken van een serie van in totaal achttien tochten door de gehele provincie, ofwel 'de tuin van Nederland' zoals Overijssel zich zo graag profileert.

Uitgangspunt van de Kuierroutes, die zijn uitgestippeld door de Overijsselse Vereniging van Kleine Kernen, is dat ze naast een ontspannend en fraai uitstapje ook informatie bieden over de ontstaansgeschiedenis van het gebied waardoor de tocht voert. Met name de Holterberg, waar de bijna uitgestorven korhoenders als een van de weinige plaatsen op het Europese vasteland nog vrij rondlopen, kan bogen op een roemruchte historie.

"En wat de Kuierroute zo bijzonder maakt, is dat de wandelaar wordt gewezen op punten in het landschap die herinneren aan de geschiedenis. Deze trips brengen het landschap tot leven", aldus een zegsman van het Overijssels Bureau voor Toerisme.

De Kuierroutes zijn verkrijgbaar bij de meeste plaatselijke VVV's en het Overijssels Bureau voor Toerisme in Almelo (telefoon: 0546-818767).

Publicatiedatum = 7 juni 1997