Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuws

zaterdag 17 maart 2001  

 R E I S W E R E L D 

 

Watermolenhotel

door JAN COLIJN

HAAKSBERGEN - Aangezien zijn hotel slechts vijf kamers herbergt, valt ondernemer Huub Wolferink buiten alle brancheorganisaties voor accommodaties. Rustzoekers die gruwelen van massatoerisme zijn daarom in etablissement Bi'n de Watermölle gelegen in de bossen van het Twentse Haaksbergen aan het juiste adres.

Al jarenlang krijgt Wolferink van zijn vaste gasten steevast dezelfde vraag: wanneer ze nu eindelijk eens bij hem kunnen overnachten? Vandaar dat het een logische stap is het monumentale pand te verbouwen tot hotel.

Het hotelletje met bruidssuite (links) is onderdeel van het watermolen complex. Foto: Jan Stappenbel

"Niet alleen hebben we veel zakelijk publiek dat hier de nacht wil doorbrengen, maar ook kunnen toekomstige echtelieden op deze locatie elkaar het jawoord geven. Zodoende wordt een van de kamers een bruidssuite", licht de kersverse hotelier Wolferink toe.

Vanuit het restaurant annex hotel kijk je zo uit op de uit 1548 stammende Oostendorper Watermolen, vernoemd naar de eerste molenaar Jan ten Oostendorp. Al tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd de molen verwoest, waarna hij in 1633 weer werd opgebouwd en in de loop der eeuwen nog enkele malen werd gerestaureerd. Het bouwsel is overigens uniek in z'n soort omdat het als enige zowel een olie- als korenmolen heeft.

Aangezien behalve de molen ook de nabijgelegen uitspanning op de monumentenlijst staan, stuitte Wolferink tijdens de verbouwing op de nodige praktische problemen: "Alles wat van hout is, moet bewaard blijven voor het nageslacht. Vandaar dat oude balken en bijvoorbeeld ingangen of ramen in de nieuwbouw moesten worden verwerkt. Maar uiteindelijk is dat het definitieve resultaat alleen maar ten goede gekomen. De kamers voldoen straks namelijk aan alle eisen van deze tijd, maar hebben toch zo hun karakteristieke details."

De kamers worden een dezer dagen opgeleverd. "Eind maart, begin april moet alles klaar zijn", zegt Wolferink.

Omdat het hotel vijf kamers herbergt en dus niet bij overkoepelende organisaties is aangesloten, dingt het ook niet mee naar de sterverdeling. Voor Wolferink is dat echter geen enkel probleem: "De kamers zijn ruimer dan gemiddeld en we gaan uit van het vier- tot vijf-sterrenniveau. De mensen die echter onze reputatie als restaurant kennen, weten wat ze hier kunnen verwachten."

Het hotel-restaurant Bij de Watermölle is te vinden aan de Watermolenweg 3 in Haaksbergen, telefoon: 053-5729250.

Index-Reiswereld

 

 
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.