&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Nieuw topattractie Apenheul groot succes

APELDOORN -Vrij onlangs is in de specialistische dierentuin de Apenheul in Apeldoorn een nieuwe toeristische attractie begonnen: een speciaal eilandenrijk voor de in het wild bedreide apensoort orang oetan.

Heel bijzonder omdat dit nieuwe apenverblijf in Apeldoorn het grootste en meest uitdagende leefgebied voor orang oetans is buiten de regenwouden van Borneo en Sumatra.

Aan de realisatie ervan ging ruim drie jaar van plannen, ontwerpen en bouwen vooraf. Het resultaat is een prachtig, riant binnenverblijf omringd door maar liefst acht eilanden. Al met al 160 kastanjehouten palen (hoogte 12 meter) vormen hier de basis voor een klimgebied van 10.000 kubieke meter. Bovendien kunnen de orang oetans in hun nieuwe domein zich kostelijk vermaken met een wirwar van netten en klimtouwen, waarvoor in totaal maar liefst 10 kilometer touw is verwerkt.

Belangrijk is dat de orang oetans in de Apenheul voortdurend aan het denken worden gezet. "Daartoe zijn tussen de eilanden beweegbare verbindingspalen en 24 hydraulische deuren geplaatst. Tien daarvan moeten de slimme apen zelf bedienen om bij hun lekkere hapjes te kunnen komen. De dieroppassers kiezen steeds andere routes, opdat de apen niet in een routine vervallen", vertelt Caroline Berkhof, woordvoerster van de Apenheul.

De zeven orang oetans in de Apenheul zijn afkomstig uit dierentuinen in Zwitserland, Spanje en Rotterdam. De dieren zijn opgenomen in het Europese fokprogramma voor de Borneo orang oetan, om zo de soort in stand te houden. De Apenheul heeft door de jaren heen grote faam verworven op het gebied van het houden en tot voortplanting brengen van apensoorten. Dit resulteerde onder andere in het huidige bezit van 20 gorill's, een wereldrecord in dierentuinkringen.

De orang oetan werd voor de Westerse wereld in het begin van de zeventiende eeuw ontdekt door de Nederlander De Bondt. Hij was het ook die de naam 'orang oetan' (bosmens) bedacht. Samen met de gorilla, chimpansee en de mensapensoort bonobo, behoort de orang oetan tot de categorie van de 'grote mensapen'.Toch vormt de orang oetan in die rij een uitzondering omdat hij als enige in Azië leeft, terwijl zijn drie verwanten typisch Afrikaanse soorten zijn. Vondsten van fossiele kiezen tonen aan dat ooit orang oetans leefden tot in China.

In vrijwel alle mythen en sagen wordt er met veel respect over de orang oetan gesproken, worden zijn intelligentie en kracht geroemd en zijn gelijkkenissen met de mens benadruklt en soms aangedikt. Volwassen Borneo orang oetans krijgen bij het ouder worden donkerbruin tot kastanjebruin haar. De Sumatraanse soort kleurt helder oranje. Orang oetans zijn echte klauteraars. De armspanwijdte van een volwassen mannetje bedraagt bijna 2.5 meter!

"Voor de Apenheul is het een hele uitdaging met deze fantastische mensapen te gaan werken", vertelt Caroline. "Feitelijk zijn orang oetans, net als gorilla's, chimpansees en bonobo's volledig afhankelijk van oorspronkelijk, ongerept regenwoud. Borneo (20 maal Nederland) en Sumatra (14 maal Nederland) waren oot vrijwel volledig met regenwouden bedekt. Honderdduizenden van deze mensapen konden er tegelijk makkelijk hun voedsel vinden.

Vooral de laatste jaren is in die welstand dramatisch verandering gekomen. Steeds meer regenwoud wordt gekapt om ruimte te maken voor grote plantages met oliepalmen en uitgestrekte sawa's voor de rijstcultuur. Ook wanneer uiteindelijk een deel van de kleinere bomen blijft, kan de oerang oetan hier niet meer leven. Het dier is dan namelijk zijn vruchtbomen kwijt en zijn verbindingsroutes door de kuinen van de bomen. Rest ons de Apenmheul.

Inlichtingen: tel. 055-3575757

Foto's: Tekenaar Rik de Kock maakte in de Apenheul deze schitterende portretten van de orang oetans. De mensapen poseerden trots en vol interesse om vereeuwigd te worden.

Publicatiedatum = 21 augustus 1999