&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> Eurojet

De breedste en schoonste stranden
van héél Nederland

door Denise Hoogland

JULIANADORP AAN ZEE/DEN HELDER - 'Uithoek', 'tochtgat', 'einde van de wereld': ofschoon Den Helder zich met volle overgave heeft gestort op het oppoetsen van zijn imago, wil het maar niet van de gebruikelijke dooddoeners afkomen.

In het uiterste puntje van Noord-Holland, waar Noordzee en Waddenzee samenkomen, vindt je alle ingrediënten voor een lekkere vakantie in eigen land.

Toegegeven: de stad ligt er wat eenzaam bij daar boven in Noord Holland. Het kan er flink waaien en het ís er rustig. Maar daarin zit misschien ook wel zijn kracht. Hier geen hysterische taferelen bij het minste geringste zonnestraaltje. Niks geen files of urenlange jacht op een parkeerplaatsje en zéker geen rijen aaneengeschakelde dampende paviljoens.

Voor wie van rust en ruimte houdt, van strand, zee en duinen, en bovendien niet schrikt van een beetje wind, is Den Helder, of het nabij gelegen Julianadorp aan Zee, een prima bestemming voor een vakantie in eigen land.

Hij kan er met groot enthousiasme over praten. Over 'zíjn' Julianadorp aan Zee, de nog tamelijk ongerepte kustplaats gelegen onder en behorend tot de gemeente Den Helder in het uiterste puntje van Noord-Holland. Over de stranden daar: "De breedste en schoonste van héél Nederland!" Over de "prachtige golven, de duinen, de kleurrijke bloembollenvelden, de eindeloze fiets- en wandelgebieden..."

Nee, bescheiden is directeur van reisorganisatie AVAC, Rob van der Hooft, niet als het gaat om zijn 'nieuwe domeintje' aan strandslag 6. Met inmiddels een groot aantal vakantiewoningen, appartementen en een splinternieuw strandpaviljoen (Juliana Beach) in zijn beheer, is hij voornemens wat moois van dit gebied te maken. Terwijl het gemeentebestuur van Den Helder met zijn declaratie-gedrag voor een flinke dosis negatieve publiciteit zorgt, proberen Van der Hooft en zijn team juist uit alle macht het imago van de stad een beetje op te vijzelen.

Opstapplaats

Dat is hard nodig: "Mensen hebben het nog altijd over kale marine-stad of zeggen dat de wereld hier op houdt", zegt Van der Hooft. "En niet zelden wordt Den Helder in één adem genoemd met het eiland Texel, louter als opstapplaats voor de boot. Van Julianadorp? Daar heeft bijna niemand van gehoord", zegt hij lachend. "Jammer hoor. Deze streek heeft zoveel méér te bieden. Wist je trouwens dat we hier de meeste zonuren van Nederland hebben?"

De nog tamelijk ongerepte kustplaats Julianadorp aan Zee, waar inmiddels pal achter de duinen en het strand een groot aantal vakantieparken zijn gebouwd.

Hmm, dat is op een dag als vandaag moeilijk voor te stellen. Onder de dikke grijze wolkendeken, traag bewegend over de duintoppen, ligt de enorme lap strand er wat verlaten bij. In de wijde omtrek geen mens te bekennen. Een kleurloos tafereel. Niettemin geeft het haast een bevrijdend gevoel. Een gevoel van ruimte. Frisse lucht. Aan de andere kant de bloembollenvelden. Een enkel strookje nog in kleur. Toegegeven: het heeft wel wat.

"Dat beginnen langzaam steeds meer mensen te ontdekken", merkt Ben Schuur, beleidsmedewerker Toerisme van de gemeente Den Helder, op. "Daar waar in 1990 nog 250.000 overnachtingen werden geteld, liep dat aantal in 1998 op tot ruim één miljoen. Den Helder scoort weliswaar nog steeds niet erg hoog op de lijst van toeristische trekpleisters, maar van mensen die hier geweest zijn, hoor ik altijd: 'Goh ik wist niet dat het zó mooi was boven het Noordzeekanaal."

Niet-jutter

"Je moet er een gewoon beetje oog voor hebben", zegt Jeroen Heuvel, voorlichter van de afdeling milieucommunicatie de Groene Poolster. Ook hij kwam zo'n drie jaar geleden als niet-jutter (iemand uit Den Helder) met een flinke dosis vooroordelen naar de stad. Maar Den Helder heeft vele gezichten. Het verdient beter, constateert Heuvel nu.

Het hele jaar door een gevoel van ruimte.

"De unieke natuur die Texel heeft, vind je niet in Den Helder", zegt de milieuvoorlichter. "Dat hoeft ook niet. Het bijzondere hier is de afwisseling droog en nat, zoet en zout water en de bollenlanden en de duinen. En hoewel Den Helder door zijn ligging aan drie kanten omringd door zee een lastige plek is voor vegetatie, kom je best heel mooie dingen tegen.

Verschillende soorten orchideeën en de blauwe zeedistel groeien hier bijvoorbeeld mooi. Ook vlinders doen het erg goed in deze omgeving. En wie er oog voor heeft, zal opmerken dat het insectenleven hier prachtig is."

Een aanrader voor natuurliefhebbers is volgens Heuvel een tochtje door de Grafelijkheidsduinen, Donkere Duinen of Mariëndal. "Je kunt overigens langs de gehele kustlijn dwars door de duinen, van Huisduinen tot Callantsoog en verder heel mooie fietstochten maken."

Alle mooie verhalen ten spijt, Den Helder blijft voor de Nederlanders vooral de thuisbasis van de marine. De stad waar eens per jaar massaal de vlootdagen worden bezocht. Het zijn overwegend Duitse toeristen die voor een echte vakantie komen.

Angstig

"Den Helder bevindt zich momenteel in een behoorlijke omslag", legt AVAC directeur en projectontwikkelaar Van der Hooft uit. "Het is een stad die decennia lang door de marine en de visserij is gedomineerd. Het is eigenlijk pas van de laatste jaren dat de gemeente inzet op het toerisme. Ze moest wel. Met het drastisch inkrimpen van de Rijkswerf, de visafslag en de marine de afgelopen jaren, viel een behoorlijke bron van inkomsten weg. Het inwonertal schommelde angstig rond de 60.000-grens. Het roer moest dus om. Volledig om."

Het splinternieuwe strandpaviljoen Juliana Beach

Langs de gehele Zanddijk de weg pal achter de duinen van Duinoord tot Julianadorp werden parken aangelegd. Professionele vakantieparken met de namen Ooghduyne, Residence Juliana en Yperhof. Luxe villa's, bungalowtjes, appartementen en hotels, compleet met (midget)golf-, tennis- en bowlingbanen, een tropisch zwemparadijs, een forrelenvijver en restaurants. "Er is in dat gebied inmiddels zo'n 240 miljoen geïnvesteerd", vertelt Ben Schuur.

De binnenstad werd grondig aangepakt. Er kwam een winkelcentrum, De Kroonpassage. Vuurtoren Lange Jaap de karakteristieke rode nachtwaker (vier keer kort, een keer lang) kreeg een verfrissende verfbeurt en boven aan de dijk te Huisduinen werd het inmiddels flink populaire eetcafé 'Nogal Wiedus' neergezet.

Fort

Nog niet zo gek lang geleden werd ook Fort Kijkduin geopend. Deze in 1811, in opdracht van Napoleon gebouwde vesting te Huisduinen, bleek een interessante plek voor toeristen. Dat wat ooit niet meer dan een historische bunker was, werd omgetoverd tot een unieke eetgelegenheid. Een restaurant met een bijzonder entree en een al even mooi uitzicht over de zee en de duinen.

Een kleurrijl tafereel.

"Met name het zeeaquarium van het fort trekt veel bezoekers", vertelt Ben Schuur. "Daar ligt onder meer de 25 ton wegende, bij Wassenaar aangespoelde, potvis uitgestald. En onlangs is een nog indrukwekkender tentoonstelling geopend, van een walvis. Verwacht wordt dat deze expositie, die tot februari van het jaar 2001 loopt, zo'n 300.000 bezoekers zal trekken."

Ook de binnenhaven ruikt naar nieuw. "Om de enorme belangstelling van bezoekers voor het havengebied te beantwoorden, is daar een compleet nieuwe steiger aangelegd, een soort flaneerkade", vertelt de beleidsmedewerker Toerisme.

De moeite waard is verder het Reddingsmuseum Dorus Rijkers en het Marinemuseum in het centrum. Hier ligt een authentieke onderzeeboot. Bezoekers kunnen bovendien in de zogeheten traditiekamer een beeld krijgen van alle oude beroepen van de marine. Daarnaast wordt op de oude Rijkswerf gewerkt aan een omvangrijk project, het inrichten van een nautisch kwartier.

Jongelui

"Wat we niet hebben? Jongelui", zegt Rob van der Hooft stellig. "Als je dat wilt, moet je dancings en jongerencampings hebben. Onze doelgroep is voornamelijk families met kinderen. Een boulevard zal hier waarschijnlijk nooit komen. Alsjeblieft niet. Nee, geen Zandvoortse toestanden hier. Dat zou ten koste gaan van een prachtig duingebied. Daar moet je juist afblijven."

Een klein vraagje nog: Is er ook zoiets als een slechtweerbestendig-pakket voor toeristen in Den Helder of Julianadorp? Van der Hooft lachend: "Daar wordt aan gewerkt. Juliana Plaza, gaat het heten. Het zal een soort kuuroord worden, een verwenplek. Een vijfsterren complex waar veel op het gebied van 'beauty' en 'ontspanning' zal worden aangeboden. Niet alleen massages en whirlpools, maar bijvoorbeeld ook esthetische tandheelkunde. Zoals het er nu naar uit ziet, zal de opening volgend jaar plaatsvinden."

Inlichtingen Residence Juliana/Strandslag Julianadorp aan Zee: 0223-648648. VVV: 0223-625544

Publicatiedatum = 19 juni 1999