&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Festijn van en klank en kleur

Klederdrachten en folklore bij dansers 'Op Roakeldais

door HENK DE KONING

Warffum - In het Groninger Warffum wordt elk jaar in de zomer het Internationaal Folkloristisch Dansfestival 'Op Roakeldais' georganiseerd.

Dit betekent in oud Groninger dialect: 'Op goed Geluk', hoewel mislukking intussen wel is uitgesloten. Het spectaculaire Festival in Warffum gehouden is van meet af een succes. Op wereldniveau wordt u onthaald op een waterval van zang, dans, muziek en klederdracht.

Het wervelende dansfeest vindt plaats in de grote evenementenhal van het overigens maar 2400 inwoners tellende dorp. De muzikale hoofdmoot wordt afgewisseld met straattheater, een consumentenbeurs en een hobby-en kunstmarkt.

Kleur en charme kenmerken het 'Op Roakeldais' in Warffum. Hier een dansgroep uit Bashkortostan.

De 500 deelnemers dit jaar komen uit Chili, Colombia, Hongarije, India, Italië, Nigeria, Mexico, Panama, Polen, Rusland, Sovenië, Spanje en de Verenigde Staten. Tijdens de zogeheten 'Parade der Continenten' in de straten van Warffum presenteren de deelnemers zich voor het eerst aan het publiek. Het voorprogramma is een Shanty festival met deelname van de vijf beste shantykoren uit Nederland en Duitsland.

De stichting 'Op Roakeldais' werd al eens een landelijk toeristische prijs toegekend. Nu schenkt de Groninger Kamer van Koophandel haar jaarlijkse Promotieprijs (ƒ10.000 plus oorkonde) aan het evenement. "Daarvan gaan we onze communicatie-middelen moderniseren", onthult voorzitter Jan de Boer blij en trots.

De dansen op de bühne wortelen in oude volksculturen en gaan over geboorte, levensvreugde, dood, huwelijk, agressie, heldendom en liefde. Op oorspronkelijke wijze vocaal en instrumentaal ondersteund.

'Op Roakeldais' is ontstaan uit het jubileumfeest van de regionale dansgroep 'De Grunniger Dansers' uit Zandeweer. Zij verhuisden naar Warffum toen voor hun optreden nergens anders plaats bleek te zijn. Het grandioze feest bleek hier voor herhaling vatbaar. Gaandeweg stroomden ook steeds buitenlanders deelnemers toe en ontstond het festival in zijn huidige vorm

Spectaculaire shows op het dansfestival in Warffum, zoals hier getoond door een dansgroep uit Oekraïne.

De Stichting is via de Federatie van Nederlandse Dansgroepen aangesloten bij de twee internationale organisaties (I.O.V. en C.I.O.F.F) voor volkskunst dans, muziek en klederdrachten. Die houden internationale congressen en bestuurslid Rikus Draijer is daar dan bij voor de nodige buitenlandse contacten.

Jan: "Vrijwilligers, sponsors, entreegelden, exposanten en subsidies zorgen dat 'Op Roakeldais' elk jaar opnieuw financieel wordt rondgebreid. De deelnemers betalen enkel zelf hun reis.

In de grote evenementenhal en in de naast gelegen horeca-tent vindt ook nog het 'Bal der naties' en het 'Volksdansbal' plaats. ,,Ware verbroederings-feesten zijn dat waarbij de muzikanten, zangers en dansers uit de diverse landen zich in traditionele kledij tussen de duizenden bezoekers op de dansvloer begeven," aldus de organisatie.

Inlichtingen: tel. 0595-422496, fax 0595-423292.

( foto's Harry Berger)

Publicatiedatum = 20 juni 1998