Ontdek het culinaire noorden van de
boerinnen
Groningse wijn geeft geheimen
van het platteland prijs
door THIJS JANSEN
WIRDUM - Proef de smaak van het platteland en snuif de
geuren op van een veehouderij in vol bedrijf. Wijn proeven in een
Groninger wijnboerderij is een unieke manier om de geheimen van het
noorden van ons land te leren kennen.
Zoals door het snuffelen aan Franse wijnen de herkomst van de
godendrank kan worden bepaald, zo geldt dat ook voor de
paardenbloemenwijn van Luit Venhuizen uit het dorpje Wirdum, een
plaatsje onder de rook van Delfzijl.
Wie de ogen tijdens een proeverij in zijn wijnboerderij sluit en met
z'n neus in het glaasje duikt, ruikt boven de paardenbloemen uit het
platteland. In gedachten ziet de wijnproever akkers met wuivend graan,
mestvaalten en dampende koeien in oneindig laagland staan.
Een stukje oude boerenkaas zou hierbij niet misstaan. Voorlopig beperkt
oud-politieman Venhuizen van de narcoticabrigade zich echter tot wijn
en aanverwante artikelen. Hij heeft minimaal acht verschillende soorten
in de kelder liggen. Groepen tot circa 50 personen kunnen er per sessie
van nippen.
Directeur Postma van de provinciale VVV van Groningen
snuift de lucht op van het boerenland. (eigen foto)
Een van de lekkerste is een droge aardbeienwijn, die ijskoud moet
worden geschonken. Maar z'n meest karaktervolle dranken zijn gemaakt
van peterselie, brandnetels en paardenbloemen. Het bouquet van de
peterseliewijn bezorgt een wijnliefhebber kippenvel. De smaak viel mee.
Ook een geheel eigen karakter heeft de zwarte-bessenwijn. Dit brouwsel
kan bij veel proevers goedkeuring wegdragen. Dat geldt ook voor de
aardbeien-, de kersen-, de bramen- en de rode-bessenwijn.
Venhuizen: "De groenten en de vruchten voor de wijn worden op
eigen erf gekweekt en tot wijn gemaakt." Het bezoek aan de
Groninger Wijnboerderij kan deel uitmaken van een uitgebreidere
verkenning van het noorden, waarbij ook aan de inwendige mens wordt
gedacht.
Centraal gelegen tussen steden als Assen, Groningen en Drachten is
hotel Langewold in Roden een ideaal uitgangspunt voor een bezoek aan de
Drentse bossen, de Friese Meren en de Groningse terpen. Daarbij wordt
goed aan de inwendige mens gedacht. Zo kan op 25 juli, 1 augustus en 12
september worden genoten van een culinair avontuur.
Boerinnen op Borger- en Tripscompagnie ontvangen gasten op hun bedrijf
voor het Compagniester Banket. Dit banket bestaat uit tien gangen.
Omdat de producten vers van het land worden verwerkt, variëren de
menu's van keer tot keer.
Als ingrediënten worden onder meer gebruikt entrecôte van de
Limousin, melklikeuren, asperges, paling, verse groenten, gepofte
aardappelen, vlees van het boerenedelhert en exclusieve kazen. Samen
zijn de dorpen Borger- en Tripscompagnie tien kilometer lang.
Per fiets of rijtuig kunnen de deelnemers van hoeve naar hoeve trekken.
Het banket begint om 10.00 uur en tegen 18.00 uur begint de laatste
gang. Het gevoel dat het Compagniester Banket een massaal gebeuren is
krijgen de deelnemers niet. Per groep beginnen hoogstens 40 deelnemers
aan het buffet.
Andere gasten komt men niet tegen, omdat deze op andere locaties
starten en eindigen. Aan het begin wordt een routebeschrijving
uitgedeeld met daarin het menu en de tijd waarbinnen men op een locatie
wordt verwacht om aan te schuiven.
Een bezoek aan het noorden is niet alleen eten en drinken. Cultuur
krijgt tijdens het banket volop de aandacht. De tocht kan in een
rijtuig worden gemaakt, getrokken door twee paarden. Wie over
historische koetsen meer wil weten, kan een andere keer een bezoekje
aan de historische Groningse borg Nienoord maken.
Luit Venhuizen schenkt een bezoekster een glaasje
wijn in.
(eigen foto)
Daar bevindt zich onder meer de grootste nationale collectie rijtuigen
ter wereld. Circa 300 koetsen en arrensleden uit paleizen, kastelen en
boerderijen zijn hier te bewonderen. Ook kan verder een bezoek worden
gebracht aan de stad Groningen met het beroemde Groninger Museum.
Ten zuiden van de stad ligt Haren, met een schitterende Hortus
Botanicus. Daar wordt tot en met 25 oktober de expositie 'By Natures'
Design' gehouden. Tot een paar weken terug was de Mikadohal, waarin de
tentoonstelling wordt gehouden, nog een ijshal, met tal van
ijssculpturen.
Nu is de hal veranderd in een zogenaamde black box. De donkere ruimte
is verdeeld in acht compartimenten, waarin grote foto's van de
Amerikaanse natuurfotograaf William Neill zijn opgehangen. Inlichtingen
Wijnboerderij: 0596-571709. Arrangement: 050- 5013850. Het
Compagniester Banket: 0591-684609.
Publicatiedatum = 12 september 1998
|