&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Op zoek naar goedkope en gratis attracties

Uit in Nederland onder een tientje

door HARRY MULLER

DORDRECHT - Met vakantie gaan of een dagje uit is tegenwoordig ook in Nederland lang niet goedkoop meer. Een bezoek bijvoorbeeld aan een attractiepark met vader, moeder en een paar kinderen kost inclusief een ijsje of een zak patat al gauw meer dan honderd gulden. Daarom zijn de VVV's op zoek gegaan naar voordelige uitjes die soms gratis zijn, soms enkele guldens kosten, maar nooit duurder dan een tientje per persoon mogen zijn.

Wij trokken met een klein budget langs verschillende steden en dorpen. Dordrecht was ons eerste doel, waar we voor ƒ8,50 een rondvaart met een fluisterboot maakten.

Dordrecht, een stad op het kruispunt van rivieren als de Oude Maas, de Beneden Merwede en de Noord, moet je eigenlijk vanaf het water bekijken. Sinds kort kan dat heel milieu-vriendelijk met een fluisterboot, een gewone rondvaartboot met een elektrisch motortje. Heel stil glijdt ons bootje langs oude panden die met de achterkant in het water staan, langs tal van oude pakhuizen waarin vroeger vooral wijn, zout en hout opgeslagen was en onder tal van gietijzeren of stenen bruggetjes door, waarbij je soms diep moet bukken wil je je hoofd niet stoten.

Het regent gelukkig niet tijdens ons rondje Dordrecht over het water, want we zitten in een open boot. Bij regen verstrekt men weliswaar paraplu's, maar het is veel leuker om in het zonnetje dicht langs de muren van de panden te varen met plantjes tussen de stenen als de muurleeuwenbek. Daar is ook de Grote Kerk met de bekende scheve en ook stompe toren. Men had al heel vroeger plannen om daarop een spits te zetten, maar die werden nooit uitgevoerd. Talrijk zijn de rijke koopmanshuizen en van veel pakhuizen heeft men appartementen gemaakt.

Aan de kade van de haven ligt een oude stoomsleepboot en bij het passeren ruik je de geur van motorolie en smeervet. Als we de Beneden Merwede opvaren, komen we ineens in de drukte van het grote scheepvaartverkeer terecht. De golven zijn hier een stuk hoger en af en toe wankelt ons bootje een beetje. Onderweg vertelt de schipper veel over de geschiedenis van de stad. Prins Willem van Oranje en keizer Maximiliaan van Oostenrijk kwamen eens op bezoek, maar ook de gevreesde Spaanse Hertog van Alva.

Dordrecht kun je mooi bekijken vanuit de fluisterboot.

Het 'Waterrondje Dordt' begint en eindigt bij de Wijnbrug (tussen de Voorstraat en de Wijnstraat) en kost voor volwassenen ƒ8,50 per persoon en voor kinderen van 8-12 jaar zes gulden. Inlichtingen bij rederij Jooren, telefoon 078-6130094 of bij de VVV, telefoon 078-6133250.

Kaas

Van de oude kaaswaag van Gouda, gebouwd in het jaar 1668, heeft men een toeristische attractie gemaakt die gratis toegankelijk is. De zaak wordt gerund door vrijwilligers en iedere bezoeker kan daar z'n gewicht in ponden laten bepalen door Willem de weegmeester, gestoken in een smetteloos witte jas. Zo'n weegmeester was vroeger beslist nodig, omdat er niet altijd eerlijk gewogen werd. Op de weegschaal kwam niet alleen kaas terecht, maar ook wel varkens. Wie zich wil laten wegen, moet daarvoor vijf gulden betalen maar krijgt dan wel een oorkonde mee naar huis. In de waag wordt alles verteld over het maken van de Goudse kaas en soms is er iemand, die van veertig liter melk een kaasje van vier kilo maakt. Verder is een een plastic koe, waar je kunt leren melken. Natuurlijk wordt er ook kaas verkocht, maar omdat het hier om een voordelig dagje uit gaat, kun je die beter gewoon op de markt kopen.

In de kaaswaag van Gouda word je door een echte weegmeester in een witte jas gewogen.

Gouda is niet alleen een stad van kazen, maar ook van kaarsen. Je kunt ze zelf maken in 'De Vergulde Kaars' aan de Keizerstraat en dat kost vijf gulden. Met een beetje geduld dompel je steeds weer een draadje in een bak heet kaarsvet. Na een half uur kun je dan twee kaarsen mee naar huis nemen. Er wordt iets verteld over de geschiedenis van de kaars.

Zo waren de Middeleeuwen gouden tijden voor de kaarsenmakers. Ook de Franse zonnekoning Lodewijk XIV was een liefhebber. Hij organiseerde zelfs speciale kaarsenfestijnen. In het winkeltje bij de kaarsenmakerij verkoopt men heel bijzondere exemplaren, zoals in de vorm van een banaan, een klomp of een varken en het stadhuis van Gouda en ook het Melkmeisje van Vermeer zijn als kaars verkrijgbaar. Nieuw zijn de 'fire starters', een dennenappel in kaarsvet gedompeld, die je kunt gebruiken als aanmaakblokje in de open haard.

Buitenplaats

Het landgoed Beeckestijn bij Velsen is dikwijls het decor voor trouwfoto's.

Onze tocht gaat verder naar Velsen, waar even buiten het dorp het landgoed Beeckestijn is. Elke eerste zondag van de maand worden daar om 1, 2 en 3 uur 's middags de rondleidingen verzorgd door de bewoners, die in de 18e eeuw in het landhuis woonden. De gidsen hebben zich verkleed en spelen alsof zij de gasten door hun eigen huis leiden. Wij worden ontvangen door Willem Boreel, zoon van een Amsterdamse regent en compleet met pruik. Maar het kan ook zijn dat u zijn vrouw Maria Trip of de dienstmaagd Saar ontmoet.

Zij spreken de taal van twee eeuwen geleden en laten zich niet van de wijs brengen door het wat lacherige publiek als bijvoorbeeld gevraagd wordt, of we met de trekschuit naar Beeckestijn zijn gekomen. De acteur die Willem Boreel speelt leidt ons door de stijlkamers van het museum en valt geen moment uit zijn rol, wat op zich al een prestatie is. Aan deze rondleiding kunt u deelnemen tegen het normale tarief van ƒ5,50 voor volwassenen en ƒ3,50 voor kinderen van 5 tot en met 12 jaar. Elke zondagmiddag om 2 uur is er een rondleiding door de tuinen en dat kost vijf gulden voor volwassenen en drie gulden voor kinderen. Deze tuinen worden op het ogenblik gerestaureerd om ze weer in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Hiervoor gebruikt men een plattegrond uit 1772 van de landschapsarchitect Michael(e-trema). De tuin is overigens alle dagen gratis van zonsopgang tot zonsondergang toegankelijk.

Willem Boreel ontvangt ons in zijn huis en leidt de gasten in stijl rond.

Het museum Beeckestijn is geopend van woensdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur. Inlichtingen via telefoonnummer 0255-512091.

Bomen

Een unieke tocht met een bootje kun je langs de boomkwekerijen in Boskoop maken. Al vijfhonderd jaar worden daar bomen en allerlei siergewassen geteeld in een polder, die ruim tweehonderd meter onder de zeespiegel ligt. De lange, smalle kwekerijen worden omringd door een stelsel van sloten en vaarten met een lengte van maar liefst 1200 kilometer. Er zijn 900 kwekerijen met een gezamenlijke oppervlakte van 1000 hectare. Het land ligt slechts enkele tientallen centimeters boven het water.

Bij het varen langs de boomkwekerijen in Boskoop moeten heel wat bruggetjes omhoog.

De VVV Boskoop (tel. 072-214644) organiseert speciale azaleatochten over het water. Aan boord zijn meestal oud-kwekers, die bijvoorbeeld kunnen uitleggen hoe een blauwspar gekweekt wordt. De azalea's bloeien weliswaar in april en mei, maar de tochten worden tot 1 oktober elke zaterdag om 14.00 uur georganiseerd. Het vertrek is bij de VVV en meevaren kost voor volwassenen ƒ8 per persoon en kinderen tot 12 jaar ƒ5,50. Aardig is dat er altijd iemand mee moet om tijdens de tocht de talloze bruggetjes onderweg open te draaien. Geen wonder dat zo'n brug in Boskoop een draai genoemd wordt.

In dit dorp is naast het kantoor van de VVV het boomkwekerij-museum, dat tot 1 oktober van dinsdag tot en met zaterdag geopend is van 12.00 uur tot 16.00 uur. De toegangsprijs is ƒ4,50. Bij het museum is een gerestaureerde boomkwekerswoning uit de vorige eeuw. Er is ook een miniatuur-kwekerij met planten uit vroeger tijden.

INLICHTINGEN: Er is op het ogenblik nog geen complete lijst beschikbaar met uitjes in Nederland die minder dan een tientje per persoon kosten. Overwogen wordt om volgend jaar een speciale brochure daarover te laten verschijnen.

Voor meer ideeën kunt u het beste bij een VVV-kantoor terecht. Ook de provinciale VVV's geven inlichtingen.

Eigen foto's.

Publicatiedatum = 22 augustus 1998