zaterdag 13 januari 2001

Archeoloogjes in de dop

door JAN COLIJN

ZWOLLE - De dino-rage van enkele jaren is inmiddels alweer 'uitgestorven', maar de interesse van de jeugd voor alles wat prehistorisch is, is toch voor een deel blijven hangen. En wat is er dan leuker dan zelf te wroeten in de aarde in plaats van onderuit hangend in je luie stoel je te vergapen aan de computeranimaties van Steven Spielberg?

Het Mammoetgraf van het natuureducatiepark Ecodrome in Zwolle is voor de jongste bezoekertjes dan ook een van de meest populaire attracties.

"Oneerbiedig gezegd is het een uit negen vakken bestaande 'zandbak'", zegt woordvoerster Karin van der Vorst. "In ieder vak ligt een echt bot van een mammoet. Onder begeleiding van een van onze medewerkers moeten de kinderen proberen dit te ontdekken. Nee, ze mogen het niet in hun handen pakken want daarvoor zijn deze beenderen veel te kwetsbaar. Ze moeten het slechts heel voorzichtig met schepjes en borsteltjes zien bloot te leggen. Zoals echte archeologen dat ook doen. En intussen krijgen ze allerlei wetenswaardigheden te horen over de ijstijd en de dieren die toen leefden."

De eenvoudigste ideeën blijken soms het meest tot de verbeelding te spreken. Zo ook het Mammoetgraf. Hoewel het Ecodrome een educatiepark is, is het niet de bedoeling de bezoekers met opgeheven vingertje te overladen met gortdroge feiten over het milieu. Behalve dat zij immers in de eerste plaats komen voor een dagje uit, worden de beste resultaten geboekt wanneer de wonderen der natuur spelenderwijs onder de aandacht worden gebracht.

Karin van der Vorst: "De kinderen vinden het prachtig eigenhandig het mammoetbot op te sporen. Kijk, je kunt ze wel proberen uit te leggen hoe enorm groot een mammoet is geweest, maar wanneer ze zelf oog in oog met een deel van het skelet komen te staan, krijgen ze daar pas goed een indruk van. Dit benadrukken we nog eens door hun aan de hand van een illustratie te laten zien welk bot ze zojuist hebben opgegraven."

Tot nog toe is het Mammoetgraf vooral een zomerattractie. "Je kunt de kinderen uiteraard moeilijk in de blubber laten aanmodderen wanneer het in Nederland weer eens regent. En wanneer het heeft gevroren, is er natuurlijk helemaal geen beginnen aan. Maar daar willen we verandering in brengen. Het is de bedoeling nog in de loop van dit jaar te beginnen met de bouw van een overkapping, zodat de kinderen voortaan onder alle weersomstandigheden zich naar hartelust kunnen uitleven als amateur-archeoloogjes."

  • Het milieu-educatiepark Ecodrome is te vinden aan de Willemsvaart 19 in Zwolle (www.ecodrome.nl)