&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Ontdek het culinaire noorden van de boerinnen

Groningse wijn geeft geheimen
van het platteland prijs

door THIJS JANSEN

WIRDUM - Proef de smaak van het platteland en snuif de geuren op van een veehouderij in vol bedrijf. Wijn proeven in een Groninger wijnboerderij is een unieke manier om de geheimen van het noorden van ons land te leren kennen.

Zoals door het snuffelen aan Franse wijnen de herkomst van de godendrank kan worden bepaald, zo geldt dat ook voor de paardenbloemenwijn van Luit Venhuizen uit het dorpje Wirdum, een plaatsje onder de rook van Delfzijl.

Wie de ogen tijdens een proeverij in zijn wijnboerderij sluit en met z'n neus in het glaasje duikt, ruikt boven de paardenbloemen uit het platteland. In gedachten ziet de wijnproever akkers met wuivend graan, mestvaalten en dampende koeien in oneindig laagland staan.

Een stukje oude boerenkaas zou hierbij niet misstaan. Voorlopig beperkt oud-politieman Venhuizen van de narcoticabrigade zich echter tot wijn en aanverwante artikelen. Hij heeft minimaal acht verschillende soorten in de kelder liggen. Groepen tot circa 50 personen kunnen er per sessie van nippen.

Directeur Postma van de provinciale VVV van Groningen snuift de lucht op van het boerenland. (eigen foto)

Een van de lekkerste is een droge aardbeienwijn, die ijskoud moet worden geschonken. Maar z'n meest karaktervolle dranken zijn gemaakt van peterselie, brandnetels en paardenbloemen. Het bouquet van de peterseliewijn bezorgt een wijnliefhebber kippenvel. De smaak viel mee.

Ook een geheel eigen karakter heeft de zwarte-bessenwijn. Dit brouwsel kan bij veel proevers goedkeuring wegdragen. Dat geldt ook voor de aardbeien-, de kersen-, de bramen- en de rode-bessenwijn.

Venhuizen: "De groenten en de vruchten voor de wijn worden op eigen erf gekweekt en tot wijn gemaakt." Het bezoek aan de Groninger Wijnboerderij kan deel uitmaken van een uitgebreidere verkenning van het noorden, waarbij ook aan de inwendige mens wordt gedacht.

Centraal gelegen tussen steden als Assen, Groningen en Drachten is hotel Langewold in Roden een ideaal uitgangspunt voor een bezoek aan de Drentse bossen, de Friese Meren en de Groningse terpen. Daarbij wordt goed aan de inwendige mens gedacht. Zo kan op 25 juli, 1 augustus en 12 september worden genoten van een culinair avontuur.

Boerinnen op Borger- en Tripscompagnie ontvangen gasten op hun bedrijf voor het Compagniester Banket. Dit banket bestaat uit tien gangen. Omdat de producten vers van het land worden verwerkt, variëren de menu's van keer tot keer.

Als ingrediënten worden onder meer gebruikt entrecôte van de Limousin, melklikeuren, asperges, paling, verse groenten, gepofte aardappelen, vlees van het boerenedelhert en exclusieve kazen. Samen zijn de dorpen Borger- en Tripscompagnie tien kilometer lang.

Per fiets of rijtuig kunnen de deelnemers van hoeve naar hoeve trekken. Het banket begint om 10.00 uur en tegen 18.00 uur begint de laatste gang. Het gevoel dat het Compagniester Banket een massaal gebeuren is krijgen de deelnemers niet. Per groep beginnen hoogstens 40 deelnemers aan het buffet.

Andere gasten komt men niet tegen, omdat deze op andere locaties starten en eindigen. Aan het begin wordt een routebeschrijving uitgedeeld met daarin het menu en de tijd waarbinnen men op een locatie wordt verwacht om aan te schuiven.

Een bezoek aan het noorden is niet alleen eten en drinken. Cultuur krijgt tijdens het banket volop de aandacht. De tocht kan in een rijtuig worden gemaakt, getrokken door twee paarden. Wie over historische koetsen meer wil weten, kan een andere keer een bezoekje aan de historische Groningse borg Nienoord maken.

Luit Venhuizen schenkt een bezoekster een glaasje wijn in.
(eigen foto)

Daar bevindt zich onder meer de grootste nationale collectie rijtuigen ter wereld. Circa 300 koetsen en arrensleden uit paleizen, kastelen en boerderijen zijn hier te bewonderen. Ook kan verder een bezoek worden gebracht aan de stad Groningen met het beroemde Groninger Museum.

Ten zuiden van de stad ligt Haren, met een schitterende Hortus Botanicus. Daar wordt tot en met 25 oktober de expositie 'By Natures' Design' gehouden. Tot een paar weken terug was de Mikadohal, waarin de tentoonstelling wordt gehouden, nog een ijshal, met tal van ijssculpturen.

Nu is de hal veranderd in een zogenaamde black box. De donkere ruimte is verdeeld in acht compartimenten, waarin grote foto's van de Amerikaanse natuurfotograaf William Neill zijn opgehangen. Inlichtingen Wijnboerderij: 0596-571709. Arrangement: 050- 5013850. Het Compagniester Banket: 0591-684609.

Publicatiedatum = 12 september 1998