&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Paardenkrachten
centraal in Leek

Van onze redactie Reiskrant

LEEK - Wandelen, trimmen, skeeleren en fietsen, maar ook paardenkrachten, staan tijdens de autovrije zondag centraal in Leek. Samen met de gemeenten Groningen, Haren en Ooststellingwerf probeert de Groningse plaats mensen uit de auto te krijgen. Bezoekers kunnen op de grens tussen de provincies Drenthe en Groningen uitstekend uit de voeten op de fiets. En om te weten hoe onze (voor) ouders zich verplaatsten kan een bezoekje worden gebracht aan het Nationaal Rijtuigmuseum op het landgoed Nienoord.

We maken met z'n allen nog niet zo lang gebruik van de auto als vervoermiddel. Pas in de jaren zestig van de vorige eeuw kwam de auto binnen bereik van het grote publiek. Wie wil weten hoe we voor die tijd reisden kan een bezoek brengen aan het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek. Het landgoed, waarop het museum staat, ligt als een spin in het web van de plattelandsdriehoek die de provincies Groningen, Friesland en Drenthe van nature aan elkaar rijgt.

Het goed bereikbare landgoed in Leek, dat dateert uit 1525, ademt dan ook een rijke historie. Het lustoord biedt een schitterend decor voor een een- of meerdaags bezoek. Er kan onder meer worden gewandeld en gefietst, er is een openlucht theater en een subtropisch zwemkasteel. Het 'paardenkrachtvriendelijke' verleden herleeft in het Rijtuigmuseum. Hotel Langewold in Roden heeft voor bezoekers van dit museum voor de komende weken een speciaal fietsarrangement samengesteld.

Paarden

Paarden en koetsen stoffeerden tot het begin van de twintigste eeuw het Nederlandse straatbeeld. Directeur Luc Eekhout van het museum over het feit als de auto niet zou zijn uitgevonden: "Dan zouden er op dit moment minstens 6,5 miljoen paarden en rijtuigen in ons land rondrijden. De files zouden twee keer zo lang zijn." En voor al deze paarden en rijtuigen moet natuurlijk parkeergelegenheid zijn; overdekte parkeerstallen in de binnensteden. "Bovendien produceert elk paard circa vier kilo mest per dag", vervolgt hij veelbetekenend. En in plaats van benzine, moet er haver in de tank."

Wie zelf eens een tochtje in of op een koets wil maken kan onder meer morgen terecht in het museum. Door de gemeente Leek zullen met een oude postkoets tochten worden gemaakt. Meerijden is gratis. Dat geldt ook voor de fietsroutes, die kunnen worden gehaald bij de VVV. Fietsers kunnen in Leek uitstekend uit de voeten, want met een oppervlakte van ruim 6600 hectare is het een vrij uitgestrekte plattelandsgemeente, van waaruit tochten kunnen worden gemaakte in drie provincies; Groningen, Drenthe en Friesland.

Inlichtingen VVV Leek, telefoon 0594 512100, Nationaal Rijtuigmuseum, telefoon 0594 512260. Arrangement hotel Langewold, telefoon 050-5013850.

Publicatiedatum = 23 september 2000