&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Wraakoefening bouwopzichter

Kerktoren Onstwedde lijkt scheef

ONSTWEDDE - Er is iets vreemds aan de hand met de toren van de Nederlands hervormde kerk in het Groningse Onstwedde. Het lijkt er op dat de toren van het eeuwenoude Godshuis in het ongerepte Westerwolde scheef staat. Maar die indruk is onjuist.

De plaatselijke bevolking twijfelt bij tijd en wijle, zodat volgens de gemeente Stadskanaal, waaronder Onstwedde valt, men de toren verschillende keren 'in 't lood' heeft gehad. Steeds was de uitkomst hetzelfde. De toren staat kaarsrecht.

De kerktoren van Onstwedde is wellicht één van de oudste torens van ons land. Het bouwwerk dateert uit het begin van de veertiende eeuw. Aan de bouw van de toren is een legende verbonden; het is één van de drie zogenaamde Juffertorens die het noorden van ons land heeft gekend.

Schatrijk

Er waren eens drie zusters, zo luidt het verhaal, die schatrijk waren. Zingen en springen was het liefste wat ze deden. Ze waren altijd met elkaar. Op een gegeven moment vonden ze het tijd worden voor een serieuzer leven en trokken ze er op uit om goed te doen, zo blijkt uit een toelichting van de gemeente Stadskanaal.

De 'scheve' toren van Onstwedde

Ze beloofden elkaar op de plaats van hun bestemming ieder een toren te bouwen. De ene zuster kwam tot Schildwolde, de ander liep door tot Holwierde en de derde ging naar Onstwedde. Daar werden torens gebouwd, die tot ver in de omtrek waren te zien. Alle drie waren ze gebouwd van steen, in die tijd een unicum.

De toren van Holwierde is in de vorige eeuw gesloopt. Maar het bouwwerk in Onstwedde staat er nog in volle glorie. Het ziet er uit alsof er tijdens de bouw iets fout is gegaan en de toren scheef staat. Zoals gezegd is dat niet het geval.

Legende

De toren is achthoekig en de lijnen van deze achthoek verlopen door de draaiing in de kop niet helemaal recht. Daardoor lijkt het dat de hele toren scheef staat. Ook hierin geeft de legende een antwoord. De opzichter van de bouw zou onenigheid hebben gehad met de opdrachtgeefster.

De opzichter trok aan het kortste eind. Maar toen de juffer uit het zicht verdwenen was moet de man hebben gezegd: "Aan mijn wraak zullen alle komende geslachten genoeg hebben." Het resultaat was de gedraaide spits met de 'scheve' toren.

Foto: Thijs Janssen

Publicatiedatum = 1 augustus 1998