&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Eurojet

Parkportretjes
door Jos van Noord

Alkmaarderhout: de lucht van uien

Omdat we de lentekriebels hebben, gaan we deze week naar een stadspark dat barst van de voorjaarsprikkels: de Alkmaarderhout.

De aanstekelijke verliefdheid in de natuur, de vogels die elkaar fluitend achterna zitten, de scooterknullen die er op bankjes zitten te flikvlooien met hun scharreltje, de bokken die lopen te springen in de Hertenkamp, wat een feest!

De Alkmaarderhout zit vol energie. Zo pal tegen het historische centrum van de Kaasstad aan, is het een zeer oud groengebied, dat door gemeentelijk parkbeheer met veel liefde wordt onderhouden. Ook dat is voelbaar.

De eerste bomen werden geplant in 1607 om de Alkmaarse burgerij te voorzien van 'ontspanning en vermaak'. Het park, sinds de 17e eeuw het belangrijkste stadsbos van Alkmaar, is daarna dikwijls van stijl en karakter veranderd.

Sporen

De bekende tuinarchitect Springer heeft er zijn sporen nagelaten: hij ontwierp een strak sterrenbos waar alle belangrijke paden uitkomen op n punt, met wijde gazons maar ook veel intieme zitjes, waar verliefden zich een beetje kunnen laten gaan. Later lieten nieuwe opzichters zich inspireren door de romantische Engelse landschapsstijl en kwamen er in het prachtbos vol torenhoge eiken, beuken, essen en kastanjes meer gebogen schelpenpaden en waterpartijen.

In de Alkmaarderhout zijn niet alleen een stadsboerderij, een grote volière en een muziektent, maar ook tal van stilteplekjes te vinden.

De beuken langs de Wilhelminalaan in de 17e eeuw werd hier het kolfspel beoefend werden door Springer geplant. Deze majestueuze bomen in twee lange, kaarsrechte rijen vormen nu de joyeuze entree van het stadspark, een barokke wandellaan langs het grote ziekenhuis en de voormalige Cadettenschool.

Het ruikt in de Alkmaarderhout dezer dagen naar uien. Dat komt door de daslook, die hier nu volop uit de grond schiet. Deze beschermde bolplant, die de geur heeft van ui, maakt deel uit van de bijzondere stinzenplanten. Grote delen van de Alkmaarderhout worden door stinzenflora bedekt. Zo is er ook vogelmelk en holwortel te bewonderen. Het zijn wit bloeiende bol- en knolgewassen die in het verre verleden zijn aangeplant, maar na verwildering nu volkomen natuurlijk aandoen. Vroeger hadden talrijke Alkmaarders uit de binnenstad hier hun 'plaisiertuinen' en het vermoeden bestaat dat de rijke stinzenflora afkomstig is uit deze buitentuinen.

Schimmels

Ook paddestoelen hebben een belangrijke functie in de natuur. Dood organisch materiaal wordt door de schimmels en zwammen afgebroken en dat levert weer voedingsstoffen op voor de levende natuur. In de Alkmaarderhout zijn meer dan 70 soorten paddestoelen geteld en de Plantsoenendienst laat omgezaagde stammen hier en daar liggen om de nuttige zwammen, die op dood hout leven, een kans te geven.

De volière vlakbij de stadsboerderij in het park dateert van 1935 en is onlangs volledig vernieuwd, maar er zitten nog geen vogels in. "Ik hoop dat ze snel terug komen", zegt mevrouw Deelstra mij op een bankje voor de lege vogelkooi. Komende week wordt mevrouw Deelstra, die in Westerlicht woont tegen het park aan, negentig jaar. Elke voorjaar wandelt ze, nog zonder stok, dagelijks naar de volière in het park. "Daar geniet ik zo van", zegt ze met intens tevreden ogen.

De Alkmaarderhout is elke dag open. Kwartiertje lopen van het NS-station, over de Geesterweg, de stadswallen langs de 'Molen van Piet'. Stadsboerderij De Hout, in het park, gaat half mei weer dagelijks open van 10 tot 16:30 uur.

Publicatiedatum = 18 maart 2000