Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuws

zaterdag 14 juli 2001  

 R E I S W E R E L D 

 

Punteren: plezier voor hele gezin

door Liesbeth Oelen

GIETHOORN - Punteren. Voor veel mensen direct duidelijk wat dat betekent, voor anderen is het een volslagen onbekend woord. In Giethoorn, ook wel het Venetië van het noorden genoemd, kijkt niemand raar op als men het erover heeft. In woordenboek Van Dale staat de volgende omschrijving te lezen. 'Een punter is een open vaartuig met een rechte schuin uit het water opkomende steven en een vlakke bodem.' Punteren is dus varen in een punter.

De punter wordt in Giethoorn voor alle vervoer gebruikt. Koeien worden er nog steeds in verplaatst en ook worden er goederen in vervoerd en gaan Giethoornse bruidsparen steevast per versierde punter naar het gemeentehuis. Maar eigenlijk wordt de punter nu het meest benut voor het vervoer van toeristen die het bijzondere waterrijke dorpje willen verkennen. Voordeel van de traditionele boot is dat hij geen kabaal van een motor geeft maar dat het gewoon op mankracht aankomt om vooruit te komen. Het varen gaat in de smalle, ondiepe kanaaltjes namelijk met behulp van de zogeheten punterboom.

Eenmaal aangekomen op de grote meren met de namen Beulaker en Belterwiede kan het zeil worden gehesen en vaart men op de wind.

'Punterliefhebbers' Hans en Reini Haukema uit Kampen hebben zelf twee boten waaronder een Zuiderzeepunter. "Voordeel van de punter is dat het een heerlijke manier van voortbewegen is. Hij heeft weinig diepgang. Dus wanneer je er verder weg mee gaat, zoals naar waddeneilanden, dan kan je op allemaal rustige plekken komen. We gaan er 's zomers vaak mee op vakantie en slapen er dan ook in", zegt Reini Haukema.

Punteren is een heerlijke en eerlijke manier van voortbewegen.
Foto: Francois Wieringa

Bij verhuurbedrijf Broer van de familie Van de Hoorn is de reserveringslijst van groepen die deze zomer graag willen punteren al weer redelijk gevuld. "We hebben nog veertig originele houten punters die allemaal zo'n zestig jaar oud zijn. Ze zijn aan vervanging toe maar dan ben je een half miljoen gulden verder. Natuurlijk kan ik ook wel polyester punters bestellen maar die horen gewoon niet in een authentiek dorpje als Giethoorn thuis. Dat is precies hetzelfde als wanneer je plastic bloemen in een vaas zet", zegt Van der Hoorn.

Omdat het bij mooi weer vaak storm loopt bij de punterverhuurbedrijven, wordt aangeraden om ruimschoots tevoren een exemplaar te reserveren.

 

Index-Reiswereld

 

 
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.